INTERVIU | Alexandra Iulia Stănescu, tehnician nutriționist

INTERVIU | Alexandra Iulia Stănescu, tehnician nutriționist

Alexandra Iulia Stănescu este o tânără pasionată de tot ceea ce înseamnă o viață sănătoasă. Ea și-a dorit întotdeauna să-i ajute pe ceilalți oameni, așa că pe lângă pasiunea sa mai veche pentru handbal și sporturi de iarnă, dar și sport în general, a ales să se dezvolte mai mult și pe ramura de nutriție, urmând un curs specializat, care a făcut-o să lucreze cu oamenii ce au probleme cu greutatea.

1. Cum a început pasiunea dumneavoastră pentru sport și nutriție? Ce v-a făcut să vă doriți să vă dezvoltați aceste pasiuni și să le împărtășiți cu ceilalți?

Pasiunea mea pentru sport a început încă din copilărie, când alături de părinții mei vizionam la televizor diverse competiții și mai târziu, tot împreună cu ei, am călcat pentru prima oară într-o sală de sport. Acestei pasiuni mai vechi i-am alăturat-o pe cea pentru nutriție acum 6 ani, când corpul meu cam începuse să prindă forme și am fost nevoita să fac ceva în privința aceasta, pentru că nu-mi doream să depășesc anumite proporții. Apoi totul a venit firesc, deoarece de îndată ce am simțit schimbarea pe pielea mea, mi-am dorit să pot ajuta și alte persoane.

Citește și INTERVIU | Oana Stamate, tehnician nutriționist

2. Legat de stilul dumneavoastră de viață: ați avut întotdeauna unul activ și sănătos? De cât timp sunteți pasionată de sport, nutriție și sănătate în general?

Stil de viață activ am avut întotdeauna, dar nu suficient cât pentru a-l considera un stil de viață sănătos. De aceea, după cum spuneam, pasiunea pentru nutriție a început în urmă cu 6 ani, iar sportul împreună cu nutriția formează cel mai sănătos stil de viață pe care-l poate adopta cineva.

3. Care sunt cerințele pe care trebuie să le îndeplinească cineva pentru a se angaja pe un post de tehnician nutriționist și care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă? Dar despre beneficii, ce ne puteți spune? 

În primul rând, pentru a putea activa în domeniu, cineva trebuie să aibă studii în acest sens, ca să nu le dea oamenilor sfaturi greșite, pentru că așa există multe articole pe Internet, după care se poate ghida cineva care vrea să slăbească sau să se îngrașe, însă multe dintre ele sunt greșite, nu se bazează pe studii științifice și induc oamenii în eroare, făcându-i, uneori, chiar să se îmbolnăvească. În al doilea rând, unui tehnician nutriționist trebuie să-i placă ceea ce face, pentru a putea empatiza cu oamenii. Cât despre beneficii, aici trebuie enumerate satisfacția rezultatelor clienților și procesul continuu de dezvoltare personală.

Citește și INTERVIU | Oana Frâncu, tehnician nutriționist

4. În opinia dumneavoastră, de ce ar trebui să se înscrie oamenii la un curs de tehnician nutriționist?

Oamenii ar trebui să se înscrie la un curs de tehnician nutriționst pentru a-și urma pasiunea și a-și aprofunda cunoștințele în domeniul nutriției, ca acestea să poată fi împărtășite și altora, pe care-i pot ajuta și chiar schimba viața.

5. Care sunt pașii de urmat de către cineva care vrea să devină tehnician nutriționist acreditat?

Evident, cel mai important pas este primul, acela de a găsi o școală acreditată unde să urmeze un curs pentru formarea de tehnicieni nutriționiști.

6. Ce rol are un tehnician nutriționist în viața unui om? Sau altfel spus, ce presupune munca de tehnician nutriționist?

Rolul unui tehnician nutriționist în viața unui om este acela de a-l învăța ce anume presupune o alimentație sănătoasă, cum să țină corect o dietă și cât de importantă este nutriția pentru un trai cât mai lung și cât mai bun.

7. Cum se concepe corect un plan nutrițional?

Pentru a percepe corect un plan nutrițional trebuie să urmezi câțiva pași, și anume: anamneza persoanei, de unde se extrag vârstă, greutatea, sexul, înălțimea, antecedentele și se află informații despre eventuale patologii, obiceiuri alimentare (pentru care e nevoie ținerea de către pacient a unui jurnal alimentar timp de cel puțin o săptămână) și preferințele alimentare, abia apoi se poate trece la conceperea unei diete, individualizarea regimului, în funcție de aceste caracteristici.

8. Considerați că sănătatea se învață?

Da, cu siguranță că da, și ar trebui să fie prima și cea mai importantă preocupare pentru orice om.

9. Multă lume este de părere că trebuie să existe un echilibru între alimentație, odihnă și antrenament. Sunteți de aceeași părere? Dacă da, care este procentajul din fiecare ce trebuie respectat și ce anume trebuie făcut pentru a obține acest echilibru? Dacă nu, de ce?

Procentele ar trebui să fie aproximativ egale, ele fiind elementele cheie pentru un stil de viață sănătos.

Citește și Social media devine cheia identificării precoce a tulburărilor alimentare

10. Care sunt etapele prin care trece cineva care apelează la dumneavoastră din perspectivă nutrițională?

Nimic deosebit, trebuie doar să vină cu multă dorință la cabinet sau să mă contacteze pe una dintre rețelele de socializare, pentru a face o programare.

11. Chiar și o pierdere în greutate destul de mică poate salva viața unui om. Din acest punct de vedere, ne puteți da câteva exemple de probleme de sănătate care se pot remedia prin intermediul unui regim de viață sănătos?

Desigur. Printre problemele de sănătate care se pot remedia având un stil de viață sănătos se pot trata, îmbunătăți și chiar pot dispărea bolile cardiovasculare, diabetul și obezitatea. De fapt, chiar mă bucur că m-ați întrebat așa ceva, deoarece tocmai acest lucru m-a făcut să îmi doresc să știu cât mai multe despre acest domeniu. Am avut exemple în jurul meu care cu ajutorul dietei au scapăt de unele medicamente și li s-au ameliorat bolile, printre care guta, sau au scăpat de cancer la sân doar prin dietă și operație, dar fără medicație, iar un prediabetic nu a mai ajuns la diabet. Nutriția chiar stă la baza medicinei! Pe vremuri nu existau medicamente pentru toate afecțiunile și tot se vindecau oamenii care se tratau doar cu plante și alimente. 

12. Considerați că cineva poate duce o viață sănătoasă reglându-și doar alimentația sau este nevoie și de altceva? (cum ar fi sport, lectură, echilibru emoțional, relaxare etc)

Alimentația este foarte importantă, dar de una singură nu face minuni. Trebuie să existe echilibru în toate, pentru că de fapt acest lucru înseamnă să duci o viață sănătoasă, adică să ai un regim de viață echilibrat, în care să incluzi multe fructe și legume proaspete, de sezon, dar ocazional să mai mănânci și câte o prăjitură, pentru că altfel îți creezi numai frustrări și când scapi de constrângeri dai iama în toate alea.

În plus, pe lângă alimentație, foarte importantă mai este și activitatea fizică, ce nu trebuie neapărat să fie de performanță ci măcar o plimbare de cel puțin 30 minute zilnic, care face adevărate minuni. Cât despre echilibru emoțional, acesta vine odată cu sănătatea și aplicarea câtorva tehnici de relaxare, precum yoga, meditație, lectură, o baie caldă cu spumă, un masaj etc.

13. În această perioadă, multă lume se confruntă cu mâncatul pe fond emoțional, ce sfaturi aveți pentru acești oameni?

Să fie conștienți că mâncatul nu înseamnă terapie emoțională, că plăcerea e doar de moment și pe termen lung nu aduce niciun beneficiu ci din contră. Atâta timp cât rămânem conștienți și ancorați în prezent putem controla mult mai bine acest obicei nociv, care duce doar la acumularea kilogramelor în plus și apariția bolilor asociate.

Citește și Top 7 conturi de Instagram despre nutritie

14. Ce alimente le recomandați clienților care vor să slăbească? Dar celor care vor să se mai îngrașe?

Nu vorbim numai despre alimente și o dietă minune ci mai degrabă despre un regim de viață. Da, există alimente precum fructele și legumele, care sunt mai sărace în calorii și grăsimi și există așa zise „bombe calorice” însă niciunul nu îngrașă sau slăbește de la sine. Cheia sta în alimentație per total și combinațiile făcute, deci, așa cum am mai spus, în echilibru.

15. Pentru că știu că aveți activități și pe partea sportivă, care ar fi cele mai potrivite alegeri alimentare înainte și după un antrenament?

Înainte se recomandă o gustare încărcată în special cu carbohidrați complecși și fibre preluate din cereale și fructe, iar după antrenament o masă bogată în legume și proteine, care pot fi asimilate cu ușurință din iaurt, semințe, carne, ouă etc.

16. Există greșeli pe care le poate face cineva când vine vorba despre antrenamentul sportiv, mai ales atunci când vrea să slăbească, dar și când ar dori să pună masă musculară? Dacă da, care ar fi acelea?

Principala greșeală pe care o poate face cineva când vine vorba despre antrenamentul sportiv este să țină o dietă prea bogată în grăsimi și zaharuri, deci calorii goale. Această dietă poate duce spre creșterea în greutate independent de masa musculară, adică exact opusul a ceea ce se dorește.

17. Ce ne puteți spune despre alimentația dumneavoastră? Din ce este format regimul dumneavoastră alimentar într-o zi obișnuită?

Întotdeauna consum 3 mese principale și, eventual, o gustare înainte de antrenament. Gustarea fiind formată din fructe, semințe, iaurt, dar uneori și biscuiți sau ciocolata, legume, omletă, paste, leguminoase, carne, depinde pe unde mă poartă drumurile.

18. Cum vă găsiți motivația de a continua mereu cu zâmbetul pe buze în fața clienților și pacienților dumneavoastră, atunci când sunteți în pragul unui burnout?

Încerc să îmi amintesc mereu că e ceea ce îmi place să fac, că vreau să ajut oamenii și pentru a face acest lucru trebuie să îndur oboseala, stresul, criticile, pentru că unii oameni dau vina pe tehnicianul nutriționist dacă nu-și ating obiectivele, deși nici ei nu se dedică 100% procesului… Îmi păstrez totuși optimismul.

Citește și 4 joburi de succes din domeniul medical

19. Unde sau pe ce rețele de socializare vă pot găsi oamenii interesați să ia legătura cu dumneavoastră pentru o consultație personalizată sau mai multe detalii despre cum pot aborda și ei meseriile pe care le practicați dumneavoastră?

În principiu, pot fi contactată prin intermediul Facebook, dar și pe Instagram.

20. Știu că vă preocupă sănătatea la modul general, așa că spuneți-ne, vă rog, câteva sfaturi pentru cititorii noștri care vor în primul rând să adopte un stil de viață sănătos, dar în special pentru cei care vor să devină tehnicieni nutriționiști!

Aveți grijă de voi, că sănătatea e mai de preț ca oricând în aceste vremuri în care trăim! Mâncați sănătos, faceți sport, dar aveți grijă și de sufletul vostru, nu numai de fizic, pentru că unul fără celălalt nu se poate. Fiți perseverenți în alegerile voastre, nu vă dați bătuți dacă rezultatele întârzie să apară, păstrați-vă optimismul și respectați măsurile de prevenție și indicațiile autorităților, deoarece, la un moment dat, tot vom ieși noi și din această pandemie și atunci se vor vedea adevăratele efecte ale distanțării sociale și ale mâncatului de criză, de aceea trebuie să avem grijă de noi încă de pe acum și să știm la ce să ne așteptăm.

Cât despre sfaturi pentru cei care vor să devină tehnicieni nutriționiști: urmați-vă pasiunea și căutați o școală acreditată, unde să urmați sfaturile profesorilor voștri, care au mai multă experiență și ajutați cât de mulți oameni puteți.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

Ioana Roșca

Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.

Facebook Comment