Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti 2

Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti 2

Pentru ca in urma cu o luna a avut loc unul dintre cele mai importante examene din viata unui student la Medicina, m-am gandit sa fac o serie de articole cu proaspat absolventii acestei generatii. Subiectele sunt generale, am incercat sa cuprind intrebari legate de examenul propriu zis, alegerea specialitatii, dar si despre invatatul asiduu. Unora dintre ei le-am rezervat articole separate, pentru ca au ales sa transpuna in mai multe randuri si sa impartaseasca din experienta lor cu cititorii.

In cazul in care doriti sa aflati cum au facut fata cu brio si cum si-au impartit timpul, precum si sfaturi utile va invit sa cititi urmatoarele randuri:

“Examenul de rezidentiat  a avut un nivel de dificultate mediu spre greu. Emotiile sunt mult mai mari cand esti in fata foilor de examen  insa e important sa reusesti sa te concentrezi. Din punctul nostru de vedere timpul este destul de scurt dupa examenul de licenta. Trebuie sa te organizezi foarte bine ca sa reusesti sa asimilezi si detaliile pe care nu le-ai crede neaparat importante.

Ca sfat pentru actualii studenti ce vor sustine examenul de rezidentiat ar fi bine sa-si structureze materia din timp (de preferat chiar de la inceputul anului 6). Recomand sa isi faca propriile scheme, sa tina cont ca fiecare cuvant, paranteza (cu accent), tabel poate fi o intrebare la acest examen. Recomandam grilele de pe questmed pentru ca sunt foarte utile si detaliate pentru  procesul de invatare. Un alt sfat ar fi participarea la simularile oficiale organizate de SSCR pentru ca te ajuta sa-ti organizezi timpul, sa repeti imbulinatul. Mare mare grija la imbulinat! Se anuleaza intrebarile daca depasesti putin bulina.

Legat de alegerea specializarii, exista 2 zile organizate pentru asta. In prima zi au intrat aproximativ 1700 de persoane de la MG. Se striga in ordinea punctajelor pe tara fiind teleconferinta. Exista o comisie care te intreaba ce specializare vrei si in functie de locurile/posturile disponibile poti sa o alegi. E bine sa ai o lista cu mai multe optiuni si sa le urmaresti pana se ajunge la tine.

Posturile sunt cele care se dau primele inclusiv in orase care au ca centru de pregatire Bucuresti.  Anul acesta detasarile nu mai sunt posibile decat daca in centrul ales de tine nu se pote efectua acel stagiu. Transferurile se acorda doar daca au aparut anumite motive care nu existau la momentul alegerii specializarii. Deci mare grija ce centru de pregatire iti alegi. Mult Succes!”

Liviu Mocanu-Medic Rezident Hematologie si Ana Maria Mocanu-Medic Rezident Pediatrie

“Pentru mine examenul de rezidentiat a fost mai greu decat ma asteptam. Nu m-am incadrat foarte bine in limita de timp. Am acordat foarte mult timp grilelor cu complement simplu, iar la cele cu complement multiplu am fost pe repede inainte.

Va sugerez sa mergeti la cat de multe simulari puteti, nu pentru materie neaparat, ci pentru a vedea cum sa gestionati cat mai bine cele 4 ore.

Alegerea specialitatii a fost ca un rollercoaster emotional. Eu imi doream foarte mult imagistica, iar ultimul loc s-a luat cu cateva puncte inaintea mea. De aceea am ales a doua varianta, cea de medicina nucleara. Consider ca e o idee buna sa va faceti un top 3 specialitati care va surad cel mai mult, in eventualitatea in care nu prindeti prima optiune.”

Ana Maria Vasile-Medic Rezident Medicina Nucleara

Daca vrei sa fii la curent cu ofertele de joburi si noutati din domeniul medical, creeaza un cont Gratuit in doar 5 minute aici.

Acest articol reprezinta prima parte dintr-o serie de materiale despre impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti. Vom continua seria cu mai multe sfaturi din partea viitorilor medici rezidenti.

Partea 1: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti

Partea a 3-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 3-a

Partea a 4-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 4-a

Partea a 5-a: Impresii si sfaturi de la viitori medici rezidenti-partea a 5-a

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment