INTERVIU Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria: de fiecare data cand obosim foarte tare, ne amintim unul altuia care e motivul principal pentru care suntem aici, si anume acela de a salva vieti

INTERVIU Cristiana Mateoiu, Director Executiv Fundatia Inovatii Sociale Regina Maria: de fiecare data cand obosim foarte tare, ne amintim unul altuia care e motivul principal pentru care suntem aici, si anume acela de a salva vieti

Cristiana Mateoiu este genul de persoana pe care o simti calda si apropiata inca de la primele clipe cand o cunosti. Intelegi ca toata munca sa este din dorinta de a ajuta oameni, iar meseria sa ii este de fapt menire. Pacientii pe care ajunge sa ii intalneasca ii ofera povesti de viata despre curaj, despre supravietuire, despre rezistenta si puterea uluitoare de adaptare a fiintei umane si capacitatea de a descoperi bucurie acolo unde aparent e doar durere.

Desi crede din strafundul sufletului in bine, avandu-l ca model pe domnul Wargha Enayati, considera ca nimic nu poate fi schimbat in mod sustenabil, fara o constiinta spirituala autentica. Iar in acest sens trebuie sa renuntam la ego si sa ne punem in slujba celorlalti intr-un mod firesc si autentic.

In timpul liber adora sa gradinareasca si se dedica trup si suflet cauzelor in care crede, precum organizarea Bucharest Charity Fashion Week, un eveniment caritabil, menit sa ajuta la deschiderea a doua noi cabinete stomatologice pentru pacientele policlinicilor si familiile lor. Dar, mai presus de toate, invata in mod continuu sa devina un om mai bun.

Care considerati ca au fost cele mai importante provocari din domeniul profesional pentru dumneavoastra?

Lucrand ani de zile in corporatii si apoi incercand timp de cativa ani antreprenoriatul, ar fi multe de povestit. Insa ma intorc in urma cu 4 ani, cand am preluat functia de Director executiv in Fundatia Inovatii Sociala Regina Maria. Veneam intr-un domeniu complet nou, despre care nu stiam nimic, decat ca sigur face mult bine. Dar nu stiam nimic despre mecanismele de fundraising si despre cum functioneaza in general o fundatie. M-am simtit timp de mai bine de jumatate de an ca intr-un tren de mare viteza in care am urcat din mers in ultimul vagon si am misiunea imposibila de a ajunga cat mai repede la locomotiva, care a ramas fara conductor! Am trait cu adrenalina la maxim ceva vreme.

Care sunt modelele dumneavoastra din plan profesional? Cine va inspira?

Am cautat asiduu ani de zile un mentor. La un moment dat renuntasem sa mai fac asta. Acum recunosc ca modelul meu professional este in continuare Wargha, de ani buni! Il urmaresc cu admiratie cum aplica cu consecventa principiile Credintei Bahai’i in toate domeniile vietii lui. Ceea ce, crede-ma, nu e deloc simplu! Adica suna foarte frumos cand vorbesti despre ele, dar cand trebuie sa le aplici, devine uneori teribil de complicat. Sa iubesti neconditionat, sa nu barfesti, sa opui oricarui gand de ura unul mai puternic de iubire, sa uiti de defecte si sa te uiti doar la la calitatile oamenilor s.a.m.d… well, suna interesant, nu?

Cum puteti descrie activitatea dintr-o clinica sociala?

In fiecare zi zeci de lectii de viata ne trec pragul. Nefericirea si suferinta, dar si speranta si puterea de supravietuire apar in clinicile noastre sub forma pacientilor de toate varstele. Pacientii sunt analizati de inspectorul DGASMB, apoi intra in seria de consulturi si analize. Cei mai multi dintre ei revin de multe ori, deoarece patologiile lor sunt multiple si complexe, si au nevoie sa fie vazuti de mai multi medici. Multi dintre ei incep si sedinte de psihologie, si cei mai multi fac si tratamente stomatologice.

Cum reusiti sa va motivati echipa?

Angajatii si colaboratorii nostri sunt cu totii oameni pentru care a face bine, a ajuta, este inscris in ADN-ul lor. Doar ei sunt cei care rezista aici. Pentru ca nu e simplu. Volumul de munca intr-o fundatie este neinchipuit de mare. Niciodata nu sunt resurse suficiente si de multe ori faci si lucruri mult in afara “job description”. Dar de fiecare data cand obosim foarte tare, ne amintim unul altuia care e motivul principal pentru care suntem aici. Si anume… acela de a salva vieti. E simplu…

Povestiti-ne o amintire frumoasa legata de un pacient pe care ati reusit sa il ajutati.

Eu, din pacate, nu lucrez direct cu pacientii si multe povesti nu ajung la mine decat atunci cand merg eu spre ele…Insa, de fiecare data cand cunosc cate un pacient, descopar cate o poveste fascinanta, din care invat de fiecare data inca putin despre curaj, despre supravietuire, despre rezistenta si puterea uluitoare de adaptare a fiintei umane si capacitatea de a descoperi bucurie acolo unde aparent e doar durere. Oamenii care ne trec pragul descopera cu recunostinta un loc unde sunt primiti cu respect si tratati ca niste fiinte umane. O parte din ei se reabiliteaza social, isi gasesc dupa un timp echilibrul, un scop, un job…

Ce proiecte de suflet ati initiat in cadrul Fundatiei Sociale Regina Maria?

