Pandemia ne-a schimbat mult stilul de viata, subliniaza Dr. Iren Alexoi. De la lipsa de miscare, izolarea la domiciliu, pana la modul cum se fac cumparaturile. Aceasta marturiseste ca a avut parte de foarte multe cereri in cadrul cabinetului sau pentru dietoterapie in sustinerea unei bune imunitati.
Este de parere ca pentru a fi sanatosi este mai bine sa previi decat sa tratezi, motiv pentru care ar fi util sa se discute mai des despre preventia si vindecarea prin dietoterapie, punandu-se bazele unei educatii in acest sens inca de pe bancile scolii.
Considera ca dispune de un avantaj datorita faptului ca nu este doar nutritionist, ci si medic, avand posibilitatea sa combine la pacientii sai tratamentul alopat cu cel dietetic. Deoarece fiecare persoana este unica, medicul recunoaste ca nu poate aplica o solutie universala de tratament, fiind nevoie sa lucreze cu fiecare in parte, reusind sa motiveze si prin exemplul personal.
1. Ce anume te-a determinat sa te indrepti catre a doua facultate, de nutritie, si cand ai inteles ca vrei sa te dezvolti profesional in aceasta directie?
Intotdeauna am considerat ca pentru a fi sanatosi este mult mai bine sa previi decat sa vindeci. La facultatea de medicina se pune mai mult accent pe tratamentul alopat al bolilor si mai putin pe tratamentul prin alimentatie si am considerat necesar sa aprofundez aceasta parte a medicinei facand si a doua facultate de nutritie si dietetica.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala
2. Motto-ul dupa care te ghidezi ii apartine lui Hipocrate: Mancarea sa ne fie medicament si medicamentul mancare. Explica-ne te rog despre ce este vorba.
Fiecare reactie chimica din organismul nostru si energia de care noi avem nevoie presupune folosirea unor elemente, nutrienti, vitamine, minerale etc., pe care noi le luam din ceea ce mancam. Daca hrana noastra este corespunzatoare si suplineste toate nevoile noastre existentiale, atunci si noi ne putem pastra o buna sanatate.
Cand hrana nu este corespunzatoare in timp apare un dezechilibru in corpul nostru, de aceea studiile ultimilor ani arata cat de importanta este alimentatia in preventia si vindecarea multor boli cronice. Cu ajutorul hranei putem scadea valorile colesterolului pana la a tine sub control diabetul zaharat, de exemplu.
3. Consideri ca te ajuta mai mult in diagnosticul si tratamentul pacientilor tai faptul ca ai absolvit si Facultatea de Medicina? Consideri ca pacientii au mai mare incredere in tine pentru ca esti si medic de profesie (nu doar nutritionist)?
Da, poate ca am un avantaj in a intelege complexitatea bolilor si am cunostinta de diverse tipuri de tratamente. Asta ma ajuta sa combin tratamentul alopat daca este nevoie cu cel dietetic. Anii de experienta in practica medicala constituie un avantaj.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Christina Matei, medic specialist ORL
4. Este mai dificil sa tratezi pacienti adulti sau copii?
Copiii sunt unii dintre cei mai “cuminti pacienti”, din pacate de multe ori parintii lasa de dorit. Un copil nu este reponsabil de ceea ce se serveste la masa sau ce se pune in cosul de cumparaturi. Parintii trebuie invatati cum sa manance sanatos ca apoi acestia sa aiba grija de meniul si stilul de viata al copiilor. Cumva, cand lucrezi cu copiii munca este un pic mai dificila, dar nu din cauza lor.
5. Crezi in importanta informarii si a comunicarii. Este vorba despre pacienti sau si despre medici?
Cineva spunea ca informatia inseamna putere. Daca ne informam si mai ales daca alegem surse credibile este in interesul sanatatii noastre. Asa cum am mai spus, este important sa inveti sa previi boala si trebuie sa stii cum. De accea consider ca e bine sa se faca cat mai multa educatie in domeniul sanatatii si inca de pe bancile scolii.
6. Cat de mult pui in practica sfaturile pe care le oferi pacientilor tai? Apelezi la un coleg nutritionist sau te bazezi pe propriile cunostinte cand vine vorba despre alimentatia ta?
Este mult mai usor si esti mai credibil daca si poti demonstra practic beneficiile alimentatiei sanatoase. De multe ori ca sa fie mai usor de inteles anumite principii alimentare si stil de viata dau si solutii personale plecand de la retetele pe care le gatesc pana la activitatea sportiva.
