„Lumina, cu tot ce inseamna ea – de la caldura, culoare si pana la stare de bine, joaca un rol important in viata mea si cred ca se potriveste de minune cu specialitatea in care profesez” ne impartaseste doamna doctor Apostolescu cu privire la motivul pentru care si-a ales specialitatea. Si-a dorit de altfel sa faca bine si sa ajute, sa fie alaturi de oameni, vazand in medicina un drum pe care i-ar placea sa mearga.
Marturiseste ca se bucura zilnic de satisfactii profesionale, incepand de la pacientii care revin multumiti si pana la cei care dupa o operatie de reducere a dioptriilor descriu cu bucuria unui copil detaliile pe care le vad si pe care nu le-au putut percepe pana atunci.
Doamna doctor Apostolescu considera ca principala sa grija in calitate de medic este sa fie alaturi de pacient, sa ii inteleaga nevoile si sa il ajute sa le rezolve, iar in calitate de antreprenor, fondator al unei clinici medicale de profil alaturi de sotul sau, urmareste realizarea aceluiasi scop, respectiv ca pacientul sa se bucure de o experienta medicala si umana de calitate. Subliniaza in final ca fiecare membru al unei echipe este la fel de important, recunoscand in acest sens ca nu crede in conceptul de one man show.
Ce anume v-a indreptat catre profesia de medic oftalmolog? Ati avut vreun exemplu pe care l-ati urmat?
Am crescut intr-o familie care nu avea nicio legatura cu medicina. In ultimii ani de liceu la Sfantul Sava, fiind intr-o clasa de matematica-fizica, mi-am dat seama ca nu asta vreau sa fac toata viata. M-am gandit la ce cred ca mi se potriveste, la o zona in care sa ma simt bine si am ales medicina. Impinsa probabil si de idealismul varstei, imi doream sa fac bine, sa ajut, sa fiu alaturi de oameni si am vazut in medicina un drum pe care mi-ar placea sa merg.
Dupa facultate, fiind in primele pozitii la examenul de rezidentiat, imi puteam alege orice specialitate medicala. Cred ca am ales oftalmologia asociind-o cu lumina, cu delicatetea, cu grija pentru detalii. Lumina, cu tot ce inseamna ea – de la caldura, culoare si pana la stare de bine, joaca un rol important in viata mea si cred ca se potriveste de minune cu specialitatea in care profesez.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Elena Ciuperca, medic primar gastroenterolog
Care sunt cele mai mari satisfactii profesionale din cariera dvs.? Care dintre realizari v-a adus cea mai mare bucurie?
Satisfactiile in profesia mea vin in fiecare zi, cu fiecare pacient care vine si apoi revine multumit. De exemplu, ma bucur tare cand, dupa o operatie de reducere de dioptrii, pacientul descrie cu bucuria unui copil detaliile pe care le vede si pe care spune ca nu le-a perceput toata viata. De asemenea, imi place sa lucrez cu copiii, au o energie speciala si ma bucur cand parintii imi spun ca ei vin relaxati la controalele periodice.
Sunteti extrem de interesata de dezvoltarea profesionala si ati participat la o gama larga de cursuri. Ce avantaje ofera astfel de cursuri unui medic, din punctul dvs. de vedere? Cat de importante sunt pentru cariera?
Cred ca atunci cand iti place ce faci, vrei sa faci bine lucrul respectiv. In specialitatea noastra, in permanenta sunt lucruri noi care se cerceteaza, sunt metode de diagnosticare si de tratament care se imbunatatesc si care vin in sprijinul medicului si, implicit, al pacientului. De asemenea, este o dinamica extraordinara legata de tehnologia medicala, aparatura de investigatii si pentru operatii care se schimba frecvent. In ziua de azi nu mai poti sa sustii un act medical de calitate fara sa ai la dispozitie informatia medicala de ultima ora si posibilitatea de a pune in aplicare aceasta informatie.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Anca Stanciu, medic specialist dermatologie
Sunteti si fondator al unei clinici medicale de specialitate. Care au fost principalele provocari in impletirea meseriei de medic cu cea de antreprenor?
Sunt co-fondator al clinicii Clario, pe care am infiintat-o impreuna cu sotul meu, in 2015. Ne-am dorit sa aducem un suflu nou in peisajul clinicilor private de oftalmologie, in care atentia si grija fata de pacient sa fie principalul obiectiv. Pentru mine, ca si medic, principala grija este sa fiu alaturi de pacient, sa incerc sa ii inteleg nevoile si sa il ajut sa si le rezolve. Ca antreprenor, trebuie sa ma asigur ca tot ce se intampla in clinica (de la personalul medical, fluxuri de lucru, investitii in aparatura) are acelasi scop, adica pacientul sa aiba o experienta medicala si umana de calitate.
Pe ce criterii v-ati bazat selectia personalului? Ce calitati trebuie sa aiba cei pe care ii aveti in subordine?
Medicii care lucreaza in clinica sunt profesionisti cu experinta, avand expertiza in diferite ramuri ale oftalmologiei si care au aceeasi viziune legata de atitudinea fata de pacienti.
Eu consider ca toti cei care lucreaza la Clario imi sunt colegi, nu subordonati. Si aici ma refer la medici, asistenti, optometristi si tot personalul de suport. Sunt oameni seriosi, responsabili, adaptabili la schimbari. Toti stiu ca suntem o echipa, ca avem un scop comun, ca nu functionam bine unii fara ceilalti. Ii incurajez sa fie deschisi unii cu altii, sa se ajute la nevoie, sa aiba intitiative care ne imbunatatesc activitatea.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica
Cat de important este personalul auxiliar pentru functionarea unei clinici medicale? Fata de ce defecte nu aveti toleranta in ceea ce priveste personalul?
Intr-o echipa fiecare are rolul lui, important pentru activitatea ca intreg. Medicul are rolul principal in diagnosticarea si tratarea pacientilor. Asistentul este mana dreapta a doctorului, dar este si cel cu care pacientul interactioneaza la administrarea tratamentului si la investigatiile recomandate de medic. Opticianul il consiliaza pe cel care doreste sa isi aleaga ochelarii potriviti atat nevoilor lui vizuale, cat si criteriilor estetice ale fiecaruia.
Colegul de la receptie se ocupa ca interactiunea pacientului cu clinica sa fie una placuta si de incredere. Colega care se ocupa de ingrijirea de zi cu zi a clinicii ne ajuta pe noi si pe pacienti sa ne simtim bine intr-un spatiu modern, curat si igienizat. Daca unul din echipa nu isi face bine treaba, toti avem de suferit. De aceea, nu sunt de acord cu atitudinea de “one man show”, a unei persoane pentru care se considera mai importanta decat cei din jur.
Privind in urma, ati incuraja un medic sa isi deschida un cabinet propriu/clinica de oftalmologie? Sau mai degraba i-ati recomanda sa se angajeze intr-o clinica medicala?
Este o decizie grea si nu cred ca la inceputul carierei iti poti propune sa iti deschizi o clinica. Cred ca trebuie sa ai niste acumulari, niste experiente profesionale si umane care sa te ajute. Sunt avantaje si dezavantaje de fiecare parte. Ca antreprenor, teoretic iti poti organiza activitatea asa cum doresti, dar ai o resposabilitate fata de toti pacientii clinicii si fata de colegii din echipa, care nu se termina atunci cand se incheie ziua de lucru.
Ca angajat, ai un program predictibil, iti faci treaba cum stii mai bine, dar ai limitarile pe care ti le da mediul de lucru (de exemplu, daca clinica este deschisa spre dezvoltare, poti beneficia si tu de pe urma acesteia; la fel este valabila si varianta in care lucrezi intr-un mediu inchistat, care nu te lasa sa evoluezi profesional).
Citeste si: INTERVIU | Dr. Denisa Zica, medic specialist ORL
Cum decurge colaborarea profesionala cand afacerile au loc in familie? Cum reusiti gestionati timpul si eventualele neintelegeri?
Eu si Radu, sotul meu, suntem o echipa, el e cel mai bun sfatuitor, ne cunoastem bine si stim cand trebuie sa muncim mai mult sau cand putem sa fim mai relaxati. Obiectivul nostru este comun. Stiam cumva la ce sa ne asteptam cand am infiintat clinica impreuna. Eu imi fac profesia intr-o clinica moderna, cu dotari de exceptie si ma ocup in mare parte de organizarea fluxurilor de lucru si de structura echipei.
Sotul meu are o experienta mare in zona de promovare si marketing, asa incat activitatile noastre sunt complementare. Am fost impreuna in toate etapele de dezvoltare ale clinicii, de la autorizari, negocieri, amenajari atat in primul sediu, cat si in noul spatiu in care functionam in prezent. Nu e usor, dar ne-am asumat acest drum impreuna.
In cine sau in ce aveti cea mai mare incredere cand vine vorba despre o situatie dificila/problematica? La ce sau la cine apelati?
In general, cred ca situatiile mai delicate se pot rezolva daca sunt abordate cu tact si buna credinta. Cand intampin anumite probleme mai serioase, cea mai mare incredere o am in sotul meu atunci cand am nevoie de un sfat. Nu imi spune neaparat intotdeauna ce vreau sa aud, poate sa fie critic, dar intr-o maniera constructiva.
Cand vine vorba despre actul medical, cat de importanta este tehnologia si inovatia pentru un diagnostic si tratament corect?
Tehnologia este de mare folos in evolutia medicinei si in oftalmologie acest lucru este evident. De la tomografia de retina si de nerv optic, microscopia speculara, topografia corneana, ecografia oculara, pana la facoemulsificarea cristalinului in cataracta si reducerea dioptriilor cu laser, toate acestea sunt proceduri care necesita aparatura speciala, performanta. Sigur ca simtul clinic si experienta medicului sunt importante, dar fara un diagnostic precis este dificil pentru un practician sa ia cea mai buna decizie de tratament pentru pacient.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Costin-Stefan Sirbu, medic specialist oncologie
Ce v-ar placea sa realizati pe plan profesional in urmatorii 5 ani? Ce vise/planuri aveti?
Imi doresc sa putem oferi servicii foarte bune unui numar cat mai mare de pacienti. Mi-ar placea ca, in continuare, sa ne recomande pacientii celor care au nevoie de un serviciu medical de calitate.
Daca ati putea oferi un sfat unui medic oftalmolog aflat la inceput de drum, care ar fi acela?
Ca in orice profesie, ca sa reusesti, in primul rand trebuie sa iti placa ce faci, sa iti doresti sa faci maine mai mult decat azi, sa fii curios, sa vrei sa inveti si sa te expui constant la noi experiente. Insa, mai inainte de orice, medicina se remarca prin dorinta de a face bine. Indiferent de meseria pe care o practici, poti face bine pentru semenii tai, insa medicina are o componenta mai pronuntata in aceasta directie.
Ei bine, un sfat pe care il pot da medicilor oftalmologi aflati la inceput de drum este ca in momentele grele sa isi aminteasca motivul pentru care si-au dorit sa practice aceasta meserie. Vor fi destule momente grele, insa satisfactia de a face bine pentru cei din jurul tau va sterge cu buretele aceste greutati si iti va da putere sa continui sa practici cu drag aceasta meserie.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.