INTERVIU | Dr. Crina Toma, medic specialist medicină internă

INTERVIU | Dr. Crina Toma, medic specialist medicină internă

Medicina internă înglobează toate specialitățile medicale, de aceea este considerată de multe persoane ca fiind foarte grea. Cu toate acestea, pentru Dr. Crina Toma, profesia de medic internist este o provocare, care îi aduce multe satisfacții, de aceea continuă să se specializeze.

Absolventă a Facultății de Medicină Victor Papilian din Sibiu, în prezent, doctorand în cadrul Universității Lucian Blaga din Sibiu, Dr. Crina Toma este șefa secției de medicină internă din cadrul Spitalului Municipal Moreni și își dorește să se întoarcă la catedră pentru a transmite și studenților informațiile pe care și le-a însușit până acum.

Deși are puțin timp liber, Dr. Crina Toma și-l petrece citind cărți de specialitate și nu numai, relaxându-se în fața serialelor sau călătorind. Participă la congrese și studiază în continuare pentru a trata pacienții cu profesionalism.

Citește și: INTERVIU | Doctor Silion Ioana, medic specialist psihiatru

Cum ați descrie experiența cu platforma MEDIjobs? Ați recomanda și altor persoane să își facă un cont?

Experiența cu MEDIjobs a fost plăcută și foarte utilă, voi recomanda platforma și prietenilor, deja am recomandat-o colegilor mei din alte centre care și-au finalizat studiile și încă nu au un job stabil, care, cu siguranță își vor face cont.

Povestiți-ne cum a decurs colaborarea cu recruiter-ul MEDIjobs. 

În general îmi plac discuțiile scurte și eficiente, iar dialogul cu recruiter-ul MEDIjobs s-a încadrat în standarde. Nu a trebuit să explic foarte mult ce îmi doresc și care sunt opțiunile mele în ceea ce privește job-ul ideal. A fost eficientă colaborarea cu echipa MEDIjobs și sunt foarte încântată că a reușit într-un timp scurt să găsească o opțiune de job potrivită pentru mine.

Timpul este o resursă prețioasă, mai ales în cazul celor care au nevoie de un loc de muncă. Considerați că v-a fost mai ușor să interacționați cu platforma MEDIjobs decât să aplicați individual la mai multe companii?

Datorită acestei platforme mi-a fost mult mai ușor să îmi găsesc un job potrivit, programul meu este unul foarte încărcat, nu aș fi avut timp să caut oportunități de job-uri pe platforme clasice. 

O platformă de acest gen vine în întâmpinarea noastră cu soluții eficiente, fără a pierde mult timp, așa cum se întâmplă în research-ul obișnuit, în sensul că îți faci timp o singură dată atunci cănd îți creezi contul, apoi ești căutat în funcție de opțiunile alese pentru a ți se prezenta unul sau mai multe job-uri care se potrivesc profilului tău.

Cât de dificil credeți că este să găsești un loc de muncă în timpul pandemiei? Cum a contribuit MEDIjobs la parcursul dvs. profesional în aceste momente de criză sanitară?

În acest domeniu nu este deloc dificil, întrucât deficitul de personal în medicină s-a accentuat în contextul pandemiei, iar faptul că angajarile se fac fără organizarea de concurs a avantajat medicii tineri care în alte condiții ar fi accesat foarte greu un job în sistemul de stat.

Mai greu este să afli despre aceste job-uri, de aceea consider că platforma MEDIjobs ușurează foarte mult această etapă.

De ce ați ales să urmați Facultatea de Medicină?

Medicina mi-a plăcut de când îmi amintesc de mine. Întotdeauna am fost pasionată de acest segment, iar faptul că pot face ceea ce îmi place îmi oferă o satisfacție enormă. Indiferent de situație, aș fi făcut aceeași alegere în ceea ce privește profesia.

Citește și INTERVIU Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet:

Când v-ați dat seama că vreți să deveniți medic internist și de ce ați ales această specializare?

 Eram anul cinci de facultate, pe stagiul de medicină internă, când mi-am dat seama că aceasta este secția pe care îmi doresc să lucrez. Mi s-a părut că medicina internă, deși destul de prost plătită, este o provocare, am văzut și văd în continuare patologiile fiecărui pacient ca pe un puzzle căruia îi lipsesc piese pe care trebuie să le gasești și să le pui la locul lor.

Cum a fost trecerea de la student la medic specialist în medicină internă?

Trecerea de la statutul de student respectiv rezident fără responsabilitatea deciziilor, la cea de medic specialist nu e lipsită de dificultăți și de emoții. Inițial a fost dificilă, însă cu timpul m-am obișnuit și mi-am intrat în rol, acela pe care mi-l doream dintotdeauna.

Ce atuuri trebuie să aibă un medic internist?

Un medic internist trebuie să fie un bun interogator pentru că trebuie să afle de la pacient care sunt simptomele pentru a-i fi ușor să facă investigații și să pună un diagnostic. De asemenea, trebuie să fie un bun semiolog atunci când pacienții nu sunt foarte comunicativi, pentru a-și da seama de anumite probleme de sănătate urmărind semnele oferite de pacient involuntar.

Un medic internist, la fel ca toți ceilalți medici, trebuie să fie empatic și aplecat și spre latura umană a bolii. Cunoștințele teoretice fără empatie sunt egale cu zero.

Care sunt provocările acestei profesii?

Principalele provocări ale medicului internist sunt pacienții cu comorbidități multiple, ale căror episoade de acutizare ale unei singure patologii trebuie tratate fără să afecteze celelalte boli cronice. Acesta este cel mai dificil moment, iar atenția medicului trebuie să fie majoră pentru a nu-i provoca pacinetului alte suferințe și înrăutățirea stării de sănătate. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Alina Daniela Nicolau, medic specialist neurologie pediatrica

Un medic internist trebuie să cunoască fiecare specialitate pentru a oferi diagnosticul corect. Cât de dificil a fost să ajungeți la acest nivel?

Cred că rebuie să mai treacă foarte mult până când o să pot spune despre mine, fără strângere de inimă, că acopăr toate specialitățile. Citesc, merg la congrese, studiez publicații, dar cred că mai este mult până voi ajunge la acest nivel. 

Sunt stăpână pe mine în ceea ce privește tratarea corectă a unui pacient, însă îmi doresc să fiu din ce în ce mai pregătită pentru a-mi ajuta pacienții.

Ce afecțiuni sunt mai greu de diagnosticat și pun în dificultate medicul internist?

Depinde despre ce nivel de spital vorbim. Un spital județean îți oferă posibilitatea efectuării de investigații clinice și paraclinice de înaltă perfomanță, care te pot orienta mult mai rapid către un diagnostic pozitiv. 

După 6 ani în care am lucrat într-un spital universitar, nu pot să nu compar și să nu văd diferența dintre managementul unui pacient acolo unde ai un spectru larg de analize, CT, RMN etc., și un spital municipal care nu are nici radioloogie, iar acest lucru este îngrozitor pentru un medic internist și îl pune în dificultate.

În aceste condiții, de cele mai multe ori, ridic o suspiciune de diagnostic și trimit pacientul la un spital de rang superior unde I se pierde urma, nu am confirmarea/infirmarea suspiciunii. Din punct de vedere al patologiilor greu de diagnosticat, aș menționa bolile autoimune ca fiind relativ greu de diagnosticat.

Citește și: INTERVIU | Dr. Georgiana Mihaela Safta, medic specialist pediatru

Ce impact a avut pandemia de Covid-19 asupra activității dvs. profesionale?

Senzația trăită în această perioadă este cea de restricționare a desfășurării activității, de îngreunare a diagnosticării prin limitarea accesului bolnavilor în spitale fără testare prealabilă. O perioadă în care avem de suferit din cauza limitărilor și constrângerilor impuse.

Care sunt așteptările dvs. în ceea ce privește progresul profesional pe viitor?

Am câteva obiective principale pe care îmi doresc să le ating. Sper să reușesc să îmbunătățesc secția pe care momentan o conduc, cu dotări și aparatură minim necesară pentru a funcționa decent, sper să finalizez studiile de doctorat și, de ce nu, să predau în cadrul unor postliceale sau colegii, pentru că îmi place să transmit mai departe ceea ce știu, am făcut acest lucru 4 ani în cadrul Facultății de Medicină din Sibiu și mi-a placut foarte mult.

Ce sfaturi le oferiți viitorilor medici specialiști în medicină internă?

Le dau câteva sfaturi esențiale, care pe mine m-au ajutat, și anume să nu-și piardă entuziasmul, oricât de dificil li se va părea la început, să aibă răbdare, să citească mereu, să zâmbească mereu și totul va decurge foarte bine.

Ești medic și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment