Daca sunteti la liceu, in clase terminale si v-ati gandit la o viitoare cariera in domeniul medical, dar nu va doriti neaparat sa deveniti medici sau asistenti medicali, aflati ca exista si alte optiuni pe care ati putea sa le luati in considerare.
Farmacia este o facultate destul de grea, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie, ce se intinde pe 5 ani si se poate continua cu master (1 sau 2 ani) sau rezidentiat (3 ani). Admiterea consta intr-un examen grila din chimie organica, biologie vegetala/ anatomie (tematica ptr UMF Carol Davila aici). Farmacistii au un rol foarte important si pot opta pentru a lucra in farmacii cu circuit deschis sau inchis. Farmaciile cu circuit inchis elibereaza medicamente pentru spital, ambulanta si isi pot organiza laboratorul propriu. Activitatea de baza a unui farmacist este aceea de a elibera medicamente cu/fara prescriptie medicala (conform normelor), de a da sfaturi si educa populatia, prepararea de medicamente, masurarea parametrilor biologici, activitati de farmacovigilenta. De asemenea, pot avansa in functie si pot opta mai tarziu pentru functia de Farmacist sef/Diriginte, avand aceleasi atributii ca ale unui Farmacist plus cele ce tin de partea de administratie. Diploma de farmacist obtinuta in Romania este recunoscuta pe teritoriul Uniunii Europene.
Nutritie si dietetica (3 ani) : acest program de studii de licenta este in cadrul Facultatii de Medicina si Farmacie si are ca scop formarea de specialisti in domeniul nutritiei, dieteticii, comportamentului alimentar si sigurantei alimentare, cu extindere spre domeniul profilaxiei, terapiei dietetice si recuperarii post-chirurgicale. Este continuat de un master de Nutritie clinica si comunitara (care dureaza 2 ani), incercand astfel sa formeze specialisti de inalta calificare, programul fiind unul adaptat normelor europene, dar si al celor din SUA.
Admiterea se realizeaza pe baza de concurs, de tip grila, avand o pondere de 70%, restul fiind reprezentat de media de la examenul de Bacalaureat.
Aici veti gasi planul de invatamant 2017-2018 de la Facultatea de Medicina-Nutritie si Dietetica din Targu Mures, pentru a va face o idee despre materiile ce se studiaza.
Fizica medicala face parte din domeniul de licenta din cadrul Facultatii de fizica. Daca esti pasionat de fizica si medicina poti opta pentru acest domeniu. Vei invata cum functioneaza aparatura medicala din spitale si vei asigura suportul tehnic, stiintific si administrativ pentru noua tehnologie. Pe parcursul celor 3 ani vei studia mecanica, fizica moleculara, caldura, oscilatii si unde, electrodinamica si vei vedea tehnica de diagnoza si tratament cu ultrasunete, a medicinei nucleare si a bioenergeticii. Dupa terminarea acestei facultati vei putea profesa in cadrul spitalelor (de stat/private) si a centrelor de radiodiagnostic, radioterapie, medicină nucleară, în laboratoarele de Igiena Radiațiilor din cadrul Institutelor de Sănătate Publică, în Stațiile de Supraveghere a Radioactivității Mediului din cadrul Agenţiilor pentru Protecţia Mediului. Cariera nu se rezuma la atat, poti opta pentru cercetare in diferite institutii de importanta nationala (armata, servicii de informatii). Mai multe detalii poti gasi aici
Urmeaza sa abordam si alte cariere pe care le poti urma in domeniul medical, intr-un viitor articol.
Daca nu ai unul deja, te invit sa iti creezi gratuit un cont MEDIjobs, pentru a ramane la curent cu noutatile care apar pe blogul nostru.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.