Ce prevede Statutul Colegiului Dieteticienilor din România

Ce prevede Statutul Colegiului Dieteticienilor din România

Statutul Colegiului Dieteticienilor din România a fost publicat în Monitorul Oficial printr-un ordin semnat al ministrului Sănătății. 

Potrivit documentului care se întinde pe mai aproape 10 pagini, Colegiul Dieteticienilor din România este o organizație profesională, neguvernamentală, apolitică și activează la nivel național și teritorial. Sediul Colegiului este în Târgu Mureș. 

Ce face Colegiul Dieteticienilor din România

Colegiul controlează, supraveghează modul în care dieteticienii își desfășoară profesia, „ca profesie liberală, în domeniul sănătății umane, furnizoare de servicii conexe actului medical”. 

Principalele atribuții ale acestei entități sunt:

  • Se asigură că este respectată legea, inclusiv prin controale profesionale
  • Instituie standarde de calitate a serviciilor, dar și norme deontologice
  • Stabilește un cadru de promovare a competenței
  • Reprezintă interesele membrilor în fața autorităților publice, dar și în litigii
  • Ține o evidență a dieteticienilor autorizați
  • Acordă, certifică, suspendă și retrage dreptul de a profesa pentru un dietetician
  • Mediază și arbitrează divergențele dintre dieteticienii autorizați

Citește și INTERVIU Anamaria Iulian, medic primar, nutriționist și psiholog: „Mi se pare esențial să fii onest și deschis, să fii prezent în viața ta și a altora, ca om în primul rând și abia apoi, ca profesionist”

Cum poți deveni membru al Colegiului Dieteticienilor din România

Ordinul din Monitorul Oficial mai prevede faptul că pentru a profesa în România, persoanele care dețin un titlu oficial de calificare în nutriție și dietetică au obligația să se înscrie în Colegiul Dieteticienilor. 

„Calitatea de membru se dobândește la cerere și este dovedită prin autorizația de liberă practică, care se eliberează la înscrierea în organizația profesională”, se arată în statut. Autorizația de liberă practică se eliberează și se reînnoiește obligatoriu de către Colegiu la un interval de 5 ani. 

Care sunt drepturile membrilor Colegiului

Statutul precizează că orice membru al Colegiului Dieteticienilor are dreptul de a fi înscris în evidențele oficiale și de a primi actele doveditoare. De asemenea, dieteticianul are dreptul să participe la programe de perfecționare sau la alte forme de educație medicală continuă. 

Un membru poate participa la ședințele conducerii Colegiului și să-și exprime părerea cu privire la subiectele dezbătute. 

Citește și Top 7 conturi de Instagram despre nutritie

Ce obligații are un membru

La capitolul Obligații, statutul Colegiului Dieteticienilor arată că un membru trebuie să cunoască și să respecte legislația referitoare la profesie. Totodată, documentul prevede și că un dietetician are obligația să respecte statutul, regulamentul intern de organizare și Codul de etică și deontologie. 

Alte obligații sunt: 

  • Să se preocupe de îmbunătățirea nivelului de cunoștințe
  • Să realizeze numărul minim de credite de educație medicală continuă
  • Să fie asigurați pentru răspundere civilă și să răspundă de cazurile de maplraxis
  • Să participe la ședințele conducerii Colegiului din care face parte
  • Să nu producă prejudicii morale sau materiale Colegiului
  • Să păstreze confidențialitatea datelor cu caracter personal pe care le cunoaște în calitate de membru

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment