INTERVIU | Mihai Voinea despre proiectul BIOMAP, prima platformă de vizualizare în 3D a corpului uman în limba română

INTERVIU | Mihai Voinea despre proiectul BIOMAP,  prima platformă de vizualizare în 3D a corpului uman în limba română

Mihai si Dragos Voinea sunt cei care au pus bazele proiectelor grile-rezidentiat si grile-admitere, folosite de un numar impresionant de studenti si elevi in pregatirea lor medicala. BIOMAP este un proiect care se adreseaza unui public mult mai larg si diversificat, insa are acelasi scop: de a face procesul de invatare mult mai accesibil si eficient. 

Daca doriti sa aflati mai multe informatii legate de cum a luat nastere acest proiect, precum si avantajele si feedback-ul obtinut pana acum va invitam sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Mihai Voinea:

Cum a aparut acest proiect? Care este scopul lui?

BIOMAP a aparut ca un raspuns firesc la problema principala a sistemului educational din Romania, unde conteaza doar diplomele, nu si cunostintele. In Romania, „substanta” nu este atat de importanta, iar noi credem ca o societate mai buna nu poate fi construita pe aparente.

O societate construita din indivizi autonomi, care stiu unde sa caute raspunsuri, este vitala pentru evolutie si dezvoltare. Nu este de ajuns doar sa invatam suficient, sa citim suficient, sa muncim suficient. Noi credem in „mai mult”.

BIOMAP este, asadar, pentru cei care vor sa inteleaga cu adevarat medicina. Ideea proiectului a aparut in ianuarie 2019, a durat 9 luni sa construim o versiune de baza, iar scopul principal este sa ajute pe oricine din lumea medicala: de la elevul care se pregateste pentru admitere pana la studentii de la medicina si apoi pe medici.

Scopul principal este imbunatatirea studiului corpului uman folosind tehnologia 3D. Practic ofera acces vizual la corpul uman in dinamica, in intregimea sa.

Citește și INTERVIU Andrei Voicu, Creatorul Podcastului iT MaTTers: “Scopul Este ca Fiecare Episod sa Produca un Clic, o Schimbare In Bine Pentru un Ascultator. ”

Cui se adreseaza aceasta platforma?

Cum spuneam si mai devreme, se adreseaza tuturor celor implicati in lumea medicala, pe orice treapta s-ar afla. As putea sa enumar urmatoarele:

  • Elevul care se pregateste pentru admiterea la medicina
  • Studentii de la medicina, toti anii, ca suport vizual pentru studiu—pentru textele lungi din carti, tratate si compendii
  • Medicii rezidenti pentru studiu si in discutia cu pacientii
  • Medicii specialisti si primari, in special in discutia cu pacientii (in Romania, pacientul nu primeste suficienta atentie, iar exploatarea acestui lucru poate fi un avantaj fenomenal, in special in privat)
  • Cadre universitare, pentru a capta atentia studentilor mai usor, prin tehnologie de ultima generatie
  • Clinici si spitale, in discutia cu pacientii
Care sunt avantajele de care vor beneficia utilizatorii?

E simplu. BIOMAP poate fi accesat de oriunde, de pe aproape orice dispozitiv (Apple, Android, Windows, Blackberry etc). Ofera portabilitate si acces la continut nu doar vizual, in 3D, ci si la continut text.

Include, pe langa anatomie si fiziologie, patologie si o serie de interventii. E un „handbook” virtual, care ocupa zero spatiu fizic.

Ce imbunatatiri i-ati aduce sau i-ati adus pana acum?

De la lansare, 25 august 2019, am urmarit modul in care a fost utilizata platforma de cei aproape 23.000 utilizatori si am decis sa renuntam la o serie de functii care nu erau folosite: prezentari si notite, in special. Poate parea contraintuitiv, sa renunti la functionalitati, in loc sa mai adaugi.

Noi credem in simplitate. Credem in viteza si eficienta. UX designer-ul ne-a sugerat sa simplificam modul de utilizare al BIOMAP si sa ne concentram 110% pe modelele 3D. Asta am facut, iar o noua versiune, putin modificata a platformei, a fost lansata in martie 2020.

Urmeaza, in urmatorii ani, sa introducem o serie de modele 3D noi si discutam si posibilitatea de a introduce tehnologia AR (realitate augmentata).

Care a fost impactul la lansare? Ce feedback ati primit?

S-au inscris peste 10.000 utilizatori in primele 48 ore de la lansare. BIOMAP a facut „headlines” in presa la momentul respectiv. Nu ne-am asteptat la atat de multa atentie, dar a fost un start fantastic pentru platforma. Feedback-ul initial a fost „Wow!”.

Citește și Podcast-uri medicale străine pe care merită să le asculți în 2020!

Cum credeti ca va evolua in timp?

Avem deja solicitari din partea a trei universitati de medicina privind implementarea platformei pentru studenti, si chiar un lant mare de clinici. Avem opt profesori de biologie care si-ar dori platforma in scoli. Din punctul nostru de vedere, evolutia logica este ascendenta.

Studentii si medicii realizeaza, incet, ca tehnologia ne poate ajuta fenomenal, in special in procesul de invatare. Cat de repede se face tranzitia spre unelte care sa eficientizeze acest proces tine doar de noi, ca indivizi. 

Mai aveti si alte proiecte pe viitor?

Avem idei, insa trebuie cantarite bine pentru a vedea daca exista o piata pentru produsele si serviciile pe care le avem in plan. In zona de online, din pacate, nu pot sa divulg informatiile care le am. In schimb, ne-am gandit sa construim o clinica inovativa si sa intram si in piata „offline”, dar este doar la stadiul de planificare si dezbatere.

Citește și Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment