INTERVIU | Dr. Dana Staicut, medic specialist medicina interna

INTERVIU | Dr. Dana Staicut, medic specialist medicina interna

Doctor Dana Staicut este un medic care crede in puterea pe care o are medicina de a ajuta oamenii, chiar daca uneori soarta pare potrivnica, iar medicina interna, drumul profesional pe care l-a ales in mod constient, dispune de o vasta si complexa patologie.

Din acest motiv alege sa colaboreze cu medici deschisi, empatici si comunicativi, cu care se poate consulta cu privire la diverse cazuri dificile si care o ajuta sa priveasca dincolo de afectiunea propriu-zisa, punand totul in context.

Considera ca un medic bun trebuie sa stie sa asculte pacientul, iar un pacient bun trebuie sa asculte medicul si marturiseste ca nu se vede in afara tarii pentru ca prefera sa ramana aici sa ajute pacientii romani.

In ceea ce priveste provocarile pe care le-a adus pandemia de coronavirus, telemedicina este una dintre acestea, din cauza faptului ca nu se poate face complet si corect evaluarea fiecarui caz medical, putand fi scapate anumite elemente din anamneza, ceea ce este in defavoarea pacientului. 

1. Ce anume v-a determinat sa alegeti medicina interna? Care a fost momentul in care ati stiut ce parcurs profesional veti avea?

Am ales aceasta specialitate in mod constient, iar motivul principal a fost patologia vasta de care aceasta dispune. Te simti cu adevarat doctor cand ca medic internist tratezi atat patologie cardiovasculara pulmonara, boli ale aparatului digestiv, precum si complicatiile acestora. Din anul IV de facultate, in timpul unui stagiu de medicina de familie, cand am vazut abordarea 360 a medicului de a trata comorbiditati, am decis ca asta vreau sa fac. Cum n-as fi vrut sa fac medicina de familie, dar nu voiam sa renunt nici la abordarea pacientului in ansamblu, am decis sa fac medicina interna. 

2. Medicina interna este un domeniu complex, care presupune cunostinte din mai multe specialitati medicale. Vi s-a parut mai dificila de invatat in anii de rezidentiat?

Cu siguranta pregatirea din rezidentiatul de medicina interna este mult mai complexa fata de programele de rezidentiat ale celorlalte specialitati, intrucat patologia este foarte vasta si implica cunostinte medicale din mai multe specialitati. Nu a fost neaparat mai greu sa asimilez informatiile, cat mai dificil de exersat tot timpul acea privire de ansamblu – sa vezi mereu dincolo de afectiunea propriu-zisa si sa pui totul in context.

3. Cat de importante sunt titulaturile pentru un medic? Este un medic mai bun/mai profesionist daca are mai multe titulaturi?

Pregatirea profesionala a unui medic nu se incheie la finalul rezidentiatului, este o pregatire continua, atata timp cat profeseaza. Nu titulaturile conteaza, ci mai repede competentele, supra-specializarile pentru ca, sigur, iti largesti viziunea asupra patologiior cat timp te perfectionezi, devii mai bun in ceea ce faci. Si eu simt propria evolutie pe masura ce am asimilat competentele. 

4. V-ati confruntat cu situatii in care sa vi se ceara parerea si cuvantul dvs. sa fie decisiv intr-un caz medical? Cum le-ati gestionat?

Medicina nu este o profesie pe care sa o faci tot timpul de unul singur, pentru ca cel putin in cazul pacientilor cu boli cronice, niciodata nu este DOAR despre o singura afectiune, ci despre un tablou de comorbiditati. De aceea, noi medicii si mai mult medicii de medicina interna, tot timpul colaboram cu alti specialisti. De exemplu, am avut o pacienta cu o alura ventriculara foarte mica (40/ 45) pe care am indrumat-o catre cardiologie cu monitorizarea pulsului. In urma monitorizarii cardiace a reiesit ca pacienta are nevoie de stimulator cardiac, iar in urma acestei decizii, pacienta va avea o mai buna calitate a vietii. 

Citește și: INTERVIU | Dr. Alina Neagu, medic specialist dermatovenerologie

5. Cum ati resimtit perioada ultimelor luni, cu epidemia de coronavirus. Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat?

A fost o perioada aglomerata pentru ca lucrez in ambulator si nefiind spital de prima linie, pacientii cu comorbiditati s-au reorientat catre noi. Asadar, am avut flux crescut de pacienti cu boli cronice in diferite stadii de acutizare. Principala provocare a acestei perioade este telemedicina pentru ca evaluarea pacientului nu poate fi facuta complet, corect si poti sa scapi din vedere anumite elemente din anamneza, ceea ce este in defavoarea pacientului. 

Sa va dau un exemplu – am avut un pacient tanar, cu transpiratii si tensiune arteriala sistolica de 170 mmg. Daca l-as fi consultat prin telemedicina as fi avut tendinta sa ii prescriu un vaso-dilatator, sa ii scad tensiunea, insa pentru ca l-am vazut in cabinet, ceva imi spunea ca nu e bine. I-am facut un EKG si am vazut ca avea ischemie acuta (infarct miocardic acut). Pacientul a fost luat cu ambulanta si dus la spitalul unde in urma coronarografiei s-a montat stent pe una din arterele coronare. 

6. Medicina interna presupune colaborare interdisciplinara. Pe baza caror criterii va alegeti colaboratorii?

Asa este, medicina interna presupune colaborare cu alti specialisti, pas cu pas. Intotdeauna mi-am ales medicii cu care colaborez dupa criterii bine definite – sa fie dispusi la a colabora, la a conlucra, sa fie empatici si comunicativi. Adica sa putem construi mici board-uri personalizate.

7. La ce persoane/resurse apelati atunci cand nu cunoasteti un raspuns intr-un caz medical? Cat de utile considerati ca sunt congresele/conferintele medicale pentru pregatirea profesionala a unui medic.

La lectura de specialitate si la colegii cu mai multa experienta. Am avut un pacient cu un chist renal de 8 cm pe partea stanga. In tratate ar fi fost indicatie de interventie chirurgicala, dar pentru a fi sigura am cerut parerea unui nefrolog pentru ca doar el stia cum sa puna in context cazul. Congresele isi dovedesc in continuare utilitatea pentru ca sunt prezentate cazurile de exceptie, cu care nu ne intalnim zi de zi, dar si noutatile privind protocoalele terapeutice. Un alt punct forte al congreselor mari este ca poti sa interactionezi si sa avansezi intrebari. 

8. Povestiti-ne despre un caz medical care v-a impresionat/v-a ramas in memorie.

Lucram la Spitalul Floreasca si mi-a venit o pacienta de 52-55 de ani, intens dispneizanta (nu putea sa respire bine), fara masca de oxigen incepea sa desatureze. I s-au facut radiografie, CT, nicio modificare, CT abdomen si pelvis nicio modificare. Pe parcursul a 5-7 zile se simtea din ce in ce mai rau, devenise chiar cianotica. Am decis sa repetam CT-ul de unde a reiesit un infarct splenic, iar la ecografie transesofagiana, s-a depistat un mixomatrial (tumora benigna care se gaseste intre cele 2 atrii ale inimii). Acest caz mi-a ramas in memorie pentru ca am invatat sa cercetez in profunzime pentru a gasi cauza reala a unei manifestari. Sa nu ma multumesc cu putin. 

Iar ca sa trecem intr-un registru mai vesel, o sa va povestesc altceva – am avut un tanar cu o pneumonie rezistenta la antibiotice, nu avea mai mult de 45-47 de ani, care dupa 2 saptamani de tratament injectabil nimeni nu i-a mai dat nimeni nicio sansa. Dar, insistand cu tratamentul, si-a revenit si s-a intors la viata lui. 

9. Ce calitati trebuie sa aiba un medic bun, din punctul dvs. de vedere? Dar un pacient bun?

Un medic bun trebuie sa stie sa asculte pacientul, iar un pacient bun trebuie sa asculte medicul. Medicul trebuie sa empatizeze cu pacientul, sa fie atent la anamneza si sa vedem dincolo de atitudinea pacientului, pentru ca de multe ori pacientul vine la medic incarcat cu boala lui, cu o atitudine nu tocmai eleganta, insa trebuie sa trecem de aceasta piedica si sa ii oferim o atitudine terapeutica corecta. 

Un pacient bun este cel care tine cont de ce spune medicul, de indrumarile lui si urmeaza indicatiile medicului intocmai. Din pacate, sunt multi care intrerup tratamentul, trec peste explorari si vin decompensati.

Citește și: INTERVIU | Dr. Catalina Hogea, medic specialist psihiatrie, cu competente in psihoterapie

10. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera de medic?

Sa ascultam pacientul. Chiar am avut un pacient saptamana trecuta, la un consult, cu indicatie de CT abdomen si pelvis. Venise sa ii dau trimitere, fara sa-si fi facut inainte alte investigatii. L-am ascultat pe indelete si am decis impreuna cu el ca mai intai are nevoie de o evaluare completa care o sa ne spuna daca are nevoie de investigatii imagistice atat de in profunzime. 

11. Unde v-ar placea sa va vedeti peste 5 ani? Ce realizari v-ar placea sa bifati?

Peste 5 ani mi-ar placea sa continui colaborarile, dar as vrea sa ma specializez pe boli de nutritie si diabet si sa obtin competenta in Doppler vascular. De asemenea, as vrea sa imi fi luat si examenul de primariat. In niciun caz nu m-as vedea in afara tarii pentru ca este nevoie de medici si la noi, iar atata timp cat e de lucru si aici zic sa ramanem si sa ne ajutam romanii nostri. 

12. Ce sfat v-ati oferi daca v-ati putea intoarce in timp, la inceputul carierei dvs.? 

E o intrebare grea, dar cred ca cel mai important dintre toate este sa patrez empatia fata de pacient si capacitatea de a vedea mereu pacientul in ansamblu, nu doar manifestarea sau boala pentru care a ajuns la mine. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment