INTERVIU | Lidia Stoica, Psiholog clinician

INTERVIU | Lidia Stoica, Psiholog clinician

Specialitatea de psiho-oncologie a fost recent infiintata in Romania de doamna Lidia Stoica, care a inteles ca un pacient cu cancer nu inseamna doar corp, ci si minte, spirit si emotional, fiind necesara o abordare completa. Avand cunostinte din ambele arii de specialitate, a ajuns sa poata pune cap la cap piesele acestui puzzle pe care il presupune cancerul, aducand rezultate nu doar in viata pacientului, ci si a familiei acestuia, nevoita sa invete sa gestioneze toate emotiile care sunt aduse de aceasta boala.

Cu privire la provocarile aduse de pandemie, sustine ca apela si anterior in practica la sedinte de consiliere online, surpriza fiind reprezentata insa de rapiditatea cu care au fost nevoiti sa implementeze solutii destinate pacientilor.  

Din punctul sau de vedere, un psiholog nu ar trebui niciodata sa minta