Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Examenul de rezidențiat: Care sunt opțiunile în caz de eșec?

Ministerul Sănătății organizează în luna decembrie 2019, concursul național de intrare în rezidențiat în domeniile mari: medicină, medicină dentară și farmacie.

Acest lucru înseamnă că absolvenții facultăților de Medicină au intrat în linie dreaptă în ceea ce privește studiul, iar vara este deja dedicată cărților și cursurilor.

Deși un rezultat bun este sperat de toți candidații, trebuie avut în vedere și un scor nesatisfăcător. În acest context, candidații trebuie să se gândească la pașii pe care îi va urma pentru a nu fi surprinși nepregătiți cu un plan B.

Care sunt opțiunile în caz de eșec

Din punct de vedere psihic, este de înțeles faptul că eșecul în cazul unui astfel de examen important nu este ușor de primit, dar tinerii trebuie să înțeleagă că aici se potrivește de minune o veche expresie românească: “nu este un capăt de țară”. Prin urmare, există opțiuni.

În cazul unui rezultat nesatisfăcător (după rezolvarea contestațiilor) un candidat are opțiunea de a susține, din nou, examenul de rezidențiat.

În primă etapă, el trebuie să urmărească grilele rezolvate, să analizeze subiectele pe care le-a greșit și să aprofundeze studiul în zonele „critice”, fără a ignora, însă, toată bibliografia de concurs.

Aprofundarea presupune și regândirea planului de studiu prin confruntarea cu cel vechi. Concluzia este că trebuie identificat unde au fost erorile pentru a fi evitate. Discuțiile cu colegii care au promovat pot fi constructive.

Trebuie menționat că, printr-o Ordonanță de Urgență adoptată în 2018 (OUG 52/2018), Ministerul Sănătății oferă o șansă candidaților care nu au promovat examenul de rezidențiat. Acest lucru ar putea fi pus în aplicare dacă rămân locuri neocupate.

Exact aceste aspecte se află și în lista considerentelor aprobării acestei OUG: la finele repartiției candidaților promovați rămân locuri sau posturi de rezident neocupate aproape în fiecare an, iar deficitul de cadre medicale nu va putea fi acoperit.

Candidații care au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, însă care au fost declarați respinși au o șansă: Ministerul Sănătății poate organiza redistribuirea, la cerere, a candidaților.

Dacă nici după această etapă locurile nu au fost ocupate, pentru acoperirea posturilor libere, Ministerul Sănătății organizează o sesiune extraordinară de concurs de rezidențiat în primul semestru al anului următor.

Important de reținut este că, pentru a fi luat în considerare fie pentru sesiunea extraordinară de examen, fie pentru reditribuirea candidaților, fiecare absolvent de Medicină trebuie să completeze o cerere adresată ministrului Sănătății.

Ce poți face fără rezidențiat?

Pentru a profesa în România, promovarea examenului de rezidențiat este imperioasă, însă mulți dintre candidații respinși s-au reorientat către alte țări din Uniunea Europeană care, se pare, că îi primesc doar cu diploma de licență. Însă aceștia sunt supuși unor evaluări pe parcursul pregătirii lor și susțin unele examene.

Opțiunile nu se încheie aici. Ordonanța 18 din 2009 arată că absolvenții facultăților de Medicină pot avea acces la pregătire pentru a obține specializarea Medicină de familie prin selecție, în baza unei metodologii aprobate printr-un ordin al Ministrului Sănătății.

Aceeași Ordonanță de Urgență arată, în articolul 22, că „medicii din promoția 2005 și ulterioare care nu au fost confirmați medici rezidenți beneficiază de competențe limitate și pot fi încadrați în unități sanitare publice și private, precum și în cabinetele medicilor de familie, în funcția de medic. Încadrarea și salarizarea se fac în condițiile legii”.

Aceasta este o măsură pentru a acoperi deficitul de medici din spitalele românești, mai ales în contextul exodului masiv al specialiștilor din ultima perioadă.

Mai mult, și pentru absolvenții facultăților din promoțiile ulterioare anului 2005 care nu au fost însă confirmați în rezidențiat se eliberează certificatul de membru al Colegiului Medicilor din România.

Acesta poate fi eliberat de Colegiul Medicilor în baza următoarelor documente: formular de înscriere;

– copie de pe actul de identitate;

– copie legalizată de pe diploma de absolvire a facultății;

– cazierul judiciar sau certificatul de probitate profesională eliberat de statul membru de origine;

– certificat de sănătate de tip A5;

– cu viza medicului psihiatru;

– declarația pe propira răspundere privind inexistența unei situații de incompatibilitate sau nedemnitate prevăzute de lege;

– copia certificatului de căsătorie dacă este cazul; chitanța privind achitarea taxei de înscriere.

Acest certificat poate folosi celor care doresc să profeseze în străinătate.

Despre Autor

Redactia MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii  care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Unde te afli in cariera?

mai sunt 3 intrebari

In ce orase ai vrea sa lucrezi?

mai sunt 2 intrebari

Ce iti doresti de la urmatorul job?

mai este o singura intrebare

Am ani de experienta
si as vrea sa ma dezvolt profesional ca .

Ce alte aspecte ti-ai dori sa imbunatatesti profesional?

este ultima intrebare

Multumim pentru raspunsuri!

Alatura-te celei mai mari comunitati digitale din Romania dedicata exclusiv specialistilor medicali si acceseaza Gratuit resurse pentru a te implini profesional.
Inscrie-te pentru a primi oferte relevante si sfaturi de cariera direct in casuta ta de email!
Înapoi