Ghid 2022 | Simularea examenului de admitere la medicină

Ghid 2022 | Simularea examenului de admitere la medicină

Țara noastră se bucură în prezent de un număr semnificativ de instituții de școală medicală, acreditate și recunoscute peste tot în lume. În fiecare an tineri români, dar și de peste hotare aleg să urmeze o cariera medicală în cadrul prestigioaselor facultăți de medicină care promovează o educație centrată pe student cât și implicare în cercetare și diverse proiecte de divertisment. 

Dacă ești pe punctul de a deveni medicinist și cel mai probabil la momentul actual este deja o certitudine, ar trebui să știi că a sosit deja timpul să începi să îți testezi cunoștințele acumulate până acum, să afli unde te situezi cu pregătirea pentru admitere, ce aspecte mai ai de îmbunătățit sau de dobândit și nu în ultimul rând să simți atmosfera unui examen grilă, să te poți încadra într-un timp alocat, să lucrezi contracronometru, să-ți gestionezi emoțiile înainte de admiterea propriu-zisă și în final să și atingi obiectivul dorit. 

Știm că admiterea la medicină nu este deloc simplă și mai ales că în această perioadă trebuie să te pregătești și pentru susținerea examenului de bacalaureat și este normal ca la un moment dat să te simți copleșit și îngropat în informații și lecții lungi aparent interminabile. Însă, amintește-ți scopul nobil pentru care ai ales această cale, încearcă să fii organizat și echilibrat cu lecțiile, acordă-ți și porții de relaxare și timp liber, repetă materia împreună cu un coleg și pregătește-te pentru primul tău contact cu viitoarea facultate de medicină în care îți vei petrece următorii ani. De ceva vreme, majoritatea facultăților cu profil medical din România au dezvoltat acest proiect de simulare a examenului de admitere, care vine în ajutorul viitorului student, oferindu-i oportunitatea unei evaluări autentice a cunoștințelor. 

Citește și: Grile-admitere: platforma adresata viitorilor studenti la Medicina

Voi enumera mai jos lista facultăților de medicină din țara noastră, iar apoi, după caz, pe cele care organizează sesiuni de simulare a examenului de admitere. 

 În funcție de centrul universitar în care dorești să studiezi, variază bibliografia din care vor fi redactate testele pentru admitere, la fel ca și pentru examenul de simulare, cât și datele calendaristice. Sunt facultăți în care se organizează 2 sesiuni de simulate, în altele doar o singură sesiune. Pe de altă parte, există și centre universitare care oferă un pachet de cursuri pregătitoare simulării, care vin în întâmpinarea candidaților cu materia structurată si compactată pe capitole, fiind de folos pentru consolidarea informațiilor acumulate până la acel moment. 

În continuare vom analiza pe rând fiecare centru universitar: calendarul, bibliografia din care se susține examenul de admitere cât și de simulare, documentele necesare, perioada de înscrieri, modalități de înscriere, costuri și alte detalii despre desfășurarea simulării. 

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București. 
  • Când? Universitatea ”Carol Davila” din București anunță organizarea examenului de simulare în data de 21 mai 2022. 
  • Care este tematica examenului de simulare? Este exact tematica pentru examenul de admitere, cuprinsă din trei materii: biologie, fizică și chimie, iar detaliile pe capitole le găsiți aici
  • Cine poate participa? Orice elev din liceu care se pregătește pentru susținerea examenului de admitere la facultatea de medicină, indiferent de clasă. 
  • Ce documente trebuie să am pentru înscriere? Ai nevoie doar de cartea de identitate și dovada plății.
  • În ce format va avea loc examenul? Examenul se va desfășura în format fizic
  • Care este perioada de înscriere? Vei putea să te înscrii în perioada 21.03.2022 – 07.05.2022 prin crearea unui cont pe site-ul oficial destinat simulării pe care îl puteți accesa aici
  • Cât costă înscrierea? Va trebui să plătești 120 de RON, sumă nereturnabilă, iar detalii despre procesul plății și modalități prin care o puteți efectua găsiți în detaliu aici
  • Cum se desfășoară examenul de simulare? Cu siguranță, majoritatea dintre voi sunteți elevi de liceu în an terminal, iar această experiență vă este total nouă, așa că veți putea vedea mai jos câteva reguli care sunt valabile cu aproximație în toate centrele universitare. Datorită situației epidemiologice instabile din prezent examenul se va desfășura conform regulamentului universității: 

Art 1. Accesul participanților în sala de examen se va face începând cu ora 9:30, numai pe baza Cărții de Identitate și a dovezii de achitare a taxei de participare. În cazul în care legislația în vigoare impune la momentul respectiv necesitatea prezentării Certificatului Verde European sau a oricărei alte prevederi legislative pentru desfășurarea acestui tip de eveniment, participanții vor fi obligați să respecte prevederile în vigoare, iar accesul acestora în cadrul evenimentului se va face doar prin respectarea condițiilor legale în vigoare. Nu le este permis accesul persoanelor confirmate cu virusul SARS-CoV-2, aflate în izolare/carantină sau care sunt contacți direct al unei persoane confirmate cu SARS-CoV-2. 

Te-ar putea interesa și: De la teorie la practică… medicală: Cât de mult îi ajută facultatea pe studenți pentru o carieră în medicină?

Art 2. Este obligatorie purtarea corespunzătoare a măștii de protecție pe tot parcursul examenului.

Art 3. Participanții sunt obligați să respecte circuitele stabilite din locațiile de concurs, în care vor fi îndrumați. Însoțitorii participanților nu au acces în locațiile de concurs.

Art 5. Este strict interzis ca participantul să aibă asupra sa în timpul examenului:

  • Materiale informative, foi și caiete de orice fel; 
  • Sticle de apă/suc etichetate; 
  • Articole vestimentare largi;
  • Mâncare, țigări, băuturi alcoolice; 
  • Pixuri; comisia se angajează să pună la dispoziția participanților pixuri;
  • Orice fel de aparat electronic – inclusiv calculatoare, telefoane mobile și ceasuri cu afișaj electronic;
  • Aparate ce emit şi recepţionează unde radio. În sală vor exista echipamente ce permit detectarea acestor aparate, participantul ce va avea asupra sa un astfel de aparat va fi eliminat din Examen şi lucrarea sa va fi anulată; Excepţie fac condiţiile medicale ce necesită utilizarea unor astfel de aparate;
  • Orice obiect personal cu care participanții intră în sală va fi înmânat Supraveghetorilor și etichetat. Bunurile vor putea fi recuperate după încheierea examenului și corectarea lucrării proprietarului. 

Art 8. Predarea lucrării se face numai după terminarea timpului efectiv de lucru. Dacă un participant dorește să predea lucrarea înaintea expirării celor 2 ore 30 minute de lucru, aceasta va fi anulată, considerându-se că participantul a renunțat la Examen.

Art 12. După finalizarea examenului, fiecare participant va fi strigat pentru realizarea corectării lucrării sale și este obligat să își dezlipească legitimația de concurs de pe masă. Aceasta legitimație constituie singurul document care menționează codul de concurs, ce este unic pentru fiecare participant. Ulterior, se va afișa clasamentul provizoriu care va conține codul de concurs primit în ziua Simulării. Este important ca fiecare participant să se asigure că își cunoaște numărul de concurs.

  • Se pot depune contestații? Da, poți depune contestații dacă tu consideri că rezultatul personal obținut nu corespunde cu calculele tale sau dacă conținutul subiectelor conține erori și vei putea face asta în aceeași zi sau a doua zi, conform regulamentului de contetstații.
  • Când pot afla punctajul final? Clasamentul inițial al punctajelor va fi afișat în aceeași zi cu examenul, iar punctajele finale se vor afișa pe data de 24.05.2022. 

Dacă mai ai și alte întrebări la care nu ai găsit un răspuns în rândurile de mai sus, poți accesa aici sau aici și vei găsi și alte detalii, cât și noutăți și actualizări de ultimă oră. Așa că, dacă te pregătești să susții examenul de simulare în acest centru universitar, fii cu ochii în patru pe web-site-ul universității pentru a nu pierde niciun detaliu prețios. 

  1. Universitatea de Medicina și Farmacie ”Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca.

După cum ne-a obișnuit de fiecare dată, ”Universitatea Iuliu Hațieganu” din Cluj, organizează și în acest an simularea concursului de admitere la medicină împreună cu un pachet de 4 cursuri pregătitoare pentru acest domeniu. 

  • Când se desfășoară? Examenul de simulare va avea loc în data de 7 mai 2022. 
  • Când au loc cursurile de pregătire? Fiind 4 cursuri, se vor desfășura în patru zile diferite și anume: 2.04.2022, 9.04.2022, 23.04.2022, 30.04.2022, pe platforma online. Pentru a avea acces la cursuri va fi necesar să vă înscrieți și în baza de date. 
  • Care este perioada de înscriere? 14.02.2022 – 18.03.2022
  • Cum se face înscrierea? Te poți înscrie doar online prin completarea formularului de înscriere. 
  • Care sunt taxele? După cum am menționat deja, pentru acoperirea celor 4 cursuri pregătitoare cât și costurile examenului de simulare, taxele vor fi în valoare de 250 de ron. 
  • Unde se desfășoară examenul? Vei susține examenul fizic, în locațiile stabilite de către conducerea universității.
  • Care este tematica examenului? Tematica este compusă din două materii, biologie și chimie organică, pentru care puteți găsi informații suplimentare accesând acest link. Teza de concurs conține întrebări la prima vedere, iar răspunsurile sunt complement multiplu. 

Citește și: Cum să treci cu bine de sesiunea de vară

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Grigore T. Popa” din Iași.
  • Când se desfășoară? 8 mai 2022.
  • Care este perioada de înscriere? Te poți înscrie oricând, dar nu mai târziu de 19 aprilie 2022.
  • Cum are loc înscrierea? Te poți înscrie doar online accesând platforma special creată în acest scop.
  • Care sunt taxele? Taxa aferentă examenului este de 60 de RON și o poți achita după crearea contului pe platforma. Aici găsești detalii mai amănunțite în această privință. UMF Iași scutește de plată anumite categorii de persoane, conform metodologiei (orfan de ambii sau un părinte, proveniți de la casele de copii sau din plasamentele familiale, copiii eroilor-martiri ai Revoluției) prezentând o adeverință primită de la liceu care să ateste cazul social sau certificatul de deces al părintelui și certificatul de naștere al participantului. Adeverința/certificatele trebuie scanate și încărcate în secțiunea ”Plăți” în locul dovezii de plată. 
  • În ce formă se va desfășura examenul? Fizic, în sălile desemnate de conducerea universității. Va trebui să fii din timp în sala în care ai fost repartizat, între orele 8.30 – 9.30, deoarece examenul începe la ora 10.00. Aici este o pagină dedicată pentru orientare, pentru identificarea sălii de concurs. 
  • Ce acte sunt necesare? Nu uita să aduci cu tine în ziua examenului cartea de identitate împreună dovada plății. 
  • Cum se desfășoară examenul de simulare? 

Art. 12 Concursul simulat constă în susținerea unui test grilă cu durata de 3 ore.

Art. 16 Teza de concurs va conține întrebări la prima vedere și întrebări preluate din Culegerea de teste pentru admitere, publicată de Editura “Grigore T. Popa” UMF Iași. 

Art. 17 Pentru specializările Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, din totalul întrebărilor din grilă, ponderea disciplinei principale este de 60%, iar ponderea disciplinei secundare este de 40%. 

Art. 18 Întrebările preluate din Culegerea de teste pentru admitere, publicată de Editura “Grigore T. Popa” UMF Iași, pot avea răspunsurile ordonate altfel față de ordinea din culegere.

  • Se pot depune contestații? Da, în termen de 2 ore de la afișarea grilei de 10 pot fi depuse contestațiile. 
  • Când se poate afla punctajul final? În maxim 48 de ore rezultatele finale se vor afișa pe o pagină web special create în acest scop. 

Dacă urmează să susții examenul de simulare în centrul universitar din Iași, nu uita să verifici mai amănunțit metodologia și să fii la curent cu actualizările accesând acest link.

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova.
  • Când se desfășoară? 22 mai 2022.
  • Care este perioada pentru înscrieri? Te poți înscrie la simulare în perioada 16 – 18 mai 2022 doar în sistem online, iar un aspect important menționat de conducerea universității este capacitatea maximă de candidați și anume 600, așa că pentru a vă număra printre ei, ar trebui să fiți promți cu înscrierea.
  • Care sunt taxele? Taxa pentru înscriere este în cuantum de 250 de RON. 
  • Cum se va susține examenul? În format fizic, în sălile instituției.
  • Ce documente sunt necesare pentru a intra în sala de examen? Pentru a avea acces în sălile de examen, nu uita să aduci cu tine actul de identitate valabil, codul de înregistrare în platformă și codul de legitimare alocat de comisia de validare a dosarului și un pix cu pastă neagră. 
  • Care este bibliografia? Conform programei, examenul va fi compus dintr-o singură materie, biologie și  chimie organică sau fizică, la alegere. 

Te-ar putea interesa și: 5 lucruri de care să ții cont când alegi cea mai ieftină facultate de medicină

  1. Universitatea de Medicină (Universitatea Transilvania) din Brașov.
  • Când are loc simularea? Pe data de 7 mai 2022.
  • Care este perioada pentru înscriere? Te poți înscrie până pe 24 aprilie 2022, doar online, urmând indicațiile de pe pagina facultății. 
  • Care sunt costurile simulării? Cuantumul taxei de participare este de 250 de RON. 
  • Cum se va susține examenul? Vei fi prezent în mod fizic la facultate pentru a susține simularea. 
  • Care sunt documentele necesare pentru accesul în sala de examen? Va trebui să ai asupra ta cartea de identitate și un pix de culoare neagră pentru completarea testului grilă. 
  • Care este tematica examenului? Examenul este compus din biologie și chimie organică, conform tematicii postate pe pagina facultății.
  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”Victor Babeș” din Timișoara. 
  • Când se desfășoară? 7 mai 2022 ora 10.00.
  • Care este perioada pentru înscrieri? Poți să te înscrii în perioada 26 – 30.04.2022, doar online, accesând pagina creată în acest scop care va fi disponibilă tot în acea perioadă. De asemenea, repartiția pe săli se va afișa pe data de 5 mai 2022. 
  • Cum se va susține simularea? Vei da examenul în mod fizic, în locațiile desemnate de conducerea instituției. 
  • Unde se desfășoară? Vei susține examenul în sediul Universității de Medicină și Farmacie din Timișoara. 

Pentru a fi la curent cu noile informații necesare simulării, urmărește pagina de simulare a universității. 

  1. Universitatea de Medicină și Farmacie ”George Emil Palade” din Târgu Mureș.
  • Când are loc? 15 mai 2022 ora 9.00. 
  • Când au loc înscrierile? 
  • Cum se desfășoară? Simularea va avea loc în mod hibrid (cu prezență fizică și online)
  • Cum au loc înscrierile? Înscrierile se fac online prin accesarea site-ului oficial, unde îți vei crea un cont și vei achiziționa pachetul.
  • Cât costă? 80 de RON.
  • Care este bibliografia? Examenul va fi din biologie sau chimie, iar întrebările vor avea 1 sau 2 variante de răspuns corecte.

Dacă nu ați aflat încă, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș mai are și un program special prin care oferă cursuri de pregătire online pentru admitere a candidaților săi. Așa că dacă ești interesat poți accesa pagina dedicată în acest scop de unde achiziționezi pachetul pe care îl dorești. De reținut că se țin cursuri atât în limba română, cât și maghiară. 

Blogul studentului te va ține la curent cu noile informații în privința acestui eveniment, deci nu uita să mai urmărești din când în când această pagina pentru a nu pierde informații esențiale. 