Sunt multe de povestit, atat de multe…

Noi ne finantam in proportie de 70% din sponsorizari corporate. Si trebuie sa fim creativi si sa gasim noi si noi metode de a colabora cu sponsorii nostri. Asa incat am incercat tot felul de formate de evenimente noi, si as mentiona in special doua din acestea: primul este #BCFS Bucharest Charity Fashion Show, un spectacol de moda lansat in primavara lui 2018 special pentru a strange bani pentru tratamentele femeilor care ne sunt paciente. A inceput din initiativa unor tineri absolveti de liceu care voiau sa faca un proiect de voluntariat “pe bune”. Am fost foarte stresata, nu stiam nimic despre lumea modei si am considerat o mare mare nebunie sa fac asta, insa stiam ca Dumnezeu ne ajuta mereu atunci cand scopul e nobil si avem curajul de a actiona. Si pana la urma a fost asa un succes, incat o facem si anul asta! Pe 29 martie vom avea a 2-a editie a #BCFS! Si de data asta vrem sa strangem 100.000 EURO, pentru a deschide 2 noi cabinete stomatologice pentru pacientele noastre si familiile lor. Si sunt sigura ca intr-un fel sau altul o sa reusim!

Apoi, am lansat o serie de evenimente culturale, tot in scopul strangerii de fonduri, astfel incat in fiecare inceput de decembrie oferim prietenilor nostri cate un concert sau un spectacol, impreuna cu TES, partenerul nostru cultural. Anul acesta vom avea spectacolul “Maria, regina tuturor romanilor”, de si cu Liana Ceterchi.

Un alt proiect de suflet este cafeneaua Sheida, o micuta bijuterie arhitectonica creata pentru a deveni un suport financiar pentru activitatea fundatiei. Proiectul fusese initiat inainte ca eu sa ma alatur fundatiei, dar a inceput sa functioneze efectiv la scurt timp dupa venirea mea. Sunt foarte mandra de cum a crescut, adica frumos, fiind un model de fapte bune.

Acum visam sa construim o policlinica stomatologica sociala, care sa poata deservi pana la 10.000 de pacienti pe an. E un proiect curajos, dar care, daca iese, va schimba viata multor oameni. Nici nu-ti dai seama cat de mult iti poate afecta viata o dantura stricata. Stima de sine, curajul de a deschide gura, de a rade, de cauta un job etc… toate au de suferit. Inca nu avem toate elementele, insa stiu ca, intr-un fel sau altul, vom gasi solutii. Mai vorbim.

Daca v-ar sta in putere, ce anume ati schimba in sistem?

In primul rand, as recunoaste ca exista un mare numar de oameni fara asigurari medicale si fara venituri sau cu venituri sporadice si care abia le asigura supravietuirea. Si ca acesti oameni sunt “ai nimanui” din punct de vedere medical. Si apoi as gandi sisteme functionale si accesibile care sa le asigure un minim necesar de asistenta medicala. Atentie, zic “functionale si accesibile”, pentru ca teoretic ele exista (“venitul minim garantat”), dar sunt foarte greu de obtinut.

Insa, nimic nu poate fi de fapt schimbat in mod sustenabil, fara o constiinta spirituala autentica.

Pana cand nu vom vedea omul ca pe o fiinta nobila si spirituala, indiferent din ce mediu provine sau in ce mediu traieste, pana cand nu vom anihila ego-ul si nu ne vom pune in slujba celorlalti intr-un mod firesc si autentic, nu vom reusi sa rezolvam la nivel structural prea mare lucru. Iar asta se face prin exemplu personal continuu si… cu rabdare.

In ce mod va petreceti timpul liber? Cum va relaxati?

De vreo 3 ani, in weekend sunt fericita sa lucrez cu cativa copii din sat (Corbeanca). Facem niste lectii de imputernicire morala, invatam despre virtuti si despre cum sa fii un om mai bun, iar vinerea seara avem seara de mame, cand lucram impreuna pe materiale care ne ajuta sa ne vedem copiii ca pe niste mine de pietre pretioase de o neasemuita valoare. Sunt materiale de inspiratie Baha’I, cu o putere spirituala transformationala.

Apoi, ador sa gradinaresc! Nimic nu ma face mai fericita decat sa fiu lasata de capul meu in gradina, sa scormonesc pamantul, sa plantez, sa greblez, sa tund, sa tai sa plantez…

Cand sunt foarte foarte obosita nu pot sa dorm, de ceva vreme am descoperit ca imi face foarte bine sa merg la Therme, unde pot sa ma las in voia apei si reusesc sa dau “shut down” gandurilor si grijilor.

Aveti o experienta profesionala bogata. Ce vise mai aveti de realizat pe plan profesional? Cum va vedeti peste 10 ani?

Eu de cand am ajuns in fundatie simt ca, in sfarsit, mi-am gasit menirea. Am avut toata viata pana acum un sentiment constant de nefericire si nemultumire profesionala. Si nu am incetat sa caut sa inteleg care e locul meu sub soare. Sa fiu de folos, sa am sansa de a munci pentru a ajuta alti oameni… e cel mai mare premiu pe care mi l-a oferit viata. Nu ma mai vad facand nimic altceva pana la sfarsitul vietii mele… dar asta numai Dumnezeu stie.

 

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment