INTERVIU | Dr. Ioana Dinu, Medic Rezident Dermatovenerologie: „Norocul meu a fost ca ceea ce m-a pasionat era și extrem de ofertant pe celelalte planuri.”

INTERVIU | Dr. Ioana Dinu, Medic Rezident Dermatovenerologie: „Norocul meu a fost ca ceea ce m-a pasionat era și extrem de ofertant pe celelalte planuri.”

Ioana Dinu este Medic rezident in primul an pe Dermatovenerologie. In acest articol veti regasi informatii legate de modul in care Ioana si-a ales specializarea, care au fost criteriile, pareri despre examenul de Rezidentiat, precum si sfaturi si idei noi de invatare. 

1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?

Examenul de rezidentiat mi s-a parut cel mai greu examen de pana acum. Este foarte multa materie de invatat si foarte multe detalii. Unele capitole sunt foarte prost scrise, altele insa sunt de o calitate mai buna. In afara faptului ca a fost o problema cu amanarea examenului, organizarea mi s-a parut buna, nu au fost probleme la corectura.

2. Consideri util acest examen?

Chiar daca scopul lui e unul foarte bine definit, de a ne ierarhiza pe masura muncii depuse, consider ca este un stres mult prea mare prin care trebuie sa trecem. Perioada de pregatire a fost pentru mine foarte grea, pentru ca am luat in serios invatatul, stiind ca imi trebuie o nota foarte mare pentru a lua specialitatea dorita. Asadar, cred ca ar fi bine sa se modifice modul in care se face aceasta repartitie pe specialitati.

3. Ce schimbari ai aduce ?

Modalitatea de reparitite din Germania, prin interviu, mi se pare mult mai buna si cred ca ar merita incercata.

4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen? 

Depinde de ritmul fiecaruia si de stilul de invatat. Eu m-am apucat in noiembrie 2018 sa invat si spun „invat” nu „citesc” pentru ca stiu ca foarte multi obisnuiesc la prima trecere doar sa citeasca. Eu consider ca e un timp pierdut doar sa citesti, pentru ca nu ramai cu nimic si te mai si frustrezi pentru ca ai pierdut timpul. Chiar daca te apuci mai tarziu, mai bine te apuci serios de invatat.

La prima trecere prin materie am folosit tehnicile mind map si memory palace. Dupa ce am invatat jumatate din materie in felul acesta, am ales sa o recapitulez, inainte de a trece la cealalta jumatate. In felul acesta, consider ca am fixat informatiile cand inca erau destul de proaspete. Am continuat apoi si cu cealalta jumatate la fel. La urmatoarea trecere, am inceput sa fac flash carduri in programul Anki cu notiunile care mi se pareau mai greu de retinut. Dupa doua treceri, am inceput sa fac si grile online. Apoi repetam capitolele la anumite intervale, dupa ceea ce se numeste spaced repetition. In total, cred ca am trecut de vreo 4 ori prin materie.

Pentru mine, a fost o strategie care a functionat foarte bine, am luat peste 900 de puncte la rezidentat, deci cred ca e bine sa va faceti un plan de invatat inainte sa incepeti propriu-zis. A fost greu sa duc acest ritm, invatam practic de dimineata pana seara, si imi luam maxim 2 zile libere pe luna, in timpul verii. Nu spun ca e bine sa faceti asa, dar eu eram destul de disperata sa iau punctaj mare, pentru a prinde Dermatologia. Se aduna multe frustrari si oboseala e foarte mare, norocul meu a fost, insa, ca noaptea dormeam foarte bine si ma trezeam odihnita. 

5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?

Le recomand sa se apuce din timp, sa isi faca un plan de invatat, sa foloseasca tehnici de invatat, sa faca flash carduri, sa faca desene, scheme, sa nu stea cu netul pornit cand invata, sa faca grile. Si sa repete la cateva zile ce au invatat, nu neaparat citind, ci poate doar facand cateva grile, pentru ca asa se fixeaza cel mai bine. Cel mai greu e de mentinut acest ritm de invatat continuu, deci e important sa isi mai ia si zile libere din cand in cand. Le urez mult succes!

Citeste si: INTERVIU | Dr. Adelina Enache, medic rezident cardiologie pediatrica

6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate? 

Specialitatea pe care am ales-o este Dermatovenerologia. Decizia mea a fost una usoara pentru ca a fost stagiul care mi-a placut cel mai mult in facultate, iar pe langa acest fapt, stiam ca este si o specialitate ce ofera multe avantaje: fara garzi, program cat de cat lejer, oportunitati de angajare in privat dupa terminarea rezidentiatului. Asadar, am ales in primul rand cu inima, iar norocul meu a fost ca ceea ce m-a pasionat era si extrem de ofertant pe celelalte planuri.

7. Asteptari vs realitate?

Din pacate, eu am inceput rezidentiatul cu stagiul de medicina interna, asa ca voi raspunde referitor la ceea ce se intampla pe o sectie de medicina interna. Imi place mai mult activitatea de rezident, simt ca ma implic mai mult in relatia cu pacientii si incep sa integrez toate notiunile acumulate. Responsabilitatile mele pe sectie sunt momentan minime, intrucat medicul meu indrumator este cel ce ia deciziile, atmosfera este placuta in majoritatea zilelor, dar programul este destul de incarcat, am stat in unele zile si pana seara la spital, am facut deja si o garda de urgenta, care a fost extrem de epuizanta, mai ales ca a doua zi am ramas la program pana la ora 15.

8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii? 

Pe sectia de medicina interna pot spune clar ca m-au ajutat foarte mult, pentru ca pe asta mi se pare ca se pune accentul si in facultate. Inclusiv notiunile din cartea de rezidentiat mi-au fost utile.

9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi? 

E important sa selecteze in prima faza specialitatile care le plac, iar apoi sa faca pentru fiecare un tabel in care sa noteze anumite criterii precum durata programului pe sectie, numar de garzi, oportunitati de angajare dupa rezidentiat in Romania si in strainatate, riscuri, salariu, daca specialitatea e recunoscuta in strainatate etc. In functie de asta, o sa vada care e specialitatea cea mai potrivita pentru ei.

Citeste si: Cum să pui mâna pe cariera ta de vis

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment