Femeile care au schimbat lumea medicinei

Femeile care au schimbat lumea medicinei

Timp de mii de ani, meseria de medic a fost una exclusiv urmata de barbati. Aceasta realitate a fost cauzata de politicile din timpul secolului XVI, care interziceau femeilor sa aiba acces in universitati, pentru a obtine o diploma de licenta. Chiar si asa, excluderea lor din sistemul universitar nu le-a impiedicat sa activeze in domeniul medical. . Femeile lucrau pe posturi de asistente, moase sau bone, realizand examinari superficiale si oferind ingrijiri la domiciliu.

Din 1800 au aparut cursuri care vizau activitatea asistentelor medicale, in Germania, la Deaconss. Tot in acea perioada s-a facut remarcata Florence Nightingale, care a devenit directoarea spitalului pentru femei din Harley Street, insa munca ei a fost observata abia in timpul Razboiului din Crimeea. A condus actiunea de organizare a spitalelor de garnizoana din Anglia, a creat un sistem de sanatate in India si a infiintat si condus multe scoli sanitare.

Margaret Ann Bulkley

Cunoscuta sub numele de James Barry, a fost una dintre primele femei medic ginecolog la inceputul sec XIX. Aceasta timp de 46 de ani s-a costumat si s-a dat drept barbat pentru a practica ceea ce-i placea cel mai mult: meseria de medic. In Arica de Sud a fost primul medic care a executat o operatie de cezariana, in conditiile in care nu erau foarte bine cunoscute notiunile de asepsie si antisepsie, iar anestezicul folosit era mult mai slab.

Dupa castigarea drepturilor femeii, chiar daca aveau voie sa profeseze ca medici, situatia a ramas in continuare destul de delicata, pentru ca mentalitatea pacientilor nu se schimbase. Acestia erau in continuare destul de reticenti sa se lase pe mana unei femei. Acest obstacol nu a impiedicat-o pe Elizabeth Blackwell sa-si termine studiile si sa profeseze, devenind astfel prima femeie-medic din SUA si una dintre fondatoarele spitalului New York Infirmary  for Women and Children. Pe urmele ei i-a calcat si Elizabeth Garret Anderson, care a devenit prima femeie-medic in Anglia.

Primul Razboi Mondial a ajutat la evolutia femeii pe scara medicala, in sensul in care tot mai multi barbati plecau pe front si nu mai puteau studia, locul lor fiind luat de femei. Astfel, s-a schimbat si mentalitatea pacientilor si aprecierea lor fata de femei.

Prima femeie medic din Romania a fost Maria Cutarida-Cratunescu care, in 1884 la Paris, a devenit doctor in medicina obtinand calificativul  “Magna cum laude”. In 1897 infiinteaza societatea Leaganul si Societatea Materna si devine vicepresedinte al societatii Cultura si Ajutorul Femeii.

Elena Densusianu-Puscariu

A intrat la Facultatea de Medicina din Iasi in 1899, insa Romania nu i-a permis sa se dezvolte in acest domeniu. A plecat la Paris pentru a-si continua studiile, iar cand s-a intors in tara, eforturile i-au fost rasplatite: a devenit doctor in medicina si sefa Clinicii de Oftalmologie din Iasi. A publicat doua ghiduri de practica in oftalmologie, iar cercetarile ei au fost recunoscute la nivel mondial. Este recunoscuta ca fiind un pioner al medicinei.

Ana Aslan

A terminat Facultatea de Medicina in 1922, iar 20 de ani mai tarziu a devenit sefa sectiei de Fiziologie a Institutului de Endocrinologie din Bucuresti. A studiat foarte mult efectele procainei (care pana atunci se folosea doar ca anestezic local) si a inventat, in 1952, vitamina H3. In 1967 a fost realizata prima crema Gerovital H3 (complex anti-imbatranire). Aceste produse sunt printre putinele 100% romanesti care se bucura si in ziua de astazi de succes la nivel mondialsunt exportate in tari din Europa, Asia si America de Nord.

Sofia Ionescu

A ales sa profeseze ca neurochirurg si a facut parte din echipa de aur a vremii respective, avand ocazia sa lucreze cu Dimitrie Bagdasar si Constantin Arseni. Aceasta este considerata prima femeie neurochirurg din sud-estul Europei.

Lista este mult mai lunga, insa am vrut sa va aduc la cunostinta cateva nume importante din lumea medicala care, in ciuda piedicilor, au reusit sa-si construiasca un statut demn de urmat.

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment