Theodor Mares este medic rezident in anul I pe specialitatea Chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva. Alegerea acestei specialitati chirurgicale nu a fost deloc intamplatoare ci din contra: a fost un vis devenit realitate prin multa munca si sacrificii. Va invit sa cititi urmatorul interviu pentru a afla mai multe detalii despre cum a fost examenul de rezidentiat pentru el si care au fost factorii care au dus la aceasta alegere.
1. Cum ti s-a parut examenul de Rezidentiat in ansamblu ( cantitate, calitate, organizare, corectitudine etc.)?
Desi initial cea mai mare provocare pare a fi cantitatea informatiei, odata ce incepi sa parcurgi cartile, realizezi ca nu cantitatea este o problema, ci discordantele de informatii care te pun in dificultate. In fata unei grile ce abordeaza o patologie prezentata in doua capitole ce alegem? Informatia regasita in capitolul A sau cea din capitolul B? Din fericire nu m-am intalnit cu aceasta dilema la examen. Parerea mea este ca accentul se pune mai degraba pe invatarea mecanica si pe capacitatea de a memora pana la cele mai mici detalii si nu pe integrarea clinica a informatiilor prezentate in carti. Cred ca cel mai important pentru noi, la inceput de drum, este sa avem o judecata clinica sustinuta de informatii fundamentale si sa le putem interconecta cu usurinta.
In ceea ce ma priveste, consider ca organizarea examenului a fost foarte bine gandita, iar metoda de corectare a fost transparenta si corecta. Nivelul de anxietate atinge cote destul de ridicate in timpul pauzei dintre examen si corectare, dar cred ca este in avantajul nostru sa aflam rezultatele imediat dupa examen si nu la cateva zile.
2. Consideri util acest examen?
Cu siguranta este un examen important in pregatirea oricarui medic. Este rasplata muncii noastre. Informatiile pe care trebuie sa ni le insusim din cele doua volume, impreuna cu cele pe care ni le-am atribuit pe parcursul celor 6 ani de facultate, vor reprezenta fundatia deasupra careia trebuie sa construim. Chiar daca in urma examenului de rezidentiat, fiecare va alege o specialitate care sa intersecteze propriile interese si pasiuni, o baza medicala solida ar trebui sa fie numitorul nostru comun.
3. Ce schimbari ai aduce?
Formatul actual de tip grila și modul in care examenul se corecteaza, ofera o obiectivitate pe care o apreciez. Volumul mare de informatii cuprins in bibliografie nu cred ca permite un alt mod de examinare mai potrivit. Cu toate acestea, sunt de parere ca un examen care verifica cunostintele dobandite pe parcursul a 6 ani de pregatire atat teoretica, cat si practica, in urma caruia vom alege drumul pe care vrem sa-l urmam, ar necesita si o examinare a abilitatilor practice de baza. Dintre acestea, nu ar trebui sa lipseasca proba de Basic Life Support.
Examenul de rezidentiat ne ofera ultima cheie de care avem nevoie pentru a intra cu adevarat in randul lumii medicale. Sustin cu fermitate importanta vitala a bagajului de cunostinte teoretice, dar nu ar trebui neglijate abilitatile practice.
O alta schimbare pe care o consider importanta, este sistemul de completare al borderoului. La prima simulare am inteles cu adevarat cat de mult iti consuma din timp sa pictezi buline perfecte, fara sa depasesti conturul. Nu este deloc de neglijat. Mi-am rezervat o ora din examen pentru a completa tot borderoul. Ca sa ma asigur ca sunt in grafic, am avut cateva obiective de timp si numar de grile rezolvate pe care le-am urmarit.
Nu in ultimul rand, as dori sa revin la ceea ce am mentionat putin mai sus. Discordantele dintre informatii pot deveni frustrante atunci cand te pregatesti asiduu. Consider ca acest aspect ar trebui luat in considerare pentru viitoare modificari ale continutului celor doua volume.
4. Cat timp consideri ca ar trebui alocat pentru a invata eficient pentru acest examen?
Nu am considerat niciodata relevant timpul pe care il petreci invatand. Este mult mai importanta calitatea decat cantitatea. Spre exemplu existau zile in care realizam in 2-3 ore ceea ce dura in altele 5-6. Important este sa fii acolo cu mintea si nu doar fizic.
Stiam ca nu voi putea da acelasi randament in fiecare zi, plus ca vor mai exista si zile in care trebuie sa ne relaxam, sa lucram la licenta, bal, absolvire etc. Asadar am hotarat ca nu vreau sa fiu presat de timp si am inceput sa invat cu un an inainte de examen, imediat dupa rezidentiatul din 2018.
Printam calendarul lunii pe care il lipeam pe birou, unul cu casute mari in care sa pot scrie ceea ce am de facut. Luam fiecare capitol si il imparteam in subcapitole, apoi vedeam cate pagini au si stabileam cate trebuie sa fac pe zi. Ritmul si-l stabileste fiecare. Am incercat sa respect cat mai bine acest program. Nu conta ca petreceam la birou 3 ore sau 10 ore. Important era sa acopar ceea ce aveam de facut in ziua respectiva si apoi urma relaxarea.
Citeste si: INTERVIU | Miruna Ispas, Medic rezident Boli infectioase
5. Ce le-ai recomanda studentilor care se pregatesc de acest examen?
Sa va comparati cu ceilalti doar in ziua examenului.
Suntem diferiti si avem stiluri diferite de invatare. Tin minte ca atunci cand am terminat prima trecere prin materie altii aveau deja 2-3 treceri. Cand vezi o diferenta atat de mare, urmeaza panica: nu o sa ma descurc, nu o sa am timp sa fac materia de cate ori mi-am propus, ma misc prea greu etc. Asta nu o sa va ajute prea mult pentru ca o sa va scada capacitatea de concentrare si o sa va ganditi doar la faptul ca altii sunt inainte si nu va veti descurca.
Tin minte ca mai mereu cautam metode noi, ma documentam in acest sens de pe bloguri, youtube etc. Unele au functionat, altele nu. Asadar, iata cele mai importante lucruri care m-au ajutat sa obtin un rezultat care sa-mi permita luxul de a alege orice specialitate:
- Primul pas, orice ai face, este sa-ti faci un plan
Unul fezabil, fara prea multa presiune. Trebuie sa avem timp sa facem si altceva, nu numai stat la birou. Important este sa-l respecti cu strictete. Chiar daca intr-o zi nu reusesti sa termini tot ceea ce ti-ai propus, recuperezi a doua zi. Toate amanarile insumate la final, reprezinta cateva saptamani.
2. Flashcards si scheme
La prima trece am rescris aproape tot. Mi-am facut propriile scheme. In flashcarduri am incercat sa pun clasificarile, definitiile, numele proprii, tot ceea ce consideram usor de uitat si important, pentru ca ulterior sa pot repeta fara sa mai stau cu cartea in mana.
- Repeta. Repeta. Repeta
Si cand nu mai poti, mai repeta putin.
Daca cineva iti poate garanta orice legat de examenul de rezidentiat, este ca vei uita de 100 de ori mai repede decat vei invata. Este firesc, dar nu trebuie sa permitem asta.
- Grile si simulari
Grilele sunt extrem de benefice daca sunt privite cum trebuie. Un raspuns corect este o dovada ca ceea ce facem este bine, dar nu poate garanta succesul final. Avem datoria de a mentine aceasta mica reusita pana la testul final. Un raspuns gresit este o lectie, ne arata unde trebuie insistat.
Am participat la toate simularile de la facultate si online. Aveam nevoie de un feedback, trebuia sa vad daca fac bine ceea ce fac sau daca era nevoie de o schimbare in abordare. Rezultatele mai slabe m-au motivat. Voiam sa stiu unde nu ma descurc, pe ce anume trebuie sa insist, ce nu fac bine. Pentru a functiona corect, avem nevoie de feedback. Avem multe exemple de astfel de mecanisme in fiziologie.
Examenele din anii trecuti le-am lasat la final, in ultimele 2 saptamani. Sunt foarte aproape de adevar daca le faci imediat inainte de rezi.
- Alege-ți un mentor
Perfect! Acum ce trebuie sa fac sa-l depasesc?
Am avut norocul de a sti ceea ce vreau sa urmez si de a intalni pe parcurs oameni deosebiti. Pasiunea lor pentru Chirurgie plastica și microchirurgie m-a motivat sa vad peste anul de pregatire. Au existat multe momente in care simteam ca mi-a ajuns si motivatia era la pamant, dar reusitele acestora m-au ajutat sa le depasesc. Aveam un model, stiam unde vreau sa ajung și daca examenul de rezidentiat imi sta în cale, stiu si de unde trebuie sa incep.
