Dana Anghelea a fost sef de serie si a fost de acord sa ne raspunda intrebarilor din seria de articole “Ce inseamna sa fii sef de serie”.
Va invit sa cititi acest articol pentru autenticitatea raspunsurilor, dar si pentru a vedea ca uneori destinul iti pregateste ceva.
De ce ai vrut sa fii sef de serie? Care au fost etapele? Ai mai avut parte de experiente asemanatoare in liceu? Cat timp ai fost sef de serie?
Paradoxal eu nu mi-am dorit de la inceput sa fiu sef de serie, tocmai pentru ca in liceu am fost reprezentantul clasei si am vrut ca in facultate sa nu mai am parte de astfel de responsabilitati. De asemenea, in anul intai imi aduc aminte ca totul era foarte neclar legat de ce inseamna a fi sef de serie, ce responsabilitati ai si care sunt criteriile de selectie. Imi aduc aminte doar ca la unul dintre primele LP-uri de biochimie s-a votat ad hoc si asa s-a ales reprezentantul seriei.
In anul 4, am fost intrebata daca s-ar face serii noi, daca as fi dispusa sa devin sef de serie si am acceptat. Ulterior, la reimpartirea seriilor in anul 5, formandu-se altele doua, am acceptat aceasta oportunitate.
Care sunt atributiile unui sef de serie?
Aceasta este o intrebare foarte grea, neavand o ”fisa a postului” clara. De acolo si discrepanta atat de mare intre abordarile fiecarui reprezentant. In opinia mea, un sef de serie trebuie sa faca mai mult decat doar sa tina legatura cu fiecare catedra si sa isi anunte colegii la ce ora incep cursurile. Din exterior pare simplu, ba chiar ajungi sa fii invidiat, insa nu este nici pe departe asa.
In primul rand, un sef de serie trebuie sa tina cont de parerile colegilor si de cererile lor (fie ele organizatorice, fie personale). Trebuie sa gaseasca cea mai buna metoda de a manageria fiecare situatie, astfel incat sa reuseasca sa gaseasca un echilibru intre colegi si profesori.
In al doilea rand, fiecare reprezentant al seriei este dator de a oferi colegilor toate informatiile pe care le primeste. Acesta trebuie sa transmita si sa explice asa incat informatia sa ajunga corect la fiecare dintre colegii lui. De aceea este nevoie de rabdare si de timp pe care sa il aloce pentru a se asigura ca toti colegii dispun de toate informatiile necesare (mod de examinare, prezente, acte necesare in diferite situatii etc.).
In al treilea rand cred ca un sef de serie doreste sa creeze o atmosfera placuta intre colegi, de aceea, organizarea de iesiri sau petreceri, in afara facultatii, pot fi benefice si pot ajuta la crearea unor legaturi mai stranse.
Dar dupa cum am spus, neexistand o ”fisa a postului” fiecare isi limiteaza atributiile atat cat considera.
Care sunt avantajele si dezavantajele?
Desi toata lumea are impresia ca a fi sef de serie este un mare avantaj, experienta mea de 2 ani tinde sa contrazica lucrul acesta. Se obisnuieste ca seful de serie sa isi aleaga ”asistenti buni” la grupa, insa nu am fost niciodata de acord cu aceasta practica asa ca am ales sa nu fac asta ca sef de serie. Ca avantaj cred ca poate fi considerata vizibilitatea oferita de legatura directa cu cadrele universitare, insa la fel de bine putandu-se transforma intr-un mare dezavantaj, avand o responsabilitate mai mare in ceea ce priveste prezenta la cursuri.
Ca avantaj as considera oportunitatea de a organiza 60 de oameni, de a iesi din zona de confort si de a face activitati, altele dincolo de a merge la cursuri si inapoi acasa. Am avut multe momente in care am fost placut impresionata de mobilizarea seriei mele si care mi-au dat un imbold in a face mai multe lucruri pentru a-i reprezenta mai bine.
In ceea ce priveste dezavantajele, cred ca cel mai mare este acela de a te implica in activitati cronofage precum organizarea ceremoniei de absolvire si a balului, care nu doar ca ocupa extraordinar de mult timp pe care mai ales in anul 6 il poti folosi altfel, dar necesita totodata si multa rabdare, fiind foarte greu de multumit un numar atat de mare de studenti. Dar din fericire, am parte de o serie cu colegi intelegatori care au apreciat mereu efortul depus in acest sens.
Care au fost cele mai importante/emotionante momente?
Cred ca cel mai frumos moment care imi vine acum in minte este iesirea facuta cu colegii de Craciun, cand am avut ocazia de a ne bucura impreuna de cadouri si de o atmosfera frumoasa si plina de voie buna.
Imi mai aduc aminte de prima zi ca sefa de serie cand nu imi cunosteam aproape decat colegii de grupa si eram foarte emotionata si nesigura, facandu-mi griji in legatura cu noii mei colegi. Dar ma bucur ca pana la urma totul a fost bine si sunt fericita ca am avut oportunitatea de a-i reprezenta cum am putut mai bine pe toti cei 57 de colegi ai mei.
Ai recomanda studentilor care se potrivesc profilului sa candideze?
Da, fara sa ezit. Da. Pentru ca este o oportunitate de a va dezvolta, de a va responsabiliza, de a va face noi ”social skills”, de a cunoaste oameni noi, de a va implica, de a va organiza, de a gandi in ansamblu, de a iesi din zona de confort, de a lua decizii tinand cont de parerea tuturor.
Este o oportunitate de dezvoltare personala!
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.