Agentia Europeana a Medicamentului a lansat o platforma de comunicare asupra efectelor secundare ale unor medicamente

Agentia Europeana a Medicamentului a lansat o platforma de comunicare asupra efectelor secundare ale unor medicamente

Agentia Europeana a Medicamentului (EMA) a anuntat de curand lansarea unui site de informare asupra efectelor secundare ale unor medicamente, in vederea unei mai mari „transparente” pentru marele public.

Datele furnizate pe acest site vizeaza „posibilele efecte secundare” ale unui numar de 650 de medicamente sau substante active, autorizate in Uniunea Europeana (UE). Ele provin din baza de date EudraVigilance, alcatuita plecand de la rapoartele furnizate de autoritatile de reglementare sanitara din tarile membre ale UE si de firmele farmaceutice care produc respectivele substante.

Citeste si: FASFR solicită modificări în Programul de Rezidențiat al studenților farmaciști

Informatiile sunt disponibile pe www.adrreports.eu deocamdata doar in engleza, insa in cateva saptamani vor apărea si in alte 22 de limbi oficiale ale Uniunii.

Site-ul prezinta efectele secundare ale fiecarui medicament, indeosebi din punct de vedere statistic, sub forma de tabele cuprinzand numarul de cazuri raportate, distributia pe varsta si sex si alte tipuri de efecte nedorite semnalate.

Lansarea acestui nou site face parte din efortul permanent al agentiei de a face ca procesul de reglementare europeana sa fie transparent si deschis”, arata EMA intr-un comunicat.

Agentia, cu sediul la Londra, avertizeaza totusi ca informatiile privesc „posibile efecte secundare”, care pot sa nu fie cauzate de medicamentul in sine.

Astfel, informatia nu trebuie privita ca indicand caracterul periculos al medicamentului”, adauga EMA.

Citeste si: Pandemic Controller, platforma prin care medicii de familie monitorizează pacienții Covid-19

De asemenea, pe 11 decembrie 2020, Agentia Europeana pentru Medicamente (EMA) a organizat prima intalnire publica, online menita sa explice procesele de dezvoltare, evaluare, aprobare si monitorizare a sigurantei vaccinurilor impotriva COVID-19 in Uniunea Europeana, precum si rolul EMA in acest context, tuturor partilor interesate. Printre cele care au fost abordate, profesori invitati si factori de decizie au discutat despre: Modul de dezvoltare a vaccinurilor COVID-19; Procesul de reglementare al UE pentru evaluarea si aprobarea vaccinurilor; Monitorizarea sigurantei vaccinurilor COVID-19; Transparenta, implicare si comunicare. 

Prezentarile din cadrul conferintei online pot fi regasite, in limba engleza, aici 

Conform Agenției Naționale a Medicamentului (EMA) și a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), vaccinurile anti-COVID-19 sunt dezvoltate in conformitate cu ghidurile de reglementare actuale și cerintele legale. Ca toate medicamentele, vaccinurile anti-COVID-19 sunt mai intai testate in laborator (de exemplu, studii privind calitatea farmaceutica a acestora si studii care sa verifice in prealabil efectul in testele de laborator si la animale). Ulterior, vaccinurile sunt testate la voluntari umani în studii numite „studii clinice”. Aceste teste ajuta la confirmarea modului in care functioneaza vaccinurile si, in special, la evaluarea sigurantei si eficacitatii lor protective.

Un link util pentru o informare detaliata asupra desfasurarii studiilor clinice poate fi gasit si aici, unde sunt mentionate aspecte cu privire la protocoalele de dezvoltare a vaccinurilor anti-COVID-19.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

Magda Purice

Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.

Facebook Comment