Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Numele meu este Miulescu Miruna Maria, am terminat facultatea la Timișoara, Universitatea de Medicină și Farmacie Victor Babeș, iar acum sunt medic rezident în primul an, specializarea Pedodonție. Mereu am fost atrasă de această ramură a domeniului medical și mi-am dorit să îi fac pe micuții pacienți să râdă și să vină cu drag la medicul dentist.
Momentul când am decis să dau la medicină a fost în clasa a 10-a, am simțit că dintre toate opțiunile posibile, aceasta mi se potrivește mănușă. În acea perioadă am decis să îmi pun aparat dentar și cu fiecare programare la care mergeam, realizam cât de mult mi-ar plăcea să pot să lucrez în acest domeniu, astfel pot spune că și medicul meu stomatolog a avut un impact asupra deciziei mele de a deveni la rândul meu medic stomatolog.
Dorința de a ajuta oamenii, de a-i face să zâmbească și să nu se mai gândească cu frică că trebuie să meargă la medicul stomatolog pentru că a apărut o problemă. Îmi place să cred că odată ce le-am câștigat încrederea, drumul nu mai este atât de anevoios pentru ei.
Cu toate că este o meserie ce implică multă muncă și determinare, nimic nu se compară cu aprecierea pacientului la finalul tratamentului. Copii care la început plângeau pentru ca urmează sa se așeze pe scaunul dentar, acum se așează singuri și îmi povestesc cum și ei la rândul lor se uită cu oglinda în gura jucariilor lor ca să vadă dacă și ele au carii.
Citește și: INTERVIU | George Covaci, asistent stomatologie
Poate cel mai greu a fost până am reușit să le câștig încrederea, din pricina specializării alese, în principal tratez copii, dar după câteva ședințe de acomodare, am reușit să stabilesc cu fiecare o relație deschisă, bazată pe sinceritate și încredere.
Având în vedere faptul că marea majoritate din pacienții văzuți de mine sunt copii, pot spune că fracturile dentare sunt poate cele mai întâlnite, dar nu putem neglija nici procesele carioase mult prea târziu descoperite care duc la tratamente dentare de canal.
La mine în cabinet se ascultă muzică, facem trucuri magice și colorăm, îmi doresc foarte mult să înțeleagă că nimic rău nu li se va întâmpla, le explic fiecare pas în parte și astfel vizita la stomatolog să nu mai reprezinte o teamă continuă pentru ei.
Se recomandă ca prima vizită în cabinetul stomatologic a copilului să fie atunci când acesta se apropie de vârsta de 1 an, atunci când și apar primii dințișori.
În ce constă prima vizită? – Acomodarea copilului cu mediul din clinică, când se examinează aparatul dento-maxilar (dinţii, ocluzia, mucoasă) şi se evaluează riscul de apariţie a cariilor dentare. Urmând ca mai apoi să aibă loc și o discuţie, în care se vor oferi mai multe informaţii şi recomandări precum şi răspunsuri la toate întrebările părintelui sau copilului. Tot în această ședință se vor prezenta tehnicile de periaj dentar corecte. În funcție de statusul dentar al copilului, se va recomanda un controlul periodic mai des la o luna sau 2 luni, pentru pacienții cu risc crescut de apariție a cariilor dentare, sau la 4-6 luni, pentru copii fără afecțiuni dentare.
Citește și: INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog
Din păcate la acest capitol nu excelăm deloc, la medic se merge doar atunci când apare o durere, iar apoi pacientul dispare sau reapare doar atunci când durerea revine. Suntem un popor care se mândrește cu faptul ca nu a fost nevoie să meargă la medic niciodată, ne tratăm după ureche sau după răspunsurile primite pe diferite grupuri de pe Facebook. Nu am fost învățați să mergem la un control periodic sau să ne facem un set de analize generale o dată pe an.
Cred că primul lucru pe care ar trebui să îl facem este să ne învingem frica de a merge la medic. Să ne obișnuim cu ideea că este extrem de important să mergem la un control anual.
Primul gând ar fi că aș reface/reintroduce cabinetele medicale în școli, atât cele medicale cât și pe cele stomatologice. Fiecare copil merită o șansă la sănătate și cu cât îi obișnuim de mici cu acest obicei, problemele dentare apărute vor fi mai ușor și mai rapid de soluționat. Mai multe spitale, mai moderne, cu un personal medical bine instruit, care să aibă acces la cursuri de pregătire pe toată durata practicării meseriei sale.
Si poate un alt lucru, un program la nivel național, bine structurat, în care fiecare persoană să poată beneficia de un control amănunțit și astfel să nu mai fie nevoie să aștepte până în ultima secundă, când poate este mult prea târziu.
Să aibă răbdare cu ei, să citească cât mai mult din domeniile care îi atrag, cat mai multe articole de specialitate. Și chiar dacă la început cursurile de Histologie si Biologie Celulară și Moleculară par greoaie și plictisitoare pe alocuri, să nu uite motivul pentru care au dat la medicină, iar atunci când tratează o persoană bolnavă să o facă așa cum lor le-ar plăcea lor să fie tratați.
Vă mulțumesc și spor la spălat pe dințisori!
Ești medic stomatolog și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.