Delia Anton este proaspat absolventa a Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” – Medicina Generala si medic rezident in primul an pe specialitatea Diabet zaharat, nutritie si boli metabolice. Delia a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de organizarea examenului de Rezidentiat, de importanta lui, de motivele pentru care a ales aceasta specialitate clinica, dar si de atmosfera din sala de repartitie si gestionarea emotiilor.
Va invit sa cititi urmatorul articol, iar daca aveti intrebari legate de acest subiect ne puteti scrie in sectiunea de comentarii de mai jos.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
A fost un examen dificil din cauza volumului mare de informatii, am avut in jur de 850 de pagini de invatat, dar si din cauza stresului acumulat pe parcursul pregatirii pentru rezidentiat. Unele capitole au fost structurate destul de bine, intelegeai informatia fara sa fii nevoit sa mai cauti si in alte surse, dar au fost si capitole cu un numar redus de pagini, cu foarte multe detalii, cum ar fi Hematologia. Consider ca anumite informatii puteau lipsi, cum ar fi dozele, procentele, scorurile, amanunte care au ingreunat si mai mult materia.
Din punct de vedere al organizarii, avand in vedere contextul epidemiologic, ar fi fost mai util daca am fi putut trimite actele pe e-mail sau cel putin sa nu mai stam la cozi pentru a obtine documentele necesare.
Citeste si: INTERVIU | Tudor Strimbu, medic rezident chirurgie pediatrică
2. Consideri util acest examen?
Pe de o parte mi se pare un examen util, deoarece este nevoie de o departajare a viitorilor rezidenti, dar pe de alta parte, ar trebui introduse si cazuri clinice care sa ne testeze logica, nu doar capacitatea de memorare.
3. Ce schimbari ai aduce?
As introduce un examen practic. Dupa 6 ani de facultate ar trebui ca majoritatea studentilor sa cunoasca si sa execute corect anumite manevre practice, care vor fi utile indiferent de specializarea aleasa. In plus as schimba metoda actuala de raspuns, deoarece se pierde foarte mult timp completand grila. Trebuie sa fii foarte atent ca sa nu depasesti pentru ca poti pierde puncte în acest fel.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Horia Ionut Lupu, medic rezident psihiatrie
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Consider ca fiecare student asimileaza informatia intr-un mod diferit si deja in anul VI este constient de modul sau de invatare. Eu am inceput sa citesc pentru acest examen cu an inainte, lucru care m-a ajutat foarte mult. La inceput mi-a fost destul de greu sa ma organizez. In aceeasi perioada trebuia sa mergem la stagii, pentru care trebuia sa invatam si astfel nu stiam exact cum sa imi impart timpul. Pentru mine a fost un avantaj faptul ca mare parte din semestru al II lea l-am petrecut in invatamantul online. Astfel am avut mai mult timp pe care sa il aloc rezidentiatului, dar in acelasi timp ne-au fost rapite ultimele momente de studentie.
Odata cu inceperea vacantei de vara, m-am apucat mai serios de invatat, mi-am facut un plan cu numarul de pagini pe care ar trebui sa il parcurg zilnic, astfel am reusit sa reduc timpul pierdut pe activitati nefolositoare pentru mine in acel moment. Am incercat sa renunt la iesirile in oras cu prietenii sau la vacante si seriale.
Cred ca este util sa iti gasesti o metoda de relaxare, pentru a scapa de stresul acumulat, pentru ca nu poti invata incontinuu. In ultimele doua luni, cand trebuie sa fii foarte eficient vei fi de fapt epuizat.
Dupa terminarea fiecarui capitol rezolvam cat mai multe grile, in acest fel imi dadeam seama de lucrurile pe care nu le retinusem si astfel imi sedimentam informatiile mai bine. Din cauza numarului mare de pagini, informatia se uita destul de repede, de aceea este important sa treci de cat mai multe ori prin cele doua compendii, ca sa fii sigur ca vei obtine un punctaj bun.
Citeste si: INTERVIU | Alexandru Roman, Medic rezident Radiologie și Imagistica Medicala
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Le-as recomanda sa ia in serios acest examen, pentru ca cei care raman in tara depind de el. Sa isi faca un plan de invatare pe care sa il respecte. Sa fie perseverenti si sa citeasca in fiecare zi. Degeaba vor citi intr-o zi 20 de pagini, daca in zilele viitoare nu vor mai deschide compendiile. Merita sa iti pierzi toata vara invatand, decat sa traiesti cu regretul ca ai fi putut face mai mult pentru a obtine specilizarea mult visata. Cred ca orice sacrificiu va fi rasplatit pe masura asteptarilor.
6. Care au fost factorii care te-au determinat sa alegi aceasta specialitate?/ Alegerea specialitatii a fost o decizie calculata (analizata din timp) sau una de moment? Cand ti-ai dat seama ce ai vrea sa faci pe mai departe?
Fiind o persoana destul de comunicativa, mi-am dorit o specializare clinica, sa iau cat mai mult contact cu pacientii si sa ii pot supraveghea pe o perioada mai lunga de timp. Pentru mine timpul petrecut cu familia este important, de aceea am ales o specializare care sa imi permita acest lucru, fara sa fac prea multe garzi. M-am gandit din timp la aceasta specializare, deoarece diabetul afecteaza semnificativ calitatea vietii pacientilor. Nu tratezi doar aceasta patologie, ci si complicatiile ei. Consider ca este o specialitate cu mare potential in viitor.
7. Care a fost atmosfera din sala la momentul alegerii? Cum ai descrie experienta per total?
Eu recomand sa mergi la repartizare cu o lista cu locurile/posturile dorite, deoarece este greu sa urmaresti in timp real tabelul si in acest fel vei analiza optiunile disponibile. Atmosfera a fost incordata, pentru ca toata lumea voia sa prinda specializarea dorita. Repartizarea a fost bine organizata, timpul de asteptare fiind unul redus.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Iulia Tita, medic rezident ORL
8. Ce asteptari ai de la rezidentiat?
Pe durata rezidentiatului sper sa dobandesc cunostintele necesare pentru a imbunatati calitatea vietii pacientilor cu diabet, sa ma dezvolt din punct de vedere personal si profesional. Imi doresc sa fiu inconjurata de un colectiv altruist, in care sa ma integrez in cel mai scurt timp.
9. Ce planuri de „vacanta” ai ?
Din cauza pandemiei, planurile de vacanta s-au redus considerabil. O sa incerc sa ma odihnesc cat mai mult si sa ma vad cu persoanele pe care le-am neglijat in ultima perioada.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.