  1. Facultatea de Medicină și Farmacie ”Dunărea de Jos” din Galați.
  • Când se desfășoară? 7 mai 2022 ora 9:00.
  • Cum se fac înscrierile? Accesând pagina dedicată acestui eveniment veți completa un formular care semnifică înscrierea automată la simulare.
  • Care sunt costurile? Taxa de participare valorează 100 de RON și o veți achita chiar în ziua simulării, la intrarea în sală. 
  • Cum se desfășoară examenul? În format fizic, în clădirea facultății. 
  • Care este tematica pentru examen? Vei avea un examen grilă format din întrebări de biologie și chimie cu o singură variantă de răspuns corect.
  1.  Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea. 
  • Când are loc simularea? Facultatea din Oradea organizează un total de 8 simulări, proces aflat deja în desfășurare. Dacă doriți să vă testați cunoștințele în vederea admiterii la această facultate, mai aveți la dispoziție suficiente ocazii: 3 simulări online pe 15 respectiv 29 aprilie 2022 și alte 2 online sau onsite pe 13 respectiv 18 mai 2022. Calendarul simulărilor pentru admitere vă stă la dispoziție cu detalii. 
  • Cât costă examenul de simulare? Taxa este în valoare de 100 de RON per simulare. 
  • Cum se desfășoară? După cum am menționat deja, simularea va fi online și/sau onsite. 
  • Care sunt documentele de care am nevoie? La examen va fie nevoie să te prezinți cu cartea de identitate și chitanța care să ateste achitarea taxei de participare. 
  • Care este tematica simulării? Ultimele 2 simulări sunt din materia integrală, biologie și chimie organică, restul pe anumite bucății de materie. În calendarul simulărilor veți găsi și aceste detalii. 

Indiferent în care centru universitar alegi să studiezi, important este să cunoști bine bibliografia și să rezolvi teste din culegerile special create pentru aceasta. Nu uita să urmărești pagina online a facultății tale: unele au toate informațiile disponibile de mai multă vreme, pe când altele le actualizează treptat. 

Personal, consider participarea la simulare un real beneficiu, o examinare relevantă a cunoștințelor, dar și contactul cu atmosfera similară admiterii propriu-zise, iar posibilitatea de a-ți vedea poziția orientativă într-un clasament cu ceilalți participanți este și ea de notat.

Te-ar putea interesa și: La ce congrese științifice să mergi în 2022

Inițial am considerat că rezultatul nu va fi cu adevărat important, însă după examinare am reușit să îmi evaluez situația reală în care mă găseam cu materia, iar apoi, până la admitere am avut timp să insist pe aspectele problematice, să îmi umplu anumite goluri din materie, să-mi fixez noțiunile prin repetarea lecțiilor din urmă și rezolvarea grilelor din culegerea de teste, pentru ca în final să obțin rezultatul dorit. Este o experiență care te ajută să te simți mult mai sigur pe tine, pe informațiile pe care le-ai acumulat, dar și să-ți gestionezi într-un mod mai bine emoțiile din ziua examenului de admitere. 

Așadar, dacă te afli în plin maraton cu materia pentru admitere la medicină, ai încă timp să te organizezi, să te pregătești și pentru această etapă: pe lângă faptul că îți verifici statusul cunoștințelor, o poți transforma într-o experiență plăcută, o scurtă ieșire din universul cărților. Ai ocazia să descoperi noul oraș în care îți vei petrece următorii șase ani, să vizitezi chiar câteva puncte turistice, să-ți cunoști viitorii colegi. Deci nu este doar stres și teamă, este și o experiență plăcută de viață de care îți vei aminti cu drag peste ani.

Deci, adună-ți energia și croiește-ți drum către țelul dorit. Nimic nu te poate împiedica să-l atingi. Mult succes la învățat! 

Despre Autor

Adriana Crăciun

De profesie medic rezident în cadrul specialității medicină de familie, iubesc domeniul sănătății și sunt entuziasmată de a-i inspira și pe alții. Fire creativă și curioasă, sunt pasionată de lectură, călătorii și natură.

Facebook Comment