Joburi din domeniul medical potrivite pentru introvertiți

Joburi din domeniul medical potrivite pentru introvertiți

Personalitățile și caracterele noastre ne influențează foarte mult stilul de viață, dar și alegerile personale și profesionale. Cei introvertiți sunt mai înclinați către anumite meserii, în timp ce extrovertiții către altele. În domeniul medical nu toate joburile presupun interacțiune cu pacienții, fiind unele care sunt mult mai concentrate pe sarcini care au legătură cu diagnosticarea sau pregătirea anumitor proceduri pentru tratamente. 

În acest articol vei vedea care sunt cele mai potrivite joburi pentru introvertiți, dar și ce presupun acestea.

Trăsăturile de personalitate ale introvertiților

Introvertiții sunt deseori caracterizați drept persoane rezervate, liniștite și grijulii. Acestea nu caută o atenție specială sau angajamente sociale, deoarece aceste evenimente îi pot face să se simtă epuizați.

Contrar credinței populare, un introvertit nu este întotdeauna cineva timid, care vorbește încet și se străduiește să evite interacțiunile sociale. De fapt, introvertiții pot fi extrem de sociabili și dețin abilități interpersonale excelente. Cu toate acestea, spre deosebire de extrovertiți care se simt energizați conducând întâlnirile și lucrând în grupuri, introvertiții necesită adesea timp singur pentru a-și recâștiga energia după aceste tipuri de experiențe.

Psihologul Carl Jung a fost prima persoană care a descris aceste două extreme de personalitate în anii 1960. El a scris că introvertiții și extrovertiții pot fi deosebiți în funcție de modul în care își recapătă energia. Conform acestuia, introvertiții preferă medii minim stimulante și au nevoie de timp singuri pentru a se reîncărca. Extrovertiții se încarcă cu energie fiind alături de alții.

Da nu există extrovertiți sau introvertiți „în stare pură”. Introvertiții pot avea pot avea elemente de extroversie în personalitățile lor, le poate plăcea să acționeze pe scenă sau să organizeze petreceri. De asemenea, extrovertiților le poate plăcea din când în când ceva mai multă singurătate și preferă să lucreze singuri atunci când chiar au nevoie să se concentreze.

Cu toate acestea, unele caracteristici pot fi mai puternice, motiv pentru care oamenii se pot autoidentifica precum introvertit sau extrovertit.

Genele joacă un rol semnificativ în determinarea locului în care o persoană se află pe continuumul personalității. Cercetările arată că persoanele extrovertite răspund diferit la dopamină, o substanță chimică din circuitele de recompensare ale creierului. Extrovertiții obțin o mulțime de satisfacție sau energie din interacțiunile sociale din cauza substanței chimice. Introvertiții se simt supraestimulați.

De asemenea, experiențele de viață pot afecta în mod semnificativ și personalitatea. Este posibil ca de-a lungul timpului o persoană să alunece ușor pe spectru. Dacă în timpul copilăriei interacțiunile pot fi într-un anumit fel, în adolescență și chiar ca adulți oamenii pot să acționeze diferit.

În timp ce introvertitii și extrovertitii deopotrivă pot avea succes în orice rol, persoanele cu tipuri de personalitate introvertite ar putea fi atrase către unele poziții față de altele. Mulți introvertiți ar putea găsi, de asemenea, că excelează în poziții cu anumite calități.

De aceea, cele mai bune locuri de muncă pentru introvertiți sunt cele care:

  • prioritizează munca independentă față de sesiunile de colaborare în grupuri mari;
  • oferă spații liniștite pentru a lucra singur, mai degrabă decât spații de lucru deschise și zgomotoase;
  • sunt cel mai bine realizate de persoane cu abilități excelente de ascultare activă;
  • permite concentrarea atenției asupra unei sarcini într-un moment dat;
  • presupun  mai multe interacțiuni individuale decât vorbitul în public.
Joburi potrivite pentru introvertiți

Am făcut o selecție a joburilor din domeniul medical care să te ajute dacă ești în căutarea unei cariere, dar nu vrei să ai foarte multe interacțiuni și să lucrezi mai mult individual.

1. Tehnician specialist în echipamente medicale de imagistică și tratament

Tehnicienii specialiști în echipamente medicale de imagistică și tratament asigură testarea și funcționarea echipamentelor radiografice, cu ultrasunete și a altor echipamente medicale de imagistică ce produc imagini ale structurii corpului necesare pentru diagnosticarea și tratarea leziunilor, bolilor și a altor deficiențe. Aceștia pot administra tratamente cu radiații pacienților, sub supravegherea unui radiolog sau a altui specialist din domeniul sănătății.C

2. Tehnician de protetică medicală și dentară

Tehnicienii de protetică medicală și dentară proiectează, realizează, întrețin și repară dispozitivele și aparatele medicale și dentare, urmând prescripțiile sau instrucțiunile stabilite de către un specialist. Aceștia pot repara o gamă largă de instrumente-suport pentru a corecta problemele fizice medicale sau stomatologice, cum ar fi suporturi pentru gât, atele ortopedice, membre artificiale, dispozitive auditive, arcade, proteze dentare, coroane și punți dentare.

3. Tehnician în optica medicală

Tehnicienii în optica medicala proiectează, montează și distribuie lentile optice pe baza rețetei eliberate de un oftalmolog pentru corectarea acuității vizuale reduse. Aceștia oferă servicii de întreținere a ochelarilor de corecție, a lentilelor de contact, ajutor pentru vedere scăzută și pentru alte dispozitive optice.

4. Tehnician și asistent în fizioterapie

Tehnicienii și asistenții în fizioterapie oferă tratamente fizice terapeutice pentru pacienți în situațiile în care deplasarea funcțională este amenințată de leziuni, boală sau alte deficiențe. Terapiile sunt furnizate, de obicei, conform planurilor de reabilitare stabilite de către fizioterapeuti sau alți specialiști din domeniul sănătății.

Citeste si: Personalitatea si specialitatea medicala – legaturile dintre cele doua

5. Medic veterinar

Medicii veterinari diagnostichează, previn și tratează bolile, leziunile și disfuncțiile animalelor. Aceștia pot furniza servicii de îngrijire a unei game largi de animale sau se pot specializa în tratamentul unui anumit grup de animale ori într-o anumită zona de specialitate. Ei pot furniza servicii profesionale către firmele comerciale care produc produse biologice și farmaceutice.

6. Asistent de profilaxie stomatologică

Asistenții și terapeuții din stomatologie furnizează servicii de îngrijire stomatologice de bază pentru prevenirea și tratarea bolilor și afectiunilor dinților și cavității bucale, conform planurilor și procedurilor de îngrijire stabilite de către medicii stomatologi sau alți specialiști din domeniul sănătății orale.

7. Tehnician în laboratoare medicale și de patologie

Tehnicienii în laboratoare medicale și de patologie efectuează teste clinice pe eșantioane de fluide corporale și țesuturi pentru a obține informații despre starea de sănătate a unui pacient sau despre cauza decesului.

Concluzie

Atât introvertiții, cât și extrovertiții pot avea cariere înfloritoare în domeniul medical, condiția fiind aceea de a căuta joburile care se potrivesc personalităților lor.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Violeta Dan

Entuziastă, neobosită visătoare și cititoare avidă. Sunt o admiratoare a poveștilor bine spuse, a celor care inspiră, motivează, aduc plus valoare și o viziune nouă, dar care sunt bine documentate și splendid realizate.

Facebook Comment