6. Care au fost criteriile care te-au facut sa alegi aceasta specialitate?
Ma consider printre cei norocosi, cei care au stiut inca din primii ani de facultate ce isi doresc sa urmeze. Am inceput sa merg in garzi de Chirurgie plastica inca din vara primului an de facultate. Pe masura ce trecea timpul, am fost tot mai convins ca voi lasa aceasta specialitate sa-mi fure toata atentia. Pe parcursul acestor ani am privit atat de deasupra cat si de dedesubtul campurilor sterile. Experienta de a fi pacient mi-a oferit o alta perspectiva si m-a facut sa inteleg mult mai bine rolul unui chirurg plastician in viata pacientului sau.
Avem datoria de a le oferi increderea necesara celor care au avut nesansa de a se naste cu defecte estetice sau ghinionul de a le dobandi de-a lungul vietii. Impactul psihologic al unor patologii vizibile de catre ceilalti este adesea mult mai mare decat cel al unei boli interne, astfel incat rolul chirurgului plastician este cu atat mai important. Ajutandu-i in aceste probleme, le oferim sansa de a-si trai viata la capacitate maxima, fara a fi impiedicati de defectele cosmetice. In multe cazuri oamenii aleg sa se izoleze de ceilalti, sa nu mai prezinte interes pentru activitatea profesionala si in majoritatea cazurilor, rolul unui chirurg plastician pentru reintegrarea sociala si profesionala este crucial si salvator.
7. Asteptari vs realitate?
Viata de rezident este mult mai “reala”. Ai responsabilitatea unui pacient de care te ocupi, ai un indrumator care se bazeaza pe tine pentru anumite sarcini si faci parte dintr-un colectiv in care trebuie sa te integrezi si sa functionezi ca parte a unui mecanism.
Rezidentii de anul acesta au avut nesansa de a-si incepe activitatea aproape concomitent cu debutul pandemiei. Abia atunci cand am început sa ma familiarizez cat de cat cu sistemul, acesta s-a oprit. Acum cand lucrurile incep sa-si revina, putem continua ceea ce am inceput in februarie. Pe langa emotiile inerente ale unui nou inceput, s-au adaugat si cele ale unei pandemii; avem siguranta ca nu vom uita niciodata inceputul carierei. Chiar daca initial nu stiam la ce sa ne asteptam in aceasta perioada, consider ca am facut fata cu brio si ca in viitorul apropiat vom reveni la ceea ce inainte numeam “normal”.
8. In ce proportie te-au ajutat informatiile si experienta acumulata in timpul facultatii?
Oricat de nesemnificativ poate parea un detaliu la inceput, acesta iti va fi cu siguranta de folos la un moment dat in cariera. Chiar daca alegem sa parcurgem drumuri diferite dupa examenul de rezidentiat, este indicat sa vedem pacientul ca un intreg si sa nu ne concentram doar asupra patologiei care se intersecteaza cu specialitatea noastra. Tratam bolnavi, nu boli.
Sustin cu tarie faptul ca toate informatiile acumulate pe parcursul facultatii ar trebui sa fie bine intelese si sa reprezinte baza judecatii noastre medicale. Pentru a intelege mai departe profunzimile fiecarei specialitati in parte, avem nevoie de o baza solida, atat teoretica cat și practica.
Informatiile prezente in cele doua carti din bibliografia pentru examen, reprezinta o ultima recapitulare generala.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Adelina Enache, medic rezident cardiologie pediatrica
9. Ce le-ai recomanda viitorilor colegi?
Alegerea unei specialitati este un pas dificil si de aceea le recomand tuturor sa ia o decizie bine informata. Orice am alege, ne asteapta multa munca, stres, momente dificile si trebuie sa fim pasionati de munca noastra ca sa depasim aceste obstacole.
Este important sa experimentezi in facultate, sa mergi in cat mai multe locuri, garzi, workshopuri, cursuri etc., pentru a putea descoperi ce anume iti place.
De asemenea este important sa vorbesti cu colegii mai mari care au deja experienta in specialitatea respectiva, sa vezi plusurile si minusurile si cum s-ar potrivi acestea cu caracterul tau.
In cazul in care stii deja cu siguranta ce specialitate iti doresti, nu mai ramane decat sa te apuci de munca, sa te asiguri ca locul tau este rezervat si ca vei porni pe drumul pe care ti-l doresti.
Munca sustinuta va fi rasplatita intodeauna pe masura.
Spor la treaba!
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.