Sabina Filip este Medic rezident in anul I pe Radiologie si Imagistica medicala. Pentru ca examenul de rezidentiat tocmai s-a incheiat si au trecut cateva saptamani de cand noua generatie de medici rezidenti si-a inceput activitatea, m-am hotarat sa fac o serie de articole care se va adresa studentilor medicinisti curiosi sa afle cum a fost examenul si ce a presupus, precum si informatii despre noul capitol: viata de rezident.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
Mi s-a parut un examen greu si cu multa presiune. Materia e structurata in numeroase capitole si subcapitole intinse pe sute de pagini, dar cel mai greu mi s-a parut sa incerci sa retii mecanic anumite detalii. In acest an a fost destul de mult haos cu organizarea concursului, ceea ce mi s-a parut ca a pus si mai multa presiune pe concurenti si i-a facut sa nu mai aiba motivatia necesara pentru a invata.
2. Consideri util acest examen?
Consider ca este utila o forma de examinare la finalul facultatii, insa nu stiu daca neaparat sub forma Rezidentiatul. Examenul din prezent face o departajare intre absolventi, insa nu de fiecare data aceasta reflecta realitatea.
3. Ce schimbari ai aduce?
Personal, consider ca ar trebui pus accentul mai mult pe partea practica, pe cazuri clinice si nu pe capacitatea de memorare fara un substrat logic. Teoria este foarte importanta in medicina, dar trebuie sa stii cand, unde si cum sa o aplici. O alta schimbare pe care as sugera-o, ar fi ca examenul sa fie impartit in mai multe zile, deoarece consider ca oricine poate pur si simplu sa aiba o zi in care nu se simte bine.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Cred ca depinde de stilul fiecaruia de a invata. Eu ma plictisesc destul de repede sa citesc acelasi lucru de mai multe ori pentru ca nu mai am acelasi randament. Am preferat sa ma preseze un pic timpul. Am inceput sa citesc prin luna ianuarie, dar nu eram foarte concentrata pe invatat. La mine prima citire merge tot timpul greu si incet. Dupa ce am terminat facultatea, am inceput serios sa invat. Eu subliniez cartea cu o singura culoare si scriu foarte rar. Asa simt ca imi fortez creierul sa retina cat mai multe si trebuie sa trec prin materie de mai multe ori.
Citeste si: Dr. Adelina Enache, medic rezident cardiologie pediatrica
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Sa se pregateasca psihic pentru o perioada monotona din viata, dar in care vor fi obositi si stresati. Cred ca examenul de rezidentiat iti testeaza, pe langa memorie, rabdarea si capacitatea de a ramane concentrat. Fiecare are un stil de a invata, nu cred ca e bine sa il schimbe inainte de examenul de rezidentiat, poate doar sa il mai imbunatateasca sau sa accelereze procesul. In plus, cate o pauza o data la ceva timp e binevenita si ajuta.
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
La inceput nu stiam exact ce vreau. Prin anul 5 sau 6 aveam in minte 4-5 specialitati (toate imi placeau, dar existau plusuri si minusuri la fiecare). Stiam ca depind de punctaj, asa ca am preferat sa ma gandesc mai bine dupa ce am aflat nota. Eu imi ascult instinctul destul de mult si parca Radiologie – Imagistica incepea sa “creasca” in inima mea. Am stat dupa examen si am analizat optiunele din mai multe puncte de vedere (daca vreau sa lucrez mai mult cu pacientii, spitalele unde se face pregatirea, oportunitati de viitor). Pana la urma am constatat ca imi voi alege cum simt si asa am facut.
7. Asteptari vs realitate?
Inca sunt entuziasmata de noul stil de viata. Acum responsabilitatea incepe sa fie la tine, ca student trebuia sa stii bine la examen, aici trebuie sa stii bine zi de zi. Conteaza mult colectivul, iar la acest capitol nu pot sa ma plang, deoarece nu este o atmosfera incarcata si astfel acumulezi informatii mai usor. In primele doua saptamani am vazut cum merg lucrurile si am inceput treptat sa preluam sarcini. Cei de anul 2 “predau stafeta” intr-un mod in care iti e drag sa vii la munca (ne invata, ne ajuta). Cu timpul vom avea din ce in ce mai multe responsabilitati. Nu aveam anumite asteptari legate de munca, am luat totul asa cum este.
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
Facultatea m-a ajutat sa ma obisnuiesc cu un volum mare de munca (la momentul respectiv era invatatul). Am invatat cum sa gestionez timpul, astfel incat sa fac fata cu brio atat la facultate cat si in viata personala si sa-mi gasesc si putin timp liber. In rest depinde foarte mult de la specialitate la specialitate. Eu am facut radiologie in facultate cu o doamna doctor care ne-a explicat foarte bine, asa ca, desi am uitat foarte multe, imi mai amintesc pe radiografii ce ne explica si m-a facut sa imi placa Radiologia.
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Pe mine toata lumea m-a sfatuit sa aleg cu sufletul. Acelasi sfat il dau si eu, sa aleaga o specialiatate care le place. Plusuri si minusuri sunt peste tot, dar daca iti place ceea ce faci, poti sa treci mai usor peste aspectele negative si oboseala.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Ioana Dinu, Medic Rezident Dermatovenerologie
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.