Sindicaliștii cer ca toate cadrele medicale infectate cu Covid-19 să beneficieze de concediu medical plătit 100% din salariu

Sindicaliștii cer ca toate cadrele medicale infectate cu Covid-19 să beneficieze de concediu medical plătit 100% din salariu

Sindicaliștii din sănătate cer guvernanților ca toate cadrele medicale infectate cu noul coronavirus la locul de muncă să poată beneficia de concediu medical pentru vindecare, plătit în procent de 100% din salariu.

Într-un comunicat de presă transmis recent, reprezentanții Federației SANITAS România spun că 1 din 7 români infectați cu Covid-19 este personal medical sau de îngrijire din sistemul sanitar sau de asistență socială. O parte dintre ei și-au pierdut viața în lupta cu noul virus. Pentru a-și susține afirmațiile, SANITAS citează datele Institutului Național de Sănătate Publică (INSP). 

„Chiar și așa, salariații din sistemul sanitar public și cei din sistemul de asistență socială sunt cei care luptă în continuare în linia întâi cu noul virus și sunt cei mai expuși îmbolnăvirii cu SARS-COV-2, îmbolnăvire care se realizează la locul de muncă”, se arată în comunicatul de presă menționat. 

Mai mult decât atât, sindicaliștii atrag atenția că salariații din sistem își infectează adesea și membrii familiei. În cazul îmbolnăvirii, perioada de vindecare și apoi cea de izolare, obligatorie, sunt de cele mai multe ori foarte lungi.

Citește și Cum să NU duci noul coronavirus acasă, dacă lucrezi ca asistent în spitale în care sunt tratați pacienți cu Covid-19

În condițiile legislative din prezent, salariaților din sistemul de sănătate și asistență socială, îmbolnăviți la locul de muncă, li se reduc veniturile lunare considerabil. SANITAS spune că angajații pot beneficia doar de indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă de 75% din salariu, prevăzută de Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 158/2005.

Motivul este acela că Hotărârea de Guvern nr. 1186/2000 nu a fost modificată prin adăugarea COVID-19 la lista afecțiunilor infectocontagioase din grupa A (afecțiuni pentru care indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă este de 100% din salariu).

„Solicităm în continuare, Guvernului României să nu mai pedepsească personalul angajat în instituțiile publice de sănătate și asistență socială și să identifice în regim de urgență soluția optimă pentru ca aceștia, îmbolnăviți la locul de muncă, să poată beneficia de plata indemnizației pentru concediul medical aferent perioadei necesare vindecării de COVID-19, în procent de 100% din salariul lunar”, spun sindicaliștii. 

Citește și Riscul isteriei în masă: cum pot medicii și sistemele de sănătate să reducă frica generată de COVID-19, în rândul populației

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment