Munca unui doctor poate fi de cele mai multe ori extenuantă. În ciuda ajutorului primit din partea asistenților medicali sau altor cadre medicale, întotdeauna vor exista lucruri de făcut. Presiunea de a lua deciziile corecte într-o industrie atât de complexă cum este medicina poate fi copleșitoare, chiar și pentru cei cu experiență. Problemele de comunicare, lipsa resurselor pentru rezolvarea cazurilor și tensiunea de la locul de muncă pot genera conflicte diverse.
Nicio zi nu arată la fel pentru medici, mai ales atunci când sunt nevoiți să gestioneze cazuri urgente. Abordarea situațiilor dificile devine o adevărată provocare, iar soluțiile nu vin niciodată ușor. Orice decizie poate cântări mult atunci când în joc este viața unui pacient. Trebuie să analizezi îndeaproape factorii de risc, dar și principiile etice fără de care domeniul nu ar putea funcționa. Este, într-adevăr, o muncă solicitantă pentru că greșelile nu sunt tolerate. Lucrurile pot degenera cu ușurință, ceea ce îți poate afecta atât moralul, cât și cariera. Nicio diplomă nu mai are valoare în fața unui caz gestionat greșit.
Vezi aici – Ce faci dacă ești acuzat de malpraxis?
Totuși, există o rețetă standard pe care o poți urma pentru a soluționa problemele întâlnite și implicit a preveni urgențele? Pare imposibil la prima vedere, însă respectarea principiilor etice este un pas determinant în acumularea rezultatelor dorite.
De ce este etica importantă în abordarea conflictelor?
Orice om are un set de valori și principii etice pe care le urmează în viața de zi cu zi. Este, practic, sistemul care influențează deciziile personale și care face diferența dintre bine și rău. Orice fisură care apare în interiorul mecanismului de filtrare a informațiilor vine la pachet cu numeroase repercusiuni.
În domeniul medical, etica este un element de bază. Fiecare cadru medical, fie că e vorba de medici, asistenți sau infirmieri, trebuie să-și desfășoare activitățile conform codului de practici etice. Ele conturează de fapt cadrul ideal în care profesioniștii pot lua decizii. Mai specific, ajută la:
- Îmbunătățirea relației dintre medic și pacient – În momentul în care munca ta este direcționată de principii etice, nu vei întâmpina dificultăți în ceea ce privește aplicarea tratamentelor. Vei reuși, de asemenea, să întreții o comunicare deschisă atât cu pacientul, cât și cu membrii familiei lui. Relațiile bazate pe empatie, respect și înțelegere te vor ajuta să ajungi la performanțe extraordinare.
Citește și: Pacienții nervoși | modalități de prevenție sau de rezolvare a conflictelor cu aceștia
- Crearea unui mediu de lucru armonios – Nimic nu se compară cu eficiența unui colectiv care funcționează după același set de valori. Riscul apariției conflictelor sau tensiunilor este redus la minimum. Veți reuși să lucrați eficient împreună, ceea ce va duce inevitabil la creșterea productivității și a satisfacției profesionale.
- Identificarea din timp a dilemelor – Dacă ai reușit să-ți fundamentezi foarte bine principiile etice, nu te vei mai confrunta cu situații limită. Pur și simplu vei știi ce și cum să faci, chiar și atunci când e vorba de cazuri care necesită rezolvări imediate.
- Eliminarea posibilității de instalare a anxietății și depresiei – Etica este esențială pentru menținerea unui psihic sănătos. Orice decizie care nu respectă principiile morale impactează negativ stima de sine. Brusc, te vei simți rușinat/ă, vinovat/ă și foarte nesigur/ă de ceea ce știi să faci. Activitățile zilnice, pe care în trecut le efectuai fără niciun fel de problemă vor deveni adevărate provocări.
Cele 4 elemente cheie ale eticii medicale
Etica, la fel ca orice alt mecanism bine sudat, funcționează pe baza unui set foarte clar de principii. Dacă îți dorești să știi cum să gestionezi fiecare caz medical, trebuie să ai foarte clar în minte câteva elemente importante.
Există 4 factori cheie care determină o decizie corectă din punct de vedere etic:
- Autonomia – Întotdeauna trebuie să ai în vedere nevoile și dorințele pacientului. Independența și puterea lui de decizie trebuie să rămână intacte, indiferent de complexitatea tratamentului pe care trebuie să îl duci la bun sfârșit.
- Dreptatea – Un cuvânt cu semnificații profunde. În momentul în care depui jurământul lui Hipocrate te angajezi să tratezi pacienții în mod egal. Acolo, pe holurile spitalelor, unde viața bate filmul, culoarea pielii sau credințele personale nu trebuie să mai conteze. Orice om are dreptul la servicii medicale calitative.
- Binefacerea – Atunci când îți asumi tratarea unui caz, interesele pacientului devin automat și interesele tale. Trebuie să acționezi în scopul binefacerii lui și implicit a respectării cerințelor pe care le prezintă.
- Non-răutatea – Trebuie să știi cum să identifici din timp factorii de risc și să găsești soluțiile adecvate de rezolvare. A acționa etic înseamnă a elimina orice rău care poate surveni în timpul derulării serviciilor medicale.
Top 3 sfaturi pentru a preveni conflictele din industria medicală
Prevenirea conflictelor nu este deloc un lucru greu de îndeplinit. Trebuie să știi doar care sunt cele mai indicate strategii pe care le poți aplica.
Iată top 3 sfaturi pentru a preveni conflictele care apar în industria medicală, fie că vizează relațiile între colegi sau cele între medic și pacient:
- Ascultă activ – Mai puține vorbe, mai multe fapte – un principiu pe care trebuie să îl ai în minte mereu. Învață să asculți cu atenție ce au ceilalți de spus și acționează în așa fel încât sentimentele celorlalți să nu aibă de suferit. Pune întrebări ori de câte ori simți că nu ai înțeles ceva bine și permite-i interlocutorului tău să își exprime liber punctul de vedere.
- Implică-te în redefinirea sistemului în care profesezi – Întotdeauna există loc de mai bine. Însă, atunci când identifici diverse surse de conflict în instituția în care lucrezi, e important să te implici în asumarea schimbării. Vino cu inițiativă și gândește-te la soluțiile cele mai importante care pot fi adoptate pentru a preveni conflictele de interese.
- Cunoaște-ți limitele și cere ajutorul atunci când ai nevoie – Dacă ești o persoană care vrea să facă totul pe cont propriu, nu vei reuși să eviți conflictele, oricât de mult ți-ai dori. Să ceri ajutor atunci când nu mai poți nu este deloc rușinos. Ba din contră, este foarte eficient. De asemenea, e important să nu te implici în lucruri pe care nu le poți gestiona corespunzător. Vine ca o dovadă de profesionalism și asumare.
Concluzii
În viața unui medic, situațiile dificile sunt la ordinea zilei. Ca profesionist care lucrează într-o industrie atât de volatilă cum este medicina, trebuie să știi cum să eviți conflictele și să găsești soluții realiste. Nu este deloc o treabă ușoară, chiar dacă ai în spate ani de experiență în domeniu. Totuși, principiile etice te vor ajuta să ajungi la rezultatele dorite. Fără un set bine fundamentat de valori morale nu vei reuși niciodată să ajungi la succesul profesional la care visezi. E important să acționezi în beneficiul pacientului și să lucrezi în echipă. Ascultarea activă, empatia și respectul sunt, de asemenea, factori importanți pe care trebuie să îi iei în calcul.
Acționează responsabil și evită din timp potențialele conflicte!
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasiunea pentru scris și modul în care am ales să mixez curiozitatea pentru domeniul medical și redactare sunt cele care mă fac să vă prezint articole elaborate. Îmbinarea dintre artă și știință este ceea ce definește stilul meu. Vă invit pe toți la lectură plăcută și sper să găsiți informații esențiale în textele mele.