INTERVIU Denisa Matei, logoped: “Satisfacția a fost imensă atunci când am văzut câți copilasi am recuperat”

INTERVIU Denisa Matei, logoped: “Satisfacția a fost imensă atunci când am văzut câți copilasi am recuperat”

Denisa Matei este logoped în cadrul Logo Kids și își iubește tare mult meseria. Atât de mult, încât tot sufletul ei este acolo. Nu a știut dintotdeauna ce vrea să facă, la fel ca mulți tineri, de altfel, dar a avut curajul să încerce ceva nou. Acest curaj i-a adus și vocația pe care o are acum, așa că am rugat-o să ne povestească puțin despre parcursul și experiențele ei. 

Citeste si INTERVIU Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi terapeut acreditat în metoda ESPERE: „Trebuie să ai convingerea că acolo unde încă nu a pășit nimeni, poți să fii tu cel care pășește prima dată!”

Denisa, înainte de orice, spune-ne câte ceva despre tine. Ce ai studiat, cu ce te ocupi?

Mmmm….ce am studiat?!? Foarte interesant. Parcursul meu educațional este foarte „complex”, să spun așa. Am studiat un liceu tehnologic, total diferit de ceea ce mi-am dorit. Știu doar că mereu mi-a plăcut să ajut oamenii din jurul meu. După terminarea liceului, am încercat sa merg pe același profil, însă mi-am dat seama la timp ca nu îmi place ceea ce fac.

Dupa un 1 an la Management, am decis să îmi aleg Facultatea de Psihologie și Științele Educatiei, ramura Psihopedagogie Specială. Am ales sa profesez Logopedia, ceea ce mă reprezintă după o perioadă lungă de intervenții pe partea de Analist comportamental (Aba).

Când și cum ți-ai dat seama că ești potrivită pentru această meserie?

Din primul an de facultate am făcut voluntariat la mai multe centre și licee, unde mi-am deschis noi orizonturi și am reușit să-mi dau seama ce îmi doresc. După o perioadă lungă de voluntariat, am decis să mă angajez la asociația mea de suflet „Învingem autismul”. Acolo am reușit să îmi adun toate informațiile necesare alături de oameni minunați.

Ce presupune munca de logoped și ce anume te motivează pe tine în munca ta?

Munca de logoped înseamnă învățare și provocare continue. La început, am crezut că este foarte ușor să lucrezi ca logoped, gândindu-mă că este simplu să corectezi câteva cuvinte sau sunete. Abia atunci când am început voluntariatul în cadrul cabinetului Logo Kids, mi-am dat seama câtă muncă trebuie sa depui și că trebuie să cunoști toate detaliile, inclusiv fiecare parte facială și dentiție. Recunosc că satisfacția a fost imensă atunci când am văzut câți copilasi am recuperat și faptul că am reușit sa aduc zâmbetul, fericirea și împlinirea unor părinți.

Citeste si INTERVIU Bogdan Caciuc, asistent medical generalist: “Mereu ȋmi tratez pacienții ca şi cum ar face parte din familia mea.”

Care sunt provocările meseriei?

În fiecare zi am câte o provocare. Copilul este ca un vulcan, astăzi este liniștit, iar mâine poate sa erupă, iar în funcție de starea lui, eu trebuie să mă mulez și să stiu exact ce trebuie sa fac ca să ajung la o activitate eficientă. Ceea ce realizez acum, scriind aceste rânduri frumoase, e faptul că și pentru el este o provocare pentru că trebuie să mă accepte, să mă asculte într-un mediu total diferit de ceea ce e acasă, grădi sau locurile de joacă.

Ai făcut voluntariat în timpul facultății? Dacă da, povestește-ne cum a fost și de ce recomanzi o astfel de activitate?

Da și clar sfătuiesc fiecare persoană care dorește sa meargă pe acest drum să facă voluntariat. Voluntariatul este una dintre cele mai bune ocazii să vezi cazuri diverse, copilași sau adulți cu anumite deficiențe. 

Care sunt top 3 calități ale unui lodoped bun?

Cred ca aici este vorba de multă muncă și răbdare, combinate cu plăcerea de a pratica meseria. 

Ce alte pasiuni personale ai?

Îmi place la nebunie sa călătoresc, să citesc și să pictez.

Ce recomanzi tinerilor care vor să urmeze acest drum?

Le recomand să urmeze acest drum cu sufletul și cu toată perseverenta posibilă!

Citeste si INTERVIU Eugenia Tronaru, asistent medical pe secția ORL: „Cea mai mare provocare este să te adaptezi fiecărui pacient, să îi explici astfel încât să înțeleagă”

Despre Autor

Cristiana Cornea

Cat lover, coffee drinker, storyteller, candle maker – cam așa ar suna bio-ul meu pe Instagram. Cred despre mine că sunt o persoană complexă, curioasă și loială, deși mă plictisesc rapid. Scriu nu numai ca să îmi hrănesc sufletul, ci și stomacul, ca să îmi plătesc chiria și abonamentul la Internet. Nu știu exact ce scrie pe cartea mea de muncă, dar în viața sclipicioasă a industriei mele, sunt Social Media Specialist și Content Creator.

Facebook Comment