INTERVIU Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet: „Grija pentru viitorul pacientului si pentru metabolismul sau este cea mai mare calitate a unui nutritionist”

INTERVIU Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet: „Grija pentru viitorul pacientului si pentru metabolismul sau este cea mai mare calitate a unui nutritionist”

Doamna doctor Ruxandra Plesea este un medic cald si bland, care se implica cu sufletul in tratamentul tuturor pacientilor sai si care nu se abate de la regulile pe care le preda altora. Pentru ca nu exista o reteta universal valabila de alimentatie sanatoasa si echilibrata, personalizeaza pentru fiecare pacient in parte regimul alimentar, tinand cont de particularitatile individuale.

Din punctul sau de vedere, un medic nutritionist bun este si un bun clinician, care investigheaza temeinic inainte sa treaca la actiune. Trebuie sa priveasca pacientul holistic, sa il vada in viata de zi cu zi si sa se puna in pielea lui si sa fie un bun psiholog, intelegand ce i-ar placea pacientului sa manance, intuind si observand alegeri si fapte nutritionale pentru ca apoi sa prescrie investigatii si un plan de nutritie cat mai bine adaptat.

Este o optimista incurabila, dorindu-si sa faca preventie si considerand cu tarie ca printr-un stil de viata sanatos si hrana de calitate este posibila prevenirea bolii si a suferintei.

1. Ce anume v-a determinat sa va alegeti aceasta specialitate medicala? Ati avut vreun mentor sau un model pe care l-ati urmat?

Mi-am dorit sa stiu mai multe despre nutritie inca din liceu. Pe vremea aceea nu exista conturata ideea de “medic nutritionist’’, era mai mult prezenta ideea ca mi-as dori sa mananc sanatos si sa stiu ce efect au asupra noastra toate acele alimente pe care le vedeam la supermarket si care nu existasera in copilaria mea. Nu am avut un model, un mentor, dar acum admir multi nutritionisti si cercetatori in acest domeniu.

2. Care sunt cele mai mari provocari pe care le intampina un medic nutritionist cu privire la pacientii sai? Dar cu privire la sistemul medical?

Pacientul inflexibil si impietrit in anumite dogme nutritionale este spaima oricarui nutritionist. In domeniul meu si in mediile in care activez nu intampin greutati din partea sistemului medical. 

3. Ce principii respecta un medic nutritionist bun, in opinia dumneavoastra?

Este un bun clinician, investigheaza temeinic inainte sa treaca la actiune. Priveste pacientul holistic, il vede in viata de zi cu zi si se pune in pielea lui, este un bun psiholog si aproape ca simte ce i-ar placea pacientului sa manance, intuieste la ce restaurant s-ar opri acesta sa-si ia pranzul, observa alegerile si faptele ‘’nutritionale’’ ale pacientului si isi face o idee despre ce anume l-a adus cu adevarat pe acel om in cabinet. Apoi, prescrie investigatii si un plan de nutritie cat mai adaptat acelui om astfel incat sa fie viabil, sa poate fi urmat, mentinut si sa nu produca dezechilibre pe termen lung. Grija pentru viitorul pacientului si pentru metabolismul sau este cea mai mare calitate a unui nutritionist.

4. Cati ani considerati necesari pentru ca un medic sa devina expert in domeniul sau?

Este greu de raspuns; expertiza se castiga prin informare, experienta cu pacientii, dar si in functie de pasiunea si dedicarea medicului. Poti ajunge sa cuprinzi toate acestea intr-un timp mai scurt sau mai lung insa este vorba, cu siguranta, de ani investiti, ani de experienta pe cont propriu, dupa ce se termina toate studiile si perioada de formare, desigur (facultate, rezidentiat).

5. Povestiti-ne un caz medical care v-a impresionat sau care v-a ramas in memorie.

Toti pacientii care imi scriu cat de bine se simt si imi trimit analizele lor comparative imi raman in memorie. Uneori am surprize foarte frumoase, aflu ca dupa o singura intalnire acel pacient caruia initial nu i-am acordat credit, pentru ca l-am vazut extrem de neinteresat, a facut schimbari consistente si dupa un an sau doi aflu ca viata sa s-a schimbat in bine, imi scrie sau trimite alti cunoscuti ai sai in cabinetul meu. 

6. Ce mananca un medic specialist in nutritie? Cat de mult respectati regulile unei alimentatii sanatoase?

Mananc sanatos si foarte rar nesanatos, mai mult fortata de imprejurari. Nu-mi face placere sa ma hranesc cu ceva ce stiu ca are multi aditivi, ca este intens prelucrat si se departeaza dramatic de forma autentica. Inca conceptele de ‘’sanatos’’ si ‘’nesanatos’’ nu pot avea o definitie clara pentru ca sunt multi parametri de urmarit, de la calitate pana la marimea portiei. Cert este ca mananc variat, am perioade omnivore, dar si perioade de post, vegane si, da, tin cont de toate regulile pe care le predic si pacientilor mei.

Citeste si: INTERVIU Denisa Matei, logoped

7. La ce modalitati apelati pentru a va dezvolta profesional? Cat timp investiti in dezvoltarea profesionala?

Accesez zilnic literatura de specialitate mai ales din mediul online, insa frecventez si cursuri, seminarii in masura timpului disponibil, cumpar carti si fac si schimb de experienta cu colegii mei. Educatia medicala continua este extrem de importanta, lucrurile se descopera si avanseaza intr-un ritm ametitor si recunosc cum ca mi-ar placea sa am mult mai mult timp la dispozitie pentru studiu si informare. In aceeasi masura, insa, consider ca experienta cu pacientii este de nepretuit, te invata foarte multe lucruri iar echilibrul apare atunci cand imbini partea teoretica, informatiile citite cu observatiile practice. Astfel  ‘’se coace’’ un medic, in timp.

8. Sunteti obisnuita sa colaborati cu specialisti din domenii variate. In functie de ce criterii va alegeti colaboratorii?

Primesc pacientii trimisi de catre ceilalti specialisti, fara sa fac alegeri in acest sens, iar la randul meu, atunci cand in urma anamnezei si a analizelor descopar ca pacientii mei au si alte probleme de tratat, trimit catre ceilalti medici. Este ideal ca un pacient sa fie tratat in echipa, din toate punctele de vedere, si spre multumirea mea, am in jurul meu colaboratori de exceptie in toate mediile in care imi desfasor activitatea.

9. Preventie sau tratament? Care este mai importanta in domeniul dumneavoastra de activitate? Cum pot fi puse in practica de medic?

Ambele sunt importante, preventia este cel mai placut mod de a evita aparitia anumitor patologii si de a avea o anumita calitate a vietii, insa este si cel mai greu sa convingi pacientii sa faca acest lucru. Tratamentul si terapia nutritionala, se impun atunci cand starea de echilibru nu se mai regaseste.

10. Cum arata alimentatia perfecta din punctul dumneavoastra de vedere? Ce calitati respecta?

Este variata, adaptata locului, timpului si perioadelor din viata pe care le traversam, adaptata nevoilor noastre, culturii din care provenim. Este ideal sa contina alimente cat mai putin prelucrate chimic, multe legume variate, fructe, dar si restul de grupe alimentare, fara a se face un exces cu privire la vreuna dintre ele. Mancatul sanatos presupune un ‘’intreg lant sanatos’’, lantul trofic ce tine cont de calitatea solului, a modului de crestere, a recoltarii, stocarii, depozitarii si apoi prepararii hranei. Toti acesti pasi sunt importanti sa fie sanatosi pentru ca in final sa putem sa spunem ca ne hranim sanatos. Degeaba practicam ‘’controlul portiei’’ pentru un aliment sarac in informatie nutritionala…

11.Care este visul pe care il are un medic nutritionist pentru pacientii sai?

Eu visez sa fac preventie; printr-un stil de viata sanatos si prin hrana de calitate, sa pot sa opresc aparitia bolii si a suferintei. Este posibil ca acest lucru sa nu se vada niciodata, sa nu fie evident, insa eu voi sti ca este posibil.

12. Daca v-ati putea intoarce in timp sa va oferiti un sfat, care ar fi acela?

Un stat bun sau rau poate ca ar fi schimbat totul, iar in acest moment simt ca nu as dori sa schimb nimic din ce a fost si a condus la ce este astazi. M-as sfatui sa fac exact ceea ce am facut.

Citeste si: INTERVIU Mihail Pautov

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment