Efectele inegalitatii de gen asupra femeilor din medicina

Efectele inegalitatii de gen asupra femeilor din medicina

In prezent, la nivel mondial, peste 234 de milioane de persoane lucreaza in domeniul sanatatii si al ingrijirilor medicale, acest sector fiind dominat de femei. Sectorul de sanatate si ingrijire medicala este cel in care femeile ocupa cele mai multe locuri de munca, peste 70%.

Fiind principalii furnizori de asistenta medicala, femeile ofera ingrijiri medicale unui numar de aproximativ 5 miliarde de oameni la nivel global si contribuie semnificativ la sanatatea globala. Cu toate acestea, aproximativ jumatate din aceasta contributie este sub forma unor servicii de ingrijire care nu sunt recunoscute si recompensate. 

Reducerea ratelor de mortalitate pe toate categoriile de varsta din ultima jumatate de secol se datoreaza in mare masura contributiei nerecunoscute a femeilor la sanatate si ingrijire medicala. Cu toate acestea, discriminarile de gen in domeniul sanatatii si nu numai, exista inca la nivel mondial. Concentrati in principal pe punctul de furnizare a serviciilor si pe calitatea ingrijirii, oamenii ignora in mare masura faptul ca femeile au rol esential in oferirea de servicii medicale de calitate.

Citeste si: Femei in chirurgie: Chirurgie generala

Astazi, femeile reprezinta 70% din forta de munca in domeniul sanatatii si asistentei medicale. Dar, in pofida progreselor, femeile raman in mare parte blocate pe pozitii cu un nivel mai jos si cu salarii mai mici, sunt supuse discriminarii si, in anumite contexte, sunt desconsiderate si hartuite. Asistenta medicala globala este asigurata de femei si condusa de barbati, iar acest lucru nu este nici corect, nici inteligent, dupa cum spun cercetatorii.

Un numar mare de femei lucreaza fara protectia legislatiei care sa le garanteze un loc de munca decent si un salariu egal, fara a fi discriminate. Multe dintre acestea sunt neplatite sau platite mult mai prost decat barbatii aflati pe aceeasi functie. Diferenta de remunerare intre femei si barbati in sectorul sanatatii este mai mare decat in alte sectoare, in ciuda faptului ca aceasta este o profesie in care predomina femeile.

Lipsa femeilor in pozitii de conducere, o diferenta de remunerare intre femei si barbati, stereotipurile si lipsa de incredere in sine sunt efecte ale inegalitatii de gen in medicina.

Discriminarea si alte provocari

In secolul al XIX-lea, multi oponenti ai educatiei medicale pentru femei au sugerat ca femeile sunt irationale si prea delicate pentru a lucra in medicina. Criticii au mai spus ca rolul medicului era incompatibil cu responsabilitatile de ingrijire ale femeilor ca sotii si mame.

In prezent, in timp ce problemele legate de gen au inceput sa se schimbe, atitudinile discriminatorii si distributia inegala a muncii in organizatiile medicale continua sa constituie provocari pentru femeile care se pregatesc si devin cadre medicale.

In comparatie cu colegii de sex masculin, medicii de sex feminin au tendinta de a petrece mai multe ore pe saptamana studiind si perfectionandu-se.

Pentru multe femei din domeniu, presiunea de a echilibra obligatiile de munca si de a avea grija de familie poate afecta modul cum sunt privite de ceilalti, in special de colegii barbati.

In comparatie cu barbatii din medicina, femeile raporteaza ca se confrunta cu niveluri mai ridicate atat de prejudecati de gen, cat si de hartuire sexuala. 

In aceasta situatie se includ atat colegii de munca si alti furnizori de servicii medicale, cat si multi dintre pacientii si familiile lor care au aceeasi atitudine fata de femeile din medicina. 

Citeste si: Femeile care au schimbat lumea medicinei

Stereotipurile de gen si normele comune la nivel global au condus la segregarea profesionala, ordonand barbatii si femeile in diferite locuri de munca. De exemplu, asistenta medicala este predominant o munca a femeilor, unde partea masculina reprezinta doar 10% dintre cei care intra in profesie, in timp ce barbatii ocupa majoritatea locurilor de munca in specialitati chirurgicale si de conducere.

Femeile ofera asistenta medicala, iar barbatii le conduc

Progresul privind egalitatea de gen in functii de conducere variaza in functie de tara si educatie, dar, in general, barbatii ocupa majoritatea posturilor superioare in domeniul sanatatii, de la nivel global la comunitate. Sanatatea globala este condusa preponderent de barbati, potrivit studiilor, 69% dintre organizatiile de sanatate la nivel mondial sunt conduse de barbati, iar 80% dintre scaunele de consiliu sunt ocupate de barbati. Doar 20% dintre organizatiile de sanatate la nivel mondial s-au dovedit ca tin  cont de egalitate de gen in consiliile de administratie, iar 25% au egalitate de gen la nivel de conducere. 

Femeile din medicina au salarii mai mici decat barbatii 

Se estimeaza ca femeile din sanatate contribuie semnificativ la PIB, insa efortul lor este, de cele mai multe ori, nerecunoscut si neplatit. Cercetatorii estimeaza ca exista carente de salarizare intre femei si barbati, in functie de tara din care provin, de aproximativ 16%. Diferenta nejustificata de remunerare dintre femei si barbati pare a fi si mai mare in sectorul sanatatii si al asistentei medicale, estimata la 26% in tarile cu venituri mari si la 29% in tarile cu venituri medii. Aceasta diferenta este in favoarea barbatilor, aproape universala si in mare parte inexplicabila. In sectoarele dominate de femei, munca lor este in general subestimata si mai putin remunerata.

Femeile sunt hartuite la locul de munca

Violenta la locul de munca si hartuirea sexuala in sectorul sanatatii sunt des intalnite si deseori ascunse. Femeile din medicina se confrunta cu hartuirea sexuala din partea colegilor de sex masculin, a pacientilor de sex masculin si a membrilor comunitatii. Violenta si hartuirea sunt daunatoare pentru femeile din medicina, intrucat le fac sa isi limiteze capacitatea de a-si desfasura activitatile corespunzator la locul de munca si le provoaca probleme de sanatate. 

Este esential sa intelegem tendintele si dinamica legate de gen in cazul personalului medical, pentru a se lua masuri in privinta construirii unor sisteme de sanatate eficiente.

Pentru a incuraja schimbarile sociale si de politica pentru o mai buna organizare in sanatate, ar trebui sa se urmareasca transformarea institutiilor, structurilor, sistemelor si normelor care sunt discriminatorii.

Citeste si: Femei care au schimbat lumea medicinei – Partea a doua

Ce schimbari sunt necesare

Competenta demonstrata a medicilor femei pune in discutie remuneratia mai mica si numirea lor in mai putine functii de conducere decat barbatii.

Cadrele medicale de sex feminin ofera ingrijiri de calitate superioara pacientilor spitalizati,  cu toate acestea sunt promovate, sprijinite si platite mai putin decat colegii de sex masculin, de aceea ar trebui sa se creeze sisteme care sa promoveze echitatea in avansarea in cariera si in ceea ce priveste remuneratia pentru toti medicii, indiferent de gen.

Concediul obligatoriu pentru parinti poate contribui, de asemenea, la reducerea presiunii asupra medicilor care sunt parinti si sa promoveze schimbari culturale mai largi in normele de ingrijire.

Una dintre ideile-cheie despre concediul platit, pentru a-l face eficient, este de a-l oferi obligatoriu atat barbatilor, cat si femeilor, astfel incat devine de asteptat ca toata lumea sa-l ia si nu numai femeile, iar pentru a evita sa apara in continuare stereotipurile de gen.

In plus fata de aceste strategii, se pot stabili un ghid clar de angajare, orientari de promovare si transparenta salariala, ce ar putea ajuta la abordarea discriminarii in ceea ce priveste angajarea, promovarea si plata.

Instruirea femeilor cu privire la abilitatile necesare pentru a negocia eficient salariile mai mari si a fi vazute ca lideri dezirabili in institutiile lor ar putea ajuta, de asemenea, la eliminarea problemelor persistente de gen.

Formarea si alte resurse de sprijin au, de asemenea, un rol important in a ajuta femeile sa gestioneze zilnic situatii de partinire, discriminare si hartuire.

In timp, aceste tipuri de interventii ar putea duce la schimbari in ceea ce priveste inegalitatea de gen si modul in care femeile din medicina sunt percepute si tratate.

Schimbarea unei culturi si a unei societati este dificila, desi acesta este obiectivul final, insa unele dintre aceste solutii eficiente mentionate mai sus sunt pasi mici care pot ajuta la minimizarea discriminarii si a barierelor cu care se confrunta femeile din medicina.

Existenta acestor stereotipuril de gen le confera femeilor un dezavantaj intr-un domeniu mai putin practicat de barbati, fara vreun motiv. Femeile au capacitatea de a imbunatati practica si complexitatea medicamentelor, sunt puternice si capabile si vor continua sa rupa granitele si sa depaseasca orice obstacol. Rezultatele femeilor din medicina merita recunoscute si recompensate.

Citeste si: Femeia lider | 5 moduri în care poți accede la acest rol

Despre Autor

Mihaela Badiceanu

Iubeste să scrie. Pasiunea ei pentru scris se datorează și dorinței de a cunoaște și înțelege cât mai multe domenii, în special cel medical. Face acest lucru pentru a le oferi informații utile celor din jur, fapt ce îi oferă o satisfacție enormă. Motto-ul ei este „Dăruind vei dobândi” (Steinhardt).

Facebook Comment