INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog

INTERVIU | Dr. Adelina Costea, medic stomatolog

Numele meu este Adelina Costea, am 29 de ani și am terminat Facultatea de Medicină Dentară în cadrul Universității Titu Maiorescu din București. Medicina a fost pasiunea mea încă de când eram copil și imitam pacienții care își puneau mâna în ghips, doar pentru a-mi prescrie singură un tratament și a mă simți precum un medic. 

Momentul în care mi-am dat seama că stomatologia este pasiunea mea a fost atunci când, acum 10 ani, am pășit pentru prima oară într-un cabinet ca angajat pe partea administrativă, adică la vârsta de 19 ani (nu avusesem probleme dentare, deci nu aveam cum să știu exact cum se desfășoară lucrurile în acest segment al medicinei).  Tot atunci am realizat că instrumentele pe care tatăl meu le ținea în casă de când eram mic copil, erau o sondă și o oglindă stomatologică, și de acolo povestea mea s-a potrivit cu realitatea pe care o trăiam.

1. Care a fost momentul în care ai decis că vrei să devii medic stomatolog?

Atunci când, lucrând în cabinet (inițial pe parte administrativă), deși eram studentă la o facultate cu profil diferit, m-am simțit atrasă de tot ce se întâmpla. Tehnologia, metodele de lucru, grija pentru bunăstarea pacienților; am simțit că acela este locul meu iar acum, după 10 ani și cu visul meu împlinit, nu mă văd practicând o altă meserie.

2. Ce te-a făcut să urmezi această facultate?

Faptul că întotdeauna mi-a plăcut ideea de vindecare și am avut o grijă aparte pentru oameni. Mi-am dorit să îi văd zâmbind și fără probleme de sănătate și de aceea am ales să contribui depunând jurământul lui Hipocrate.

3. Ce anume te motivează să continui?

Pasiunea pentru arta stomatologiei, fiindcă este o artă: a răbdării, a testării limitelor, a creativității și inventivității. Această meserie necesită disciplină și organizare strictă, pentru cine își dorește rezultate excelente.

Inovația este cuvântul de bază iar a ține pasul cu tehnologia este imperios. Trăim în secolul vitezei, iar pacienții vor soluții rapide, cât mai puțin dureroase.

4. Ce ţi s-a părut cel mai greu când ai interacţionat prima dată cu pacienţii?

Voi răspunde nu dintr-un loc de „m-am adaptat ușor”, ci din postura unui om care a început să lucreze în domeniu imediat după vârsta majoratului, deci totul a venit natural încă de la început. Atunci când nu ai experiență în câmpul muncii ești mult mai deschis la informație, mai atent, mai flexibil; asta ajută să te formezi mai ușor în orice domeniu ai lucra și în special dacă nu vei renunța la el.

Citește și: INTERVIU | George Covaci, asistent stomatologie

5. Care sunt cele mai frecvente cazuri stomatologice?

Leziunile carioase, boala parodontală, dar și edentația.

6. Cum ai descrie relația pacient-medic pe durata tratamentului stomatologic?

Așa cum spuneam mai devreme, aceasta presupune în primul rând grija față de nevoile pacientului. Trebuie să existe interacțiune inclusiv când acesta nu poate să vorbească, anume să îl îndemnăm să comunice prin semne. Durerea poate fi un factor decizional în vizita la clinica dentară în special pentru un pacient anxios, de exemplu, astfel că este bine să fim atenți pe tot parcursul intervenției.

7. Când e indicat să fie făcut primul control stomatologic și în ce constă?

Dacă nu există probleme sau urgențe stomatologice timpurii, primul control stomatologic este indicat să fie făcut atunci când copilul poate purta minimul de conversație și poate înțelege ce se întâmplă în jurul său, aproximativ vârsta de 3-4 ani. Încă de la apariția primilor dinți temporari, este necesar ca părintele să se informeze de la medicul stomatolog care sunt produsele cele mai recomandate îngrijirii orale pentru copii și cum se face un periaj corect. 

La fel de important și de luat în considerare este ca părinții să fie informați asupra faptului că molarul de 6 ani este un dinte definitiv și trebuie îngrijit; am întâlnit cazuri unde copiii nu aveau răbdare să se spele corect și în partea posterioară a arcadelor, molarii se cariau, iar părinții au crezut că sunt temporari și că vor cădea, evitând să meargă la medic. Pierderea molarilor temporari la o vârstă fragedă poate influența mult procesul dezvoltării dinților.

Primul consult, dacă nu este o urgență, constă în acomodarea copilului cu ideea de medic și cabinet, să i se prezinte instrumentele și să i se explice pe un limbaj adaptat vârstei lui ce se întâmplă în timpul vizitei la stomatolog, apoi verificarea dinților temporari de către medic (număr, poziție, dacă sunt prezente leziuni carioase sau nu) și un periaj profesional, urmat de instrucțiunile pentru periajul de acasă și recomandarea unei paste de dinți specifică vârstei.

8. Ce părere ai despre sistemul medical din România? 

Suferă de boli grave, să sperăm că nu incurabile. Nu îi putem pune un diagnostic precis fiindcă și acesta ar fi la fel ca sistemul: cu lipsuri mari; este, din păcate, rezultatul atâtor zeci de ani de conducere defectuoasă la nivel politic. Nu excelăm nici la a ne păstra medicii buni în România, aceștia alegând cu totul alte destinații, unde găsesc negreșit beneficii pentru meseria lor și pentru stilul de viață. 

9. Ce ai schimba? Care crezi că sunt cele mai mari probleme?

Nesusținându-ne medicii, neoferindu-le niciun beneficiu încă de pe băncile facultății și imediat după terminarea ei, România lucrează în defavoarea sa, ieșind tot mai mult în pierdere. Pentru că un om care investește 6 ani (minim) din viață în medicină ducând doar el tot greul, făcând sacrificii enorme, având nevoie de susținere inclusiv după ce termină facultatea, va dori un loc de muncă. 

Nici la Medicină Generală și nici la Medicină Dentară proaspeții absolvenți nu beneficiază de un minim de indemnizație (sau salariu de bază) pentru a porni. Proaspătul medic este obligat să intre la rezidențiat pentru a avea un câștig (deși poate nu mai dispune de finanțe pentru a sta acasă și a învăța, după cei 6 ani), în caz contrar medicul stomatolog va lucra pe comision iar cel generalist nu poate lucra deloc în domeniu fără a avea calitatea de Medic Rezident.

Ceea ce vreau să subliniez este că există oameni din toate domeniile care se folosesc de șomaj invocând tot felul de afecțiuni fictive, iar cei care doresc să lucreze după ce au investit 6 ani în permanență, nu au niciun ajutor.

Problemele din sistemul medical pe lângă lipsa personalului și dezorganizare, sunt multe și le cunoaștem cu toții.

Ar fi însă excelent dacă ne-am orienta și către a face pași mici spre soluționarea lor; un minim necesar este ca problema cu birocrația să fie rezolvată, să se creeze și un sistem informatic unde să fie stocate toate datele unui pacient, cu toate afecțiunile și tratamentele pe care le-a urmat. Ar ușura mult munca medicilor ca la un click distanță într-un sistem de sănătate modernizat, să avem în fața ochilor anamneza și istoricul complete.

Citește și: INTERVIU | Andrei Cozma, medic stomatolog

10. Ce sfat le-ai da studenților din anul I pentru a se adapta cât mai rapid?

Cel mai important sfat este să intre în anul I pentru că și-au dorit și au simțit că aceasta este pasiunea lor. A alege ceea ce vrei să faci la o vârstă fragedă, când încă nu ai informații suficiente și nu te cunoști atât de bine cum crezi, este o decizie cu multă presiune și nesiguranță. Să își urmeze chemarea iar dacă Stomatologia este răspunsul, atunci le voi transmite ceva aparent ciudat: să învețe să picteze. Să se preocupe de artă. Oricine poate să picteze, dacă învață cum. Arta dezvoltă imaginația, un factor extrem de important atunci când vine vorba de a lua decizii rapide în acest domeniu- stomatologia. Dezvoltă manualitatea și schimbă perspectiva. Aș putea continua, însă îi las să descopere singuri și celelalte beneficii minunate.

Al doilea sfat ar fi să înceapă ca asistenți într-un cabinet de stomatologie. Dacă nu știi să fii asistent, nu vei putea fi un medic empatic, un manager bun al propriei meserii și nu vei ști cum să ceri celor ce te ajută atunci când vei avea diploma. 

Nu în ultimul rând, consider că un student la medicină poate învăța foarte mult nu doar de la medicul stomatolog dar și de la o asistentă cu experiență mare în domeniu. Lor, celor care ne învață să conviețuim într-o echipă, le datorăm formarea noastră și trebuie să îi tratăm cu respect și să le recunoaștem eforturile.

Ești medic stomatolog și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment