INTERVIU Andrei Vacarasu – Ce inseamna sa fii sef de serie

INTERVIU Andrei Vacarasu – Ce inseamna sa fii sef de serie

Pentru ca tocmai a trecut admiterea si noii boboci se pregatesc de primul an de studentie m-am gandit sa incep o serie de articole care sa li se adreseze. Mai exact am realizat niste  interviuri cu cativa din sefii de serii din generatia mea. 

Intrebarile au fost destul de punctuale. In interviuri am discutat despre atributiile unui sef de serie, responsabilitatile, dar si pasii pe care trebuie sa-i urmati daca doriti sa luati in calcul aceasta varianta.

Andrei Vacarasu, seful seriei III (din care am facut si eu parte), a binevoit sa ne raspunda catorva intrebari. In interviul de mai jos va invit sa cititi raspunsurile care cuprind atat sfaturi pentru viitorii boboci, cat si avantajele si dezavantajele acestei functii:

De ce ai vrut sa fii sef de serie? Care au fost etapele? Ai mai avut parte de experiente asemanatoare in liceu? Cat timp ai fost sef de serie?

Prima data cand am cochetat cu gandul de a ajunge sef de serie a fost imediat dupa simularea examenului de admitere. La finalul examenului, am primit o mapa in care se gasea ghidul bobocului. In acel ghid erau descrise toate functiile pe care le poate avea un student, de la sef de grupa pana la reprezentant al studentilor in senatul universitatii. Atunci a fost momentul cand m-am decis ca vreau sa candidez pentru toate aceste pozitii. Pot sa spun ca acest gand a fost sustinut si de experienta pe care o aveam din liceu unde am fost trei ani seful clasei din care faceam parte si am participat la numeroase activitati extrascolare.

La scurt timp dupa inceperea anului I, se anuntau alegerile pentru sef de serie. Am decis sa candidez si asteptam cu nerabdare seara alegerilor. Nu voi uita niciodata ce emotii aveam cand mi-a venit randul sa vorbesc in fata tuturor colegilor care abia ma cunoscusera in urma cu 2 saptamani. Discursul a fost spontan, dar la obiect si in acelasi timp amuzant pentru colegii care, din cand in cand, imi reamintesc fragmente din el. Dupa finalizarea numaratorii voturilor, am observat ca  primul obiectiv pe care mi l-am propus a fost atins si am inceput sa privesc cu speranta viitoarele momente. Tot din primul an de studentie am reusit sa obtin locul de reprezentant al studentilor in consiliul facultatii, iar din anul III un loc in senatul universitatii. Toate aceste functii le-am pastrat si indeplinit pana la sfarsitul anului VI.

Citeste si INTERVIU Dana Anghelea – Ce inseamna sa fii sef de serie

Care sunt atributiile unui sef de serie?

In primul rand, seful de serie trebuie sa se ocupe de interesele comune ale intregii serii. Trebuie sa medieze discutiile cu cadrele didactice si secretariatele catedrelor, sa isi informeze colegii cu privire la modul de organizare a stagiului, repartitia grupelor, datele si rezultatele examenelor.

In al doilea rand, respecta cerintele individuale ale fiecarui coleg si il ajuta cu recomandari pentru orice situatie. Nu in ultimul rand, consider ca un sef de serie trebuie sa comunice si sa colaboreze cu reprezentantii celorlalte serii pentru a gestiona cat mai bine problemele tuturor colegilor de an.

Care sunt avantajele si dezavantajele?

Este greu de spus unde se delimiteaza avantajele de dezavantaje. Initial, aceasta activitate pare foarte cronofaga, dar tocmai acest lucru m-a ajutat sa imi organizez mai bine timpul de lucru si sa imbin atributiile de reprezentant al seriei cu perioadele de studiu.

Un „dezavantaj” este faptul ca necesita multa interactiune cu seria si profesorii, insa am reusit sa imi dezvolt abilitatile de comunicare sau sa formez si sa mentin relatii de prietenie cu colegii.

Care au fost cele mai importante/emotionante momente?

Sunt tentat sa spun ca cel mai emotionant moment a fost cel al alegerilor pentru sef de serie, insa, daca ma gandesc mai bine, am fost complet surprins si mult mai emotionat in ultima zi de facultate cand sarbatoream sfarsitul acestei dificile perioade, iar colegii au decis sa isi exprime aprecierea si recunostinta fata de mine pentru intregul parcurs impreuna.

Din punct de vedere al importantei, nu ma pot referi la un singur moment deoarece consider ca toate datile cand a trebuit sa iau decizii in interesul seriei au fost importante.

serie

Ai recomanda studentilor care se potrivesc profilului sa candideze?

DA, cu siguranta recomand oricarui student sa aiba curaj sa candideze intrucat este o experienta care mi-a intrecut asteptarile si care m-a provocat la fiecare pas. Dupa parerea mea, nu exista un anumit profil pentru aceasta responsabilitate, oricine poate invata si se poate adapta pentru a indeplini atributiile unui reprezentant de serie.

Citeste si INTERVIU Andrei Voicu: “Am vazut toata experienta asta ca pe o provocare si am zis de ce nu”

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment