Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.
Numele meu este Daniela Rădoi și sunt medic stomatolog. Am urmat Liceul Teoretic I.C.Vissarion și m-am pregătit pentru profesia de medic în cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București. Am absolvit facultatea în anul 2018 și tot atunci am participat la examenul de rezidențiat, unde am obținut loc în specialitatea endodonție.
M-am hotărât că stomatologia este o opțiune solidă pentru viitorul meu încă din școala gimnazială, când mergeam periodic la stomatolog pentru activări ale aparatului ortodontic. Așa începe povestea mea, cu multă atenție și curiozitate în sala de așteptare, cu un medic pasionat și calm care-mi alunga orice teamă, dar și o ciudată atracție față de mirosurile specifice unui cabinet stomatologic.
Zilele sunt diferite de fiecare dată, încep dimineața și se sfârșesc destul de târziu, cu pacienți cu personalități distincte și patologii care nu te lasă să te plictisești.
Ca în orice domeniu, să excelezi este foarte dificil și presupune o serie de sacrificii. Este nevoie de multă determinare, resurse pentru a combate oboseala fizică și psihică, iar în aceeași măsură nu este de neglijat nici dezvoltarea umană, care trebuie să o urmeze pe cea profesională, pentru că munca de medic presupune mai mult decât asimilarea unor informații.
Ideal, primul control stomatologic ar trebui să fie efectuat în momentul erupției primilor dinți de lapte, când părinții primesc în cabinet sfaturi cu privire la îngrijirile ulterioare necesare, astfel încât sănătatea orală a micului pacient să fie cea optimă. În acest mod ne asigurăm că prin contactul timpuriu cu un cabinet stomatologic și prin controale periodice după acest moment copilul va aborda vizita la medicul dentist cu entuziasm, lipsit de anxietățile pe care un număr însemnat de pacienți le experimentează la dentist, într-o mai mică sau mai mare măsură.
Citește și: INTERVIU Dr. Daniel Rogojan, medic stomatolog si technician dentar
În general pacienții vin cu o serie de așteptări și preconcepții în ceea ce privește contactul cu medicul stomatolog. Este rolul acestuia să îi inducă o stare de liniște și de confort. Ajută foarte mult explicarea pas cu pas a ceea ce urmează să i se întâmple, astfel încât pacientul să se simtă în siguranță.
În specialitatea pe care am ales-o pacienții se confruntă deseori cu dureri. Ceea ce m-a impresionat și continuă să mă impulsioneze este recunoștința și fericirea cu care revin la tratament spunând că au reușit să doarmă sau să-și desfășoare activitățile în mod obișnuit, pentru că durerea a dispărut. Un alt moment special a fost când un mic pacient mi-a dăruit o mănușă albastră pe care îmi desenase portretul. Avantajul atunci când lucrezi cu oamenii este că, dacă știi să privești, poți să îți alcătuiești o întreagă colecție de mici fericiri.
Gestionarea timpului și dialogul cu pacienții. Fiecare caz este diferit, abordarea se schimbă în funcție de situația clinică întâmpinată. În primul an de practică, fiecare gest medical vine la pachet cu multă adrenalină.
Realizez frecvent tratamente endodontice. Ele se referă la îmbolnăviri ale complexului pulpar din interiorul dintelui (nervul dintelui). Este un subdomeniu al stomatologiei care necesită foarte multă răbdare și abilități de utilizare a microscopului dentar operator.
Vulnerabilitățile sistemului sunt multe. Adresabilitatea cetățenilor la medicul stomatolog este scăzută. Din punctul meu de vedere, trebuie implementate sisteme mai eficiente de prevenție, acestea reprezintă cheia pentru o bună sănătate orală.
Aș spune că frica de durere. Angoasele pacienților sunt de multe ori moștenite și amplificate de povești de groază ale unor vremuri de mult apuse. Progresul medical ne permite să efectuăm tratamente în siguranță, fără a genera traume. Eforturile depuse de medicul stomatolog pentru a ajuta un pacient să depășească anxietatea sunt de multe ori semnificative și succesul este o mică victorie personală, pe care fiecare medic o prețuiește mai departe în relația cu pacientul respectiv.
Da, dar am realizat că am de acordat o șansă locului care m-a crescut. Așa că persist, în ciuda lacunelor din sistem și din societate. Sunt optimistă, vin oameni tineri și ambițioși și se găsesc oameni cu experiență care să acorde sprijin. Binele atrage bine.
Poate că cel mai bun sfat pe care îl am de oferit ar fi să își găsească un mentor. Perioada rezidențiatului este extrem de solicitantă și susținerea cuiva care a trecut deja de etapa aceasta valorează foarte mult.
Citește și: INTERVIU Dr. Bilal Takouzli, medic stomatolog
Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.