INTERVIU | Oana Stamate, tehnician nutriționist

INTERVIU | Oana Stamate, tehnician nutriționist

Oana Stamate este o persoană plină de viață. Îi place competiția, să se autodepășească, să descopere și să încerce mereu lucruri noi. Tocmai de aceea profesează în industria fitnessului și a nutriției și, în același timp, ca Profesor de Educație Fizică și Sport, educă într-un stil de viață sănătos copiii de la Școala Germană din București. Pasiunea pentru copii și tot ce îi reprezintă vine și de la cei doi copii pe care îi are, de 9 și 15 ani. 

Cum arată o zi din viața dumneavoastră profesională? Dar din cea personală? Sau altfel spus, cum îmbinați utilul cu plăcutul, respectiv lucrul cu relaxarea? 

O zi obișnuită din viața mea începe la ora 06:30, odată cu rutina zilnică ce presupune mai întâi un pahar de apă pe stomacul gol, după care încep activitățile care implică și ceilalți membri ai familiei. În jurul orei 07:00 luăm micul dejun împreună cu copiii, după care fiecare își începe activitatea zilnică, respectiv școală, serviciu sau exerciții fizice. 

Datorită faptului că meseria mea implică mai multe activități diferite și anume cea de Tehnician Nutriționist, Profesor de Educație Fizică și Sport, dar și Instructor de Pilates, ziua mea este, de obicei, una foarte încărcată și încerc să îmbin cele 3 activități, astfel încât să le fac fața tuturor cu brio.

Pentru acest lucru, în primul rând sunt foarte bine organizată, iar pe lângă activitățile de bază pe care le-am enumerat deja, zilele săptămânii arată diferit: în anumite zile mă ocup de planurile nutriționale pentru clienți, iar seara sunt în sala de grup fitness unde predau clase de pilates, dar în alte zile sunt la școală, unde le predau elevilor lecții despre mișcare și alimentație sănătoasă.

Referitor la întrebarea cum îmbin utilul cu plăcutul, pot spune că meseria mea îmbină de la sine utilul cu plăcutul, iubesc ceea ce fac, iar din fiecare activitate pe care o desfășor îmi extrag energia de care am nevoie.

Citește și INTERVIU | Oana Frâncu, tehnician nutriționist

Cum și de ce ați ajuns să deveniți tehnician nutriționist? 

Am ajuns la meseria de tehnician nutriționist, deoarece am observat că nevoile clienților mei cu care lucram la sală impuneau și un plan alimentar, iar la școala unde lucrez, mâncarea care le era livrată elevilor nu era tocmai ceea ce aceștia aveau nevoie.

Ce presupune un curs de tehnician nutriționist? 

În ceea ce privește cursul de nutriție, implicarea este foarte mare, pentru că trebuie să investești timp, bani, să îți rupi din timpul cu familia și nu în ultimul rând să faci în permanență cercetare. 

Care credeți că este profilul ideal al unui tehnician nutriționist? 

Consider că un bun tehnician nutriționist, trebuie să fie pasionat, să dețină cunoștințe de fiziologie, de psihologie, să știe cum să abordeze fiecare individ în parte și nu în ultimul rând să fie empatic și să fie foarte disciplinat, ca să le poată impune clienților disciplina de care au nevoie pentru a-și consolida un stil de viață sănătos.

La ce anume și de ce credeți că ar trebui să avem grijă în ceea ce privește alimentația noastră de zi cu zi? Ce înseamnă de fapt a mânca potrivit? 

Ca să vă răspund la acesta întrebare, este foarte important să avem un mic dejun sănătos, care să ne ofere energia pentru întrega zi, după care să nu sărim peste mesele principale. Aș mai adăuga aici și cele doua gustări din timpul zilei, dar foarte important este să respectăm orele meselor. În plus, pentru a putea oferi organismului nutrienții de care are nevoie, trebuie să avem în vedere alegerea alimentelor de calitate, dar în cantitate redusă, un punct foarte important fiind și hidratarea, deoarece organismul uman este în proporție de 60-70% apă, 75% din compoziția creierului fiind apă și 80% din compoziția celulelor de sânge tot apă. Apa transportă nutrienții și oxigenul către celule organismului, ea are un rol esențial în corecta fluidizare a vaselor sanguine, ajută digestia și previne constipația. 

Trebuie avut în vedere faptul că energia din mâncare provine din trei categorii de substanțe organice: proteine, lipide și carbohidrați. Ca și vitaminele și mineralele, acestea nu se găsesc ca atare în natură, ci sunt incluse, în cantități variabile, în compoziția diverselor alimente. Nu există un aliment care să conțină toți factorii nutritivi în proporții echilibrate și normale pentru organism. De aceea trebuie să consumăm o largă varietate de alimente, din cât mai multe categorii și aici putem include: cereale integrale, legume, leguminoase, fructe, lactate, alimente bogate în proteine (carne de porc slabă, vită, pasăre și organe), ouă, pește și crustacee, nuci, semințe și soia. 

Citește și Top 7 conturi de Instagram despre nutritie

După ce principii vă ghidați când alcătuiți un plan alimentar? 

În primul rând mă ghidez după nevoile pacientului, sunt cazuri extrem de diferite, dar este important ca pacientul să țină un jurnal alimentar. Înainte să înceapă să facă schimbarea facem o anamneză amănunțită, care include, printre altele, măsurători, după care analizez toate datele și de acolo încep să construiesc meniul.

Dumneavoastră vă alegeți clienții sau ei pe dumneavoastră? Și pe ce considerente… 

Cred că aici pot spune că ne alegem reciproc, având în vedere că mulți dintre clienții mei, cărora le fac planuri alimentare, le creez și planuri de antrenament. Nu pot spune că aleg clienții pe diverse considerente ci mai degrabă mă îndrept către oamenii care au nevoie de ajutorul meu și care nu au reușit singuri să își modeleze un stil de viață sănătos.

Care sunt cele mai dese sfaturi pe care le oferiți clienților dumneavoastră?

Cele mai importante sfaturi sunt consecvența, disciplina și voința, fără aceste lucruri, nu vor avea succes în a-și atinge scopul dorit.

În cariera dumneavoastră de technician nutriționist, care este cel mai mare succes pe care l-ați înregistrat? Povestiți-ne, vă rog, pe scurt, cel mai de succes caz pe care l-ați avut și cum v-a mulțumit respectivul client? 

Îmi este greu să aleg, pentru că 80% din clienții cu care am lucrat au avut succes, dar vă pot da un exemplu, care într-adevăr mi-a dat bătăi de cap, în sensul că a avut multe zone de platou în care stagna, dar cu perseverență am reușit împreună ca în decursul a 12 luni să slăbească 30 de kilograme.

Ați primit și feedback-uri negative? Dacă da, cum le-ați făcut față acestora?

Din fericire încă nu am primit feedback negativ, dar dacă aș primi, cred că l-aș accepta ca pe o lecție cu care să mă pot îmbunătăți.

Citește și INTERVIU Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet: „Grija pentru viitorul pacientului si pentru metabolismul sau este cea mai mare calitate a unui nutritionist”

Ținând cont de feedback-urile clienților și de toate celelalte colaborări ale dumneavoastră, ați suferit vreodată de burnout? Dacă da, care au fost simptomele și cum ați depășit momentul?

Datorită faptului că am grijă de sănătatea mea și am învățat când trebuie să mă opresc și să mă detașez pentru a mă putea odihni, nu am ajuns în postura de a avea burnout.

Considerați că putem ajunge să învățăm și să recunoaștem singuri de ce are organismul nostru nevoie, respectiv ce este bine să mâncăm la un moment dat?

Cu siguranță! Organismul nostru știe întodeauna ce anume are nevoie, doar că oamenii se ghidează după nevoile emoționale, atunci când fac alegeri greșite în ceea ce privește alimentația. Dacă ne aflăm în echilibru și armonie cu corpul, mintea și sufletul, atunci nu mai suntem supuși greșelii.

Am tot auzit că nu trebuie să mergi la cumpărături flămând. Cât de adevărat este că într-un supermarket trebuie să intri numai după ce ai mâncat deja?

Ceea ce este foarte adevărat e faptul că atunci când ne este foame și mergem la cumpărături, avem tendință de a cumpără lucruri nesănătoase, care conțin multe calorii, dar și mai multe alimente decât avem nevoie.

Într-un astfel de magazin există și raioane de care ar fi mai bine să nu ne apropiem, indiferent de ora din zi la care mergem?

E bine să evităm raioanele cu dulciuri, chipsuri, mezeluri, sucuri, etc, junk-food în general.

Ce alimente pe care le consumă românii în mod frecvent sunt mai degrabă nocive și care sunt ignorate nejustificat?

Din păcate, poporul nostru mai are încă de lucru când vine vorba despre alimentația sănătoasă. Obiceiurile vechi se uită greu, iar acest lucru se reflectă în starea de sănătate a multor români. Aici aș puncta sucuri carbogazoase, carnea de porc grasă și în exces, produsele de patiserie, pastele făinoase, pâinea, prăjelile, iar la polul opus românii nu sunt mari consumatori de fructe și legume.

Ce ne puteți spune despre batoanele de slăbit și cele proteice? Dar despre shake-urile proteice și băuturile energizante pe care multe persoane le consumă când merg la sala de fitness? Cât de sănătoase și utile sunt de fapt toate acestea?

Batoanele proteice reprezintă probabil cel mai simplu și mai rapid mod de a ne asigura doza necesară de hrană atunci când nu avem prea mult timp la dispoziție. Acestea reprezintă un aliment nutritiv care conține o cantitate ridicată de proteine raportat la cea de carbohidrați sau grăsimi. Ele constituie o sursă de energie la îndemâna noastră oricând, fiind foarte simplu de consumat. Atenție însă: batoanele proteice nu ar trebui niciodată să înlocuiască o alimentație variată și sănătoasă, bogată în vitamine, minerale și antioxidanți din surse naturale. Cu toate acestea, batoanele pot constitui o alternativă excelentă în unele situații, mai ales atunci când suntem tentați de alimentele procesate, nesănătoase, care ne întâmpină la tot pasul. 