E importanta puterea exemplului. Comunicarea intre colegi este de mare ajutor si, oricat as dori, niciodata ca specialist nu stii totul. Un sfat si o solutie bine informata este bine venita.
Citeste si: INTERVIU | Dr. Corina Aricescu, Medic Specialist Boli Infecțioase și Director Administrativ Clinica Albion Medical
7. Activitatea ta presupune si colaborarea cu alte specialitati medicale. Pe ce criterii te bazezi cand iti alegi colaboratorii? Ce calitati cauti la acestia?
Pentru colaboratori incerc sa aleg oameni care inteleg, respecta ceea ce fac si pun pacientul pe primul plan. Atata timp cat impreuna gasim o solutie de vindecare, este in interesul pacientilor o buna colaborare intre specialitati.
8. Care a fost cel mai dificil sau impresionant caz medical cu care ai avut de-a face?
Fiecare caz in parte are provocarile lui. Este destul de dificil sa schimbi obiceiurile, stilul de viata sau alimetatia cuiva care traieste intr-un anumit fel de ani de zile. In specialitatea acesta ai nevoie de rabdare, intelegere si creativitate. Fiecare pacient e unic si nu am gasit o solutie universala, cu fiecare trebuie lucrat in parte. Provocarea si marea incercare este ca pacientul sa pastreze rezultatele obtinute pe termen indelungat si sa il faci sa intelega de ce schimbarea trebuie sa ramana permanenta, altfel e ca si cand ai pierdut timpul degeaba.
9. Cum privesti sistemul de sanatate romanesc cand vine vorba despre nutritie? Cat de mult este sustinuta de institutiile statului? Ce ti-ai dori sa se schimbe?
Aici legislatia lasa mult de dorit, nici macar in ziua de astazi nu e bine pus la punct statutul nutritionistului-dietetician la noi in tara.Termini facultatea si trebuie sa o iei pe cont propriu. Spitalele nu sunt pregatite sa integreze acesta specialitate. La noi se vorbeste foarte mult de “alimetatie” in viata de zi cu zi despre cure de slabire, dar prea putin despre ceea ce este important, preventie si vindecare prin dietoterapie.
Si in ziua de astazi, cand doresc sa vorbesc copiilor despre cum mancam sanatos, sunt unii parinti care imi explica ca micutii lor nu au nevoie sa slabeasca si nu isi au rostul aceste lectii. Cam asa este perceputa dietoterapia la noi, din pacate.
Citeste și: INTERVIU | Dr. Roxana Todica, medic specialist reumatologie
10. Cum a fost afectata nutritia oamenilor de pandemia cu coronavirus? Care au fost principalele provocari cu care ai avut de-a face?
Pandemia ne-a schimbat mult stilul de viata. De la lipsa de miscare, izolarea la domiciliu, modul cum se fac cumparaturile. Foarte multe cereri au fost pentru dietoterapie in sustinerea unei bune imunitati. Daca era dificil a educa pe cineva sa manance intr-un anumit fel inainte de pandemie, acum a devenit mai dificil si datorita factorului psihologic si posibilitatii de a ne desfasura viata normala de zi cu zi.
11. Majoritatea medicilor au un program de lucru haotic. Daca ai putea oferi un sfat colegilor tai medici cu privire la nutritie, care ar fi acela?
Stiti cum este in profesia asta, de cele mai multe ori pacientul primeaza si medicul uita sa aiba grija si de ei, uita ca si ei au nevoie de energie si de suport. Medicii sunt mereu predispusi sa acorde atentie celor din jurul lor. Dar multi dintre ei incearca sa respecte principiile unei vieti cat mai sanatoase pentru ca stiu cata nevoie este de ei si sunt un exemplu si pentru pacienti.
12. Daca ai putea sa o iei de la inceput, ai alege acelasi parcurs profesional? Explica, te rog, raspunsul.
Da, as face acelasi lucru, poate in facultatea de medicina as fi incercat sa studiez mai aprofundat beneficiile dietoterapiei in patologie. Acum incerc prin diverse cursuri sa explic studentilor medicinisti ca si dietoterapia este o metoda eficienta de tratament si ca trebuie sa dea mai multa importanta colaborarii cu specialisti nutritionisti dieteticieni.
Totul ar trebui sa mearga mana in mana. Dar, dupa cum evolueaza medicina, sunt sigura ca in curand la fiecare clinica medicala sau pe sectiile din spitale va exista si acesta specialitate.
Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc.
Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.