Iulia Tita este medic rezident in anul 2 la Institutul de Fonoaudiologie si Chirurgie Functionala ORL „Prof. Dr. D. Hociota” si a acceptat sa ne raspunda catorva intrebari legate de examenul de Rezidentiat, dar si despre schimbarile venite odata cu alegerea unei specialitati chirurgicale. Iulia a demonstrat de-a lungul timpului ca, prin ambitie si perseverenta, orice vis poate deveni realitate.
Va invit sa cititi interviul, iar daca aveti intrebari legate de acest subiect nu ezitati sa ne scrieti in sectiunea de comentarii.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu?
A fost un examen greu, foarte solicitant, dar corect si obiectiv, ce a testat pe langa informatiile acumulate si capacitatea noastra de concentrare, rezistenta la stres si modul de a gestiona timpul cat mai eficient.
2. Consideri util acest examen?
Da, este util pentru a ne putea departaja si a putea realiza un clasament. Metoda de evaluare de tip grila este obiectiva si in cazul unui numar mare de candidati, cum este cel din ultimii ani, este unica metoda ce poate fi adoptata, iar numarul mare de intrebari confera o imagine cat mai reala asupra nivelului de studiu.
Citește și: INTERVIU | Cristina Raluca Tomulescu, medic rezident Medicină de Urgență
3. Ce schimbari ai aduce?
Examenul de Rezidentiat se bazeaza strict pe memorare, fiind in principal axat pe detalii. Consider ca ar trebui testata si capacitatea noastra de gandire si integrare a informatiilor acumulate, de exemplu prin cazuri clinice.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Este suficient un program de aproximativ 6 ore pe zi de studiu intens, cu pauze de aproximativ 10-15 minute, timp de 6 luni, iar restul timpului sa fie folosit pentru odihna si recreere. Este important sa fie un efort dozat si constant pentru a putea studia eficient pe termen lung.
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Le recomand sa fie calmi, organizati, sa studieze cu cat mai multa concentrare, dar sa isi rezerve timp si pentru mici vacante.
Citește și: INTERVIU | Teodora Tăbăcaru, medic rezident Radiologie și Imagistică Medicală
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
ORL-ul este o specializare medico-chirurgicala cu o larga adresabilitate si pacienti de toate varstele. Toate persoanele pe care le stiti au avut sau vor avea o problema in sfera ORL, fie ca este doar o simpla faringita, rinita sau deviatie de sept.
Cuprinzand o vasta patologie pentru care se fac progrese tehnologice constante, ORL-ul ofera multiple perspective de viitor: foniatrie, audiometrie, vestibulologie si chirurgie (chirurgie deschisa, chirurgie otologica, interventii chirurgicale endoscopice rinosinusale, microlaringoscopie suspendata LASER CO2 sau cu instrumente reci).
Un alt avantaj al acestei specializari este ca se poate practica atat in spital, cat si intr-o clinica privata sau intr-un cabinet individual.
7. Asteptari vs realitate?
Primele luni de rezidentiat au fost covarsitoare. Este un volum enorm de informatii pe care trebuie sa il asimilezi cat mai repede, atat pe partea medicala, cat si pe partea de birocratie. Trebuie sa te obisnuiesti cu programul de lucru si sa mai gasesti si puterea de a studia acasa pentru a corela informatiile citite cu patologia din practica. Pe parcursul rezidentiatului, odata cu progresul efectuat, primim treptat mai multe sarcini si responsabilitati, ceea ce ne pregateste pentru momentul cand vom fi pe cont propriu.
In cazul meu, realitatea a fost mult mai buna decat asteptarile pe care le aveam. Nu credeam ca o sa invat atat de multe in doar doi ani, dar am avut noroc de un mentor calm, rabdator, care sa se implice mult in pregatirea mea si a colegilor mei si care ne incurajeaza sa studiem mai mult si sa evoluam.
Citește și: INTERVIU | Bodirlau Ion Cristian, medic rezident Gastroenterologie
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
M-au ajutat foarte mult la inceputul rezidentiatului informatiile acumulate in timpul stagiul de ORL din anul 6, intrucat a fost un stagiu practic, am invatat cum sa facem examenul clinic ORL, principalele instrumente utilizate la un consult ORL si am putut participa la interventii chirurgicale.
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Daca le surade o anumita specializare, insa in stagiul din timpul anului nu au primit destule informatii despre ce presupune, ar fi bine ca vara sa faca practica pe specializarea respectiva ca sa poata face in final o alegere cat mai potrivita.
Alaturi de ambitia si interesul medicului rezident, alegerea centrului de pregatire si mai ales a medicului coordonator influenteaza semnificativ evolutia si pregatirea acestuia.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.