Cât despre shake-urile proteice, acestea nu au o reputație foarte bună. Mulți oameni cred în mod eronat că ele sunt create special pentru persoanele cu o masă musculară foarte dezvoltată, însă acestea sunt foarte utile pentru sănătate, nu doar pentru a atinge greutatea ideală, ci și atunci când te antrenezi intens în sala de sport. Shake-urile conțin cantități mari de proteine și scopul lor principal este de a oferi organismului suficiente molecule pentru a înlesni procesul de reconstrucție musculară. 

Acestea fiind spuse, în zilele noastre, multe persoane se antrenează în mod regulat și intens, iar acestea sunt conștiente de faptul că, pentru a fi în formă, au nevoie de un antrenament corespunzător. În plus, pentru a obține rezultate optime, este nevoie să combine întotdeauna activitatea fizică cu o dietă bogată în carbohidrați sănătoși, minerale și proteine. Însă aceste lucruri nu sunt întotdeauna suficiente pentru a-ți atinge scopul. Deși alimentele pe care le consumi pot fi pline de nutrienți benefici, uneori ai nevoie de o cantitate suplimentară de proteine. Prin urmare, shake-urile și batoanele proteice sunt foarte importante pentru a-ți asigura necesarul zilnic. 

Citește și 4 joburi de succes din domeniul medical

Considerați că suntem obligați să alegem între gustos, dar nesănătos și sănătos, dar insipid sau le putem avea pe amândouă? 

Consider că nu avem de ce să fim obligați în a face alegeri nesănătoase. În ceea ce privește faptul că putem combina mâncarea nesănătoasă cu cea sănătoasă nu este o variantă ideală, dar sunt de părere că 80% din alimentație trebuie să fie bazată pe alimente sănătoase, iar 20% mai putem face și excepții.

Cum arată o zi perfectă din punctul dumneavoastră de vedere și care considerați că este planul alimentar necesar pentru a avea o zi activă?

Pentru a-ți menține sănătatea trebuie să mănânci la ore fixe, dimineața, la prânz și seara, și chiar să mai iei și câte o gustare între mese.

Ce considerați că nu ar trebui să lipsească sub nici o formă din alimentația cuiva și de ce? Dar din viața cuiva care vrea să aibă un trai decent din toate punctele de vedere? 

Piramida alimentară are la bază alimentele sănătoase și reprezintă, de fapt, o înglobare a regulilor esenţiale de care trebuie să ţinem cont zi de zi pentru a fi mai sănătoşi, pentru a avea mai multă energie şi pentru bună dispoziţie. 

Partea cea mai amplă, de la baza piramidei, este pentru acele lucruri care sunt considerate cele mai importante. Alimentele care se află în topul piramidei, în zona cea mai îngustă, ar trebui mâncate cât mai rar. 

• La baza piramidei se află exerciţiile fizice zilnice şi controlul greutăţii; 

• Pe următorul palier al piramidei stau alimentele ce conţin cereale integrale (consumate, de preferință, la majoritatea meselor) şi uleiurile vegetale (de măsline, de rapiţă, de soia, de porumb, de floarea-soarelui, de arahide şi altele); 

• Următorul palier este alcătuit din legume, care trebuie să se găsească din abundenţă în alimentaţia noastră, şi din fructe (de 2-3 ori pe zi); 

• Dacă mai urcăm un „etaj” al piramidei alimentelor sănătoase, aici vom găsi nuci și leguminoase (de 1-3 ori pe zi); 

• Acestea sunt urmate de alte grupe de alimente sănătoase, precum peşte, carne de pasăre de curte, ouă (de 0-2 ori pe zi); 

• Produsele lactate se află la următorul palier spre vârful piramidei (de 1-2 ori pe zi); 

• În vârful piramidei se află carnea roşie, untul, orezul alb, pâinea albă, pastele din făină albă, cartofii, băuturile carbogazoase şi dulciurile – toate acestea trebuie consumate cu măsură sau aproape deloc. 

Pentru îngrijirea dumneavoastră și a familiei dumneavoastră, vă urmați propriile sfaturi sau apelați la vreun coleg pentru ajutor? 

Nu este nevoie să apelez la nimeni pentru a putea menține starea de bine a familiei mele, consider că dacă nu ești în stare să îți contorizezi acțiunile proprii, nu ai cum să ajuți alți oameni să progreseseze.

Ce sfaturi aveți pentru cei care doresc să devină și ei, la rândul lor, tehnicieni nutriționiști? 

Pentru cei ce doresc să devină tehnicieni nutriționiști aș avea umătoarele sfaturi: să fie dispuși să investească timp, răbdare și nu în ultimul rând, pasiune.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment