Oana Frâncu are 45 ani și este soție, mamă, tehnician nutriționist cu o experiență de 5 ani și consultant wellness de 8 ani, cu multe rezultate ale clienților din portofoliu. Din nefericire, din cauza pandemiei Covid-19, activitățile sale profesionale se desfășoară preponderent on-line, unde poate interacționa cu persoanele interesate pe Facebook și Instagram.
Citește și Dietele la granita dintre trend si necesitate
1. Pentru început, o să vă rog să clarificați diferența dintre un medic nutriționist și un tehnician nutriționist.
Conform Legii 256/2015, medicul nutriționist este specialistul absolvent de studii universitare de medicină, care diagnostichează, evaluează starea de nutriție și acordă îngrijirile medicale necesare în patologie clinică. Spre deosebire de acesta, tehnicianul nutriționist este o persoană cu cel puțin studii medii, absolvent de Curs de Formare Profesională, care poate oferi sfaturi, recomandări și consultanță despre nutriție și managementul greutății pentru persoanele sănătoase, iar el poate colabora cu dieteticienii și personal medical pentru a-și sprijinii pacienții.
2. Când și de ce ați ales să pășiți pe acest drum, adică în ce fel ați început să faceți ceea ce faceți și cum v-ați descoperit pasiunea?
Totul a pornit de la nevoia personală de a slăbi și a-mi echilibra alimentația. Fiind o persoană cu obezitate grad I, deja apăruseră aspecte medicale serioase, iar acest lucru la numai 37 de ani. Am urmat un program de nutriție și am învățat să-mi schimb și să implementez un stil de alimentație sănătos. Am reușit apoi să slăbesc și de aici dorința de a ajuta și alte persoane. Așadar, din persoana gurmandă, preocupată de a găti rețete sofisticate, dar nu tocmai sănătoase, am devenit o persoană căreia îi place să gătească ținând cont de principiile nutritive care se regăsesc în farfurie și, iată, așa a venit firesc să urmez un curs de calificare profesională ca și Tehnician Nutriționist, cu o durata de 6 luni.
3. Ce presupune traseul către a deveni tehnician nutriționist? Care sunt pașii de urmat și de ce ai nevoie: timp, bani, cursuri etc.
Pentru a deveni Tehnician Nutriționist, traseul este următorul: să fii minim absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat, să te înscrii la un curs de calificare oferit de o companie serioasă, acreditată, să abordezi cu seriozitate toate modulele din cadrul cursului, să susții examenele pentru certificare, apoi să faci demersurile necesare la organele fiscale pentru a putea desfășură activitatea conform prevederilor legale.
4. Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un tehnician nutriționist? (din toate punctele de vedere: sufletești, mentale, interumane, profesionale etc)
Îmi place foarte mult această întrebare, deoarece puțini sunt cei care se gândesc la aceste aspecte. În primul rând, să iubească oamenii, să vrea să-și ajute clienții în atingerea scopului și să fie disponibil pentru aceștia aproape oricând prin cel puțin un mijloc de comunicare. În al doilea rând, să fie o persoană echilibrată psiho-emoțional, pentru că altfel nu are cum să-i ajute pe alții, să țină cont de personalitatea clientului și țelul la care acesta vrea să ajungă și să-i pese mai mult de rezultatele acestuia decât de interesele financiare personale.
5. Cum arată o zi din viața dumneavoastră?
Este foarte bine de subliniat că o rutină zilnică te ajută să iți îndeplinești toate sarcinile, inclusiv să-ți urmezi planul alimentar. De exemplu, ziua mea începe în jurul orei 06:30 cu gânduri de mulțumire, câteva exerciții fizice și neapărat micul dejun. Apoi, mai întâi activități ce țin de orice familie și abia în continuarea acestora activitatea profesională, dar neapărat respectarea celorlalte mese și gustări, cel puțin o plimbare în aer liber și odihnă începând cu ora 23:00. În ceea ce privește activitatea profesioanală, aceasta este împărțită între interacționarea cu clienții pe grupurile special create, monitorizări individuale și întâlniri cu persoane care își doresc o schimbare.
Citește și Top 7 conturi de Instagram despre nutritie
6. Auzim mereu în jurul nostru despre diete minune care ne scapă de kilogramele în plus, de depresie și de alte probleme, dar cât de indicat este să le urmăm fără a apela la un specialist?
Recomandarea mea este să se apeleze întotdeauna la un specialist, pentru că e nevoie să se facă o evaluare inițială specifică și recomandări individuale, iar pe parcursul acestui proces mai pot apărea modificări, în funcție de nevoile și evoluția fiecăruia.
7. Cu cine este mai ușor de lucrat: cu oamenii care au de pus kilograme și masă musculară sau cu cei care ar trebui să slăbească?
Indiferent care este scopul persoanei, fiecare client este un proiect individual, deci nu pot face această comparație. Depinde foarte mult și de maleabilitatea persoanei și dorința de a învăța și aplica ceea ce este necesar.
8. Care a fost cel mai dificil sau impresionant caz la care ați lucrat?
Cel mai impresionant caz a fost un domn care a venit la mine după câteva încercări eșuate, dar a avut atâta determinare de a implementa un stil de alimentație și viață sănătos, încât rezultatul de -42kg a fost doar o confirmare a faptului că nimic nu este imposibil.
Citește și INTERVIU Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet: „Grija pentru viitorul pacientului si pentru metabolismul sau este cea mai mare calitate a unui nutritionist”
9. Ce presupune un stil de viață echilibrat și sănătos, în opinia dumneavoastră? Ne puteți da câteva exemple și câțiva pași de urmat?
Un stil de viață echilibrat și sănătos implică o cale de mijloc în toate aspectele vieții, deci să ai o alimentație cât se poate de sănătoasă, variată și care să fie echilibrată din punct de vedere nutritiv, să faci mișcare de intensitate moderată cel puțin 30 minute în fiecare zi sau de 3 ori pe săptămână o clasa cu efort intens la o sală de sport, să dormi suficient, să faci activități care te relaxează, dar și să acorzi o atenție deosebita felului în care gândești și abordezi tot ceea ce implică viața socio-profesională.
10. Putem să avem un stil de viață sănătos cu bani puțini?
Da, desigur că putem, dacă știm principiile nutritive de care are nevoie organismul nostru, deoarece, până la urmă, chiar suntem ceea ce mâncam. De asemenea, este foarte important ca pe lângă activitățile profesionale să facem mișcare, să ne odihnim și să ne relaxăm.
11. Cât de mult puneți în practică sfaturile pe care le oferiți clienților dumneavoastră? Apelați la un coleg sau vă bazați pe propriile cunoștințe când vine vorba despre alimentația dumneavoastră?
Sunt de părere că puterea exemplului este dominantă în relația cu clienții tăi, așa că eu mă bazez pe propriile mele cunoștinte, deși sunt într-un continuu proces de învățare.
12. Cum credeți că a fost afectată alimentația populației în ultimul an?
Consider că nu din punct de vedere al alimentației a fost mai afectată populația în ultimul an, cât de lipsa socializării și, pe alocuri, a interzicerii ieșirii din casă, acestea sunt adevăratele probleme.
Citește și 4 joburi de succes din domeniul medical
13. Ce le recomandați oamenilor care nu vor să se îngrașe în această perioadă îndelungată de sedentarism forțat la domiciliu?
Le recomand să aibă grijă ce și cât mănâncă, să se hidrateze bine, să facă măcar exerciții fizice ușoare cel puțin 30 minute pe zi, să se odihnească bine, să evite vizionarea excesivă a televizorului și, în general, să facă activități care le aduc o stare de dispoziție bună.
14. Dacă cineva ar dori să slăbească, ce i-ați recomanda? Dar dacă ar vrea să se îngrașe? Pentru că există și astfel de oameni.
Oricare ar fi situația în care se află, le recomand să apeleze la sfaturile specialiștilor, nu să urmeze diete care nu li se potrivesc, pentru că dacă se iau doar după ce scrie pe Internet sau ce aud de la prieteni, își pot face mai mult rău decât bine.
15. Care sunt cei mai importanți nutrienți? Dacă se poate vorbi despre o diferențiere între ei.
Toți nutrienții sunt importanți, se completează perfect pentru a asigura o bună funcționare a organismului. De unii este nevoie într-o cantitate mai mare (cum ar fi macronutrienții), iar de alții într-o cantitate mai mică (respectiv micronutrienții), dar toți au o importanță la fel de mare.
16. Doriți să le transmiteți ceva celor care vor să urmeze cursul de tehnician nutriționist?
Da, să își urmeze pasiunea de a ajuta oamenii și să nu se oprească niciodată din a învăța, pentru că în acest domeniu apar mereu informații noi.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.