Farmaciile se pot înscrie pentru a testa pacienții

Farmaciile se pot înscrie pentru a testa pacienții

Ordinul care le permite farmaciilor să efectueze teste rapide pentru Covid-19 este deja în Monitorul Oficial. Asta înseamnă că deja au început înscrierile ca unitățile să efectueze aceste proceduri. 

Farmaciile interesate vor cere aprobare, iar ulterior vor primi din partea direcției de sănătate publică (județeană sau din București), prin e-mail, un aviz temporar de testare rapidă.

Acestea vor primi gratuit, în baza unui proces verbal, teste rapide de la Ministerul Sănătății, prin direcțiile de sănătate publică. Aceste teste sunt împărțite în limita stocului disponibil. Momentan, sunt disponibile 500.000 de teste. 

Repartizarea testelor către unitățile farmaceutice se realizează de către Ministerul Sănătății, în funcție de numărul de locuitori, incidența infecției cu SARS-CoV-2 și numărul de unități farmaceutice avizate pentru testare într-o anumită localitate”, este explicat în Ordinul din Monitorul Oficial. 

În momentul în care expiră avizul temporar de testare pentru o anumită farmacie, testele rapide rămase neutilizate sunt înapoiate Ministerului.

De menționat este că testele primite de la Minister nu pot fi vândute în interiorul farmaciilor. 

Citește și INTERVIU | Despre carieră, pandemie, voluntariat şi viaţă cu Sabina Şerbu, farmacist Cercetare-Dezvoltare, studii in vitro şi culturi celulare

Cum se efectuează testarea

În primul rând, trebuie stabilit un orar în care se poate efectua testarea pentru pacienți. Condiția este ca, în prealabil, programul să fie transmis prin e-mail direcției de sănătate publică. Orarul trebuie afișat în farmacie, într-un loc vizibil pentru toată lumea. 

De asemenea, tot într-un loc vizibil trebuie anunțat și faptul că în respectiva farmacie se efectuează teste rapide. 

Mesajul stabilit în Ordin este următorul: „În această unitate farmaceutică, testarea pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 se realizează cu teste oferite gratuit de către Ministerul Sănătății”.

Este interzisă orice campanie publicitară care să facă referire la anumite beneficii, recompense și/sau alte facilități legate de testarea în farmaciile comunitare/oficinele comunitare rurale, fiind permise doar afișarea informării asupra activității de testare și a intervalului orar în care această testare se desfășoară, la loc vizibil în farmacia comunitară”, se mai arată în Ordin. 

Personalul ce va fi desemnat să facă aceste teste va fi instruit gratuit de Colegiul Farmacistilor din Romania.

Ordinul arată că spațiul unde sunt recoltate probele trebuie să fie delimitat de toată activitatea curentă a farmaciei. Deci trebuie să fie exclusiv pentru procesul de testare. 

Zona trebuie să mai îndeplinească următoarele condiții: să fie aerisită corespunzător, să existe o masă de lucru placată cu materiale ușor de curățat, să existe scaun, recipiente de colectare a deșeurilor, să măsoare minimum 4 metri pătrați utili. 

Potrivit documentului, pentru a fi testați pacienții, vor fi prelevate probe de exudat nazofaringian. După ce a fost prelevată proba, farmaciile emit un „buletin de testare”, care va fi semnat electronic. Ulterior, buletinul va fi transmis pacientului testat. Dacă rezultatul este pozitiv, farmacistii trebuie să instruiască persoana pozitivă în privința următorilor pași.

În același timp, personalul este obligat să raporteze către direcția de sănătate publică rezultatele tuturor testelor efectuate, dar și situația stocurilor de teste.

Te-ar mai putea interesa și Care sunt opțiunile de carieră ale farmaciștilor

Situația stocurilor de teste este raportată după următoarea schemă, potrivit Ordinului: 

  • Zilnic: sunt transmise datele și rezultatele testărilor din ziua respectivă, prin completare în platforma informatică; excepție fac situațiile când platforma are erori, iar atunci întreaga situație este transmisă prin email
  • Săptămânal: se face informarea privind situația stocurilor de teste rapide, în fiecare zi de vineri, cel târziu până la ora 14:00

Potrivit ministrului Sănătății, Ioana Mihaila, prin aceste reglementări, pacienții care au suspiciuni sau simptome specifice virusului SARS-COV2 își vor putea face testul rapid într-un mod accesibil și sigur. 

Testarea are un rol esențial în limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2. Utilizarea corectă a testelor rapide, în număr mare și asigurând un timp scurt între cerere și acces la testare, ceea ce înseamnă implicit un rezultat rapid, are un rol semnificativ în reducerea răspândirii virusului”, a mai punctat ministrul Ioana Mihăilă, printr-un comunicat de presă. 

Ești farmacist și ești în căutarea unui loc de munca? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România. 

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment