INTERVIU Eugenia Tronaru, asistent medical pe secția ORL: „Cea mai mare provocare este să te adaptezi fiecărui pacient, să îi explici astfel încât să înțeleagă”

INTERVIU Eugenia Tronaru, asistent medical pe secția ORL: „Cea mai mare provocare este să te adaptezi fiecărui pacient, să îi explici astfel încât să înțeleagă”

Absolventă a Școlii Sanitare Postliceale „Carol Davila”, Eugenia Tronaru lucrează în prezent ca asistent medical pe secția ORL, la Spitalul Clinic Nr.1 CF Witting, din București. Eugenia ne-a răspuns la câteva întrebări despre cariera de asistent medical și provocările pe care le-a întâmpinat:

1. Ce te-a îndemnat să alegi cariera de asistent medical?

Am ales aceasta profesie, în primul rând, pentru că întotdeauna mi-am dorit să ajut oameni, îmi place să-i ascult și să fiu aproape de ei, să fiu atentă la nevoile lor. În al doilea rând, în momentul în care m-am apucat de școala postliceală, mi-am dorit să renunț la vechiul loc de muncă și să încerc ceva nou. Meseria de asistent mi s-a părut cea mai atrăgătoare.

2. Care sunt principalele atribuții ale unui asistent medical ?

Cea mai importantă atribuție a unui asistent medical după părerea mea este grija pentru viața pacientului, fiind o prioritate în această meserie. Apoi, trebuie să respectăm tot ceea ce ține de administrarea tratamentului, recoltări, perfuzii, ș.a.m.d. și nu în ultimul rând să înțelegem pacientul și nevoile lui.

3. Ce înseamnă să fii asistent medical pe secția de ORL?

Secția de ORL este în mare parte frecventată de persoanele vârstnice, pentru că atunci apar mai des aceste probleme și din acest motiv trebuie să le acorzi atenție și mai ales să ai răbdare.

4. Cum ai descrie activitatea pe care o desfășori?

Pentru mine, locul de muncă este ca o a doua casă. Fiecare zi este una diferită, cu motive de tristețe pentru că sunt pacienți cu probleme grave, dar și cu motive de bucurie atunci când problemele de sănătate sunt rezolvate.

5. Ce satisfacții ți-a adus această profesie?

Cel mai important pentru mine este că pot să învăț și să acumulez cunoștințe noi în fiecare zi, dar și să aprofundez fiecare subiect de ORL, încât să cunosc fiecare detaliu.

6. Cum vezi în acest moment situația sistemului medical din România? Ce ar trebui îmbunătățit după părerea ta?

În primul rând, ar trebui îmbunătățită aparatura, unde este cazul și aici mă refer la dotarea corespunzătoare în saloane cu aer condiționat, televizor, frigider, dulăpioare cu cheie. Iar în al doilea rând, ar trebui făcută o igienizare mult mai adecvată, mai ales în spitalele unde întâlnești tot felul de „viețuitoare”.

7. Care sunt cel mai des întâlnite afecțiuni la ORL?

Pe secția de ORL întâlnim afecțiuni ale urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și a sinusurilor, iar ca să enumăr câteva, mă refer la otită, amigdalită, sinuzită și rinită.

Citește și: INTERVIU Văduva Oana Maria, asistent medical pe secția de psihiatrie

8. Care sunt provocările cu care se confruntă un asistent medical într-o zi de lucru pe secția de ORL?

Cea mai mare provocare este să te adaptezi fiecărui pacient, să îi explici astfel încât să înțeleagă, de altfel, dacă este vorba de un pacient mai în vârstă trebuie să îi explici „băbește”.

9. Care sunt lucrurile de bază pe care orice persoană trebuie să le ştie despre afecţiunile ORL?

Lucrurile de bază în afecțiunile ORL sunt verificarea stadiului în care este pacientul în momentul respectiv, dacă există riscul de agravare a bolii sau să facă complicații și mai ales, dacă este alergic la vreun medicament.

10. Care sunt factorii de risc pentru a dezvolta o afecţiune ORL?

Principalul factor de risc, în care un pacient poate să dezvolte o afecțiune de tip ORL este igiena necorespunzătoare. Trebuie să avem mai multă grijă de noi.

11. Ce te-a marcat în viața profesională de până acum? Povestește-ne un lucru de care îți amintești.

În timpul practicii, într-un spital din București, am fost împreună cu alte două colege în sala unde se depun trupurile fără viață, iar procedura prin care trec acestea m-a marcat foarte tare.

12. Ai recomanda cuiva această ramură a medicinei, ORL-ul, sau i-ai sfătui să aleagă altceva?

Da, cu siguranță. Meseria de asistent este una nobilă, ajuți oamenii, le dai speranță și bucurie.

13. Ca o ultimă întrebare, ce sfat ai da celor care își doresc să urmeze această profesie, de asistent medical?

Cel mai important, un asistent medical aflat la început de drum, trebuie să se gândească dacă urmează această carieră din pasiune și nu pentru bani.

Citește și: Ce este asistenta medicala comunitara si de ce este importanta

Despre Autor

Daniela Eremia

Pasionată de anatomie și de tot ceea ce înseamnă corpul uman, sunt mereu în căutare de informații și de subiecte interesante pe care le scriu cu mare drag pentru toată lumea.

Facebook Comment