INTERVIU | Niculescu Loredana, asistent medical

INTERVIU | Niculescu Loredana, asistent medical

Niculescu Loredana Toni este asistent medical de aproximativ 29 de ani, timp în care a lucrat atât în sistemul medical privat, cât și în cel de stat, oferind servicii medicale de calitate pacienților săi.

Specializările sale sunt: Anestezie Terapie Intensivă, Neurochirurgie, Imunoserologie și Hematologie, iar în prezent lucrează ca asistent medical coordonator într-un spital privat din București. Iubește ceea ce face, iar timpul liber și-l petrece în natură, deoarece îi plac călătoriile, să se plimbe prin ploaie și să cunoască oamenii. 

Dna. Niculescu este o persoană ambițioasă și își dorște să evolueze din ce în ce mai mult pe plan profesional: „Atunci când te naşti, nu eşti un copac, ci o sămânţă. Trebuie să creşti, trebuie să ajungi la o înflorire, iar această înflorire va fi mulţumirea ta, împlinirea ta. Această înflorire nu are nimic de-a face nici cu puterea, nici cu banii, nici cu politica, nu are legatură decât cu tine, cu evoluţia ta personală”.

De ce ați ales profesia de asistent medical?

Vreau să menționez că lucrez ca asistent medical de 29 de ani și nu mă satur să practic această meserie pentru că îmi place să ajut, să fiu acolo când cineva are nevoie de mine. Am ales această meserie pentru că iubesc oamenii și vreau să le ofer ajutorul necesar atunci când au nevoie. 

Cine v-a îndrumat spre această meserie?

Nu m-a îndrumat nimeni să aleg această meserie, ci pur și simplu a fost o dorință de-a mea de mic copil și sincer nu mă văd făcând altceva în momentul de față.

Cum au fost anii de studiu?

Anii de studiu au fost cei mai frumoși ani din viața mea și îi sfătuiesc pe toți cei care își doresc să urmeze această profesie să se implice, să studieze intens și să profite de anii de studiu pentru că reprezintă baza lor. 

Eu am profitat de acei ani, m-am pregătit temeinic pentru a profesa în asistență medicală și am avut numai satisfacții.

Citește și Școala Postliceală sau Facultatea de Asistență Medicală: avantaje și dezavantaje

Care este specializarea care v-a plăcut cel mai mult și pe care ați ales-o?

Am ales ca specializare Anestezie Terapie Intensivă, o secție în care nu mulți rezistă din cauza cazuisticii grele, dar care mie îmi place nespus de mult, îmi place adrenalina pe care o simt de fiecare dată când apar cazuri și mă implic trup și suflet pentru a decurge totul bine, îmi place pentru că sunt mai aproape de oameni.

Simt o satisfacție enormă în momentul în care pacientul a plecat zâmbind după o intervenție destul de grea și știu că și eu am contribuit la starea sa de bine. 

Cum a fost parcursul dvs. de până acum? Povestiți-ne puțin despre experiența dvs. profesională

Ar fi mult de povestit, însă mă voi rezuma la câteva cuvinte. Fiecare zi din cei 29 de ani de când profesez a fost specială, cu lacrimi și bucurii, cu realizări și satisfacții sufletești, indiferent că am lucrat într-un spital privat sau íntr-unul de stat. Am avut parte de experiențe atât frumoase, cât și supărătoare, însă toate au contribuit la ceea ce sunt acum.

A fost un parcurs frumos, în care am avut multe reușite. Am cunoscut cadre medicale deosebite, care m-au motivat, dar și pacienți pe care nu îi voi uita niciodată.

Ați avut un mentor care să vă ajute în acest parcurs profesional?

Singurul meu mentor care m-a călăuzit în tot ceea ce am făcut și în tot ceea ce am realizat este bunul Dumnezeu fără de care nu aș fi ceea ce sunt astăzi.

Citește și Cum sa iti gasesti mentorul potrivit in cariera medicala

Ați lucrat atât în sistemul medical de stat, cât și în cel privat. Care sunt diferențele majore dintre acestea?

Așa este, am lucrat atât în sistemul de stat cât și în cel privat. Diferența majoră dintre cele două, care din punctul meu de vedere nu ar trebui să existe, este că în sistemul privat se acordă o mai mare atenție nevoilor pacienților, iar în cel de stat cadrele medicale sunt indiferente și mai puțin implicate, ceea ce este extrem de trist, dar cât se poate de adevărat.

În ceea ce mă privește, nu pot adopta o astfel de atitudine față de pacienți, de oamenii aflați la nevoie și mi-aș dori ca acest lucru să nu se întâmple în niciun spital. Cred cu tărie că putem schimba acest lucru dacă empatizăm mai mult cu cei din jur.

Citește și Lucrezi ca asistent medical la stat, dar te tenteaza sistemul privat?

Ce obstacole ați întâlnit în dezvoltarea profesională și cum le-ați depășit?

Au fost multe obstacole pe care le-am întâmpinat de-a lungul celor 29 de ani, dar le-am depășit cu brio pentru că sunt o fire ambițioasă, competitivă și perseverentă.

V-ați gândit la oportunitatea de a lucra în străinătate?

Da, m-am gândit și la această variantă, chiar am avut oportunitatea de a pleca, însă am ales să rămân în țară pentru a-mi ajuta semenii. Cu toate acestea, în prezent, probabil că aș încerca și o astfel de experiență.

Dacă nu ați fi ales această meserie, ce altceva ați fi vrut să faceți?

Nu mă văd făcând altceva, iubesc ceea ce fac și îmi desfășor activitatea profesională cu multă pasiune, însă dacă aș fi fost nevoită să mă reprofilez, aș fi ales să lucrez ca procuror criminalist.

Care sunt factorii care fac dificilă colaborarea cu pacienții?

Sunt mai mulți factori care intervin în relația dintre cadrele medicale și pacienți, dar dacă pui suflet în ceea ce faci nimic nu este dificil, mai ales în comunicarea cu pacienții. Pentru a câștiga încrederea și respectul unui pacient, trebuie să-i arăți tu în primul rând că pui suflet și că el este important pentru tine, cu alte cuvinte că ești uman.

Respectul față de meseria aceasta se vede în primul rând prin îngrijirea și comportamentul pe care îl ai față de oamenii aflați în suferință.

Cum gestionați problemele care apar în relația cu aparținătorii?

Sunt situații în care aparținătorii nu înțeleg exact care este starea de sănătate a rudelor pe care le însoțesc la spital, devin agitați și speriați, însă toate discuțiile care apar din această cauză se gestioneză cel mai bine cu calm și blândețe. 

Întotdeauna am încercat să empatizez cu aceștia și să comunic cu ei pentru a-i face să înțeleagă cât mai bine care este starea pacienților și îi asigur de fiecare dată că au parte de cel mai bun tratament.

Citește și Cum să gestionezi conflictele cu pacienții sau aparținătorii, în calitate de asistent medical

Ce atuuri ar trebui să aibă o persoană care își dorește să devină asistent medical?

În primul rând, dacă vrei să devii asistent medical nu trebuie să te temi sau să te pierzi cu firea dacă vezi sânge, plăgi etc., aceasta este regula de bază, pentru că, în caz contrar, nu vei putea trata pacienții.

În al doilea rând, trebuie să fii pasionat sau măcar să îți placă anatomia, studierea fiecărei componente a corpului uman solicită răbdare și curiozitate.

De asemenea, trebuie să ai viteză de reacție, care este esențială în meseria de asistent medical, pentru că de câteva secunde de atenție sau de atitudine proactivă poate depinde viața pacientului din fața ta.

Trebuie să fii empatic, să înțelegi suferința bolnavului, să te pui în locul lui și să îi oferi sprijin moral, în timp ce îl ajuți să își recapete starea de sănătate.

În aceeași ordine de idei, un bun asistent medical deține excelente abilități de ascultare activă și răbdare. Pentru ca interacțiunea cu pacienții să fie una pozitivă, aceștia au nevoie ca asistentul medical să le asculte temerile și să discute deschis, clar și concis cu ei. În același timp, dacă aceștia au nevoie de informații suplimentare, se plâng de dureri sau, din contră, sunt irascibili, nu înțeleg din prima procedurile medicale la care vor fi supuși, asistentul trebuie să îi trateze cu respect și cu răbdare.

Integritatea și asumarea responsabilității sunt două calități care se completează reciproc și implică un comportament onest din partea asistentului medical, chiar și în situația în care a făcut o greșeală față de pacient. Acesta va raporta asistentului sau asistentei șefe, chiar dacă există riscul de a fi sancționat.

Un asistent medical trebuie să fie foarte bine organizat. Atenția asistentului este concentrată pe mai mulți pacienți cu nevoi diferite, asta înseamnă că trebuie să își organizeze timpul foarte bine în funcție de gravitatea cazurilor, de solicitările medicilor, să fie capabil să treacă rapid de la o sarcină la alta, de exemplu de la administrarea tratamentului la montarea unei branule etc.

O caracteristică importantă în această meserie este rezistența la stres. Știm cu toții că munca de asistent medical este solicitantă atât din cauza numărului de pacienți, cât și a multitudinii de sarcini, iar în subdomenii precum terapie intensivă, bloc operator, această meserie poate fi epuizantă. În acest context, este important ca asistentul medical să cunoască câteva tehnici de relaxare precum respirația profundă, relaxarea mușchilor în mod progresiv, să conștientizeze momentul critic și să ia o pauză, astfel încât interacțiunea cu pacienții să nu fie marcată de frustrare, cuvinte tăioase sau alte reacții nepotrivite.

Un asistent medical trebuie să respecte cu ușurință regulile, regulamentele, instrucțiunile, pentru că, oricât de multă experiență ar avea, acesta va urma indicațiile medicului în privința fiecărui pacient și, doar dacă sunt dăunătoare pentru viața pacientului, îl va informa pe doctor cu privire la riscuri și posibile consecințe. De asemenea, se va supune regulamentului intern și procedurilor fiecărei instituții în care lucrează pentru a menține o atmosferă plăcută la locul de muncă.

Nu în ultimul rând, asistentul medical nu trebuie să facă discriminări, mai ales în sistemul de stat, unde categoriile sociale sunt foarte diferite, asistentul ar trebui să manifeste un comportament nediscriminatoriu și să fie empatici. Spre exemplu, dacă pacientul a condus sub influența alcoolului și s-a ales cu traumatisme grave în urma accidentului suferit, asistentul medical îi va acorda îngrijiri speciale cu aceeași atenție cu care ar face-o pentru victima accidentului de circulație.

Cum v-a afectat pandemia de COVID-19 activitatea profesională?

Sinceră să fiu, nu m-a afectat absolut deloc această situație, eu cred că te afectează în momentul în care creezi panică sau intri în panică. Eu sunt o persoană pozitivă și mă adaptez foarte repede în funcție de context.

Citește și 6 etape pe care să le urmezi când cauți un job ca asistent medical, în timpul pandemiei

Ce planuri de viitor aveți în ceea ce privește cariera dvs.?

Consider că în momentul de față am tot ceea ce îmi doresc pe plan profesional, dar voi continua să studiez și să fiu la curent cu tot ceea ce este nou în asistența medicală.

Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment