Este indicat sa ai mai multe joburi part-time ca medic?

Este indicat sa ai mai multe joburi part-time ca medic?

Salariile din sistemul medical de stat nu sunt atat de mari incat medicii sa fie multumiti de veniturile pe care le au luna de luna. De aceea, multi dintre ei aleg sa aiba si unul sau mai multe joburi part-time, mai ales in sistemul privat. Iata care ar putea fi avantajele, dar si dezavantajele mai multor joburi part-time pentru medici!

Un job part-time, pe langa cel cu norma intreaga, iti poate mari considerabil veniturile, insa totodata creste riscul de burnout din cauza orelor suplimentare facute in mod constant, a stresului si a privarii de somn. Pentru ca vor sa aiba venituri mai consistente, insa totodata sa evite epuizarea, multi medici aleg sa renunte la serviciul cu norma intreaga, in favoarea mai multor joburi part-time si colaborari cu diverse institutii medicale, clinici private sau cabinete. In acest fel, medicii reusesc sa isi faca meseria si sa evolueze pe plan profesional, fara sa fie afectati de oboseala, dar si fara sa simta ca se plafoneaza. 

Avantajele mai multor joburi part-time ca medic:

1.Venituri mai mari

Intotdeauna colaborarile si joburile part-time sunt mai bine platite decat un job cu norma intreaga. Avand 2-3 joburi part-time, medicul poate avea castiguri lunare mai mari decat daca ar avea un singur job, care implica minimum 8 ore pe zi. Banii sunt importanti pentru oricine, insa mai ales pentru cadrele medicale, care trebuie sa se preocupe pe tot parcursul carierei de evolutia profesionala, sa mearga la cursuri de specializare si sa citeasca tratate si carti de specialitate, care niciodata nu sunt ieftine. 

2. Program flexibil

Un alt avantaj al mai multor joburi part-time consta in faptul ca programul este unul flexibil, iar medicul poate jongla cu el, stabilind anumite intervale orare care il avantajeaza.  Un serviciu full-time pe un post de medic implica un program strict si rigid, de la care rareori te poti abate. Mai mult decat atat, daca medicul lucreaza intr-un spital, acesta va face si garzi de 24 de ore, care sunt extrem de solicitante. 

3. Oportunitatea de a invata/ practica lucruri noi

Daca lucrezi pe post de medic in mai multe locuri in acelasi timp, din fiecare loc vei invata ceva nou, care te va ajuta sa te dezvolti mai rapid pe plan profesional. Totodata, poti avea norocul de a intalni medici de renume, cu care poti avea privilegiul de a lucra si de a te consulta in anumite cazuri.

4. Platirea unor taxe si impozite mai mici

Adesea, cei care lucreaza part-time si pe contract de colaborare, chiar si in mai multe locuri, platesc dari mai mici la stat, comparativ cu cei care lucreaza full-time. Asadar, un avantaj al joburilor part-time consta in dari mai mici platite la stat. 

Dezavantajele mai multor joburi part-time ca medic:

1.Evolutie mai lenta pe plan profesional, la inceput de cariera

Daca pentru un medic cu experienta mai multe joburi part-time pot reprezenta prilejul ideal pentru acumularea de cunostinte noi si pentru evolutie profesionala, pentru cineva care se afla la inceput de drum din punct de vedere al carierei, lucrurile pot sta chiar invers. Concret, avand joburi part-time si nepetrecand ore in sir la serviciu, medicul incepator nu va reusi sa acumuleze experienta cu aceeasi rapiditate precum cel care alege un program full-time. 

2. Poate dura ceva timp pana cand gasesti mai multe joburi part-time

Atunci cand iti cauti un job full-time, te concentrezi pe asta, mergi la interviuri si iti gasesti. Insa medicii care vor mai multe colaborari pot intampina dificultati pana cand reusesc sa gaseasca joburi care sa ii avantajeze. Insa nu este imposibil, mai ales daca ai deja experienta si relatii in domeniu.

Citeste si: 6 motive pentru care sa-ti indrepti atentia catre medicina din mediul rural

Despre Autor

Diana - Maria Stilpeanu

Pasiunea pentru scris si setea de cunoastere sunt cele doua trasaturi care ma definesc. Informatia este, din punctul meu de vedere, cea care face diferenta dintre reusita si esec, in orice domeniu.

Facebook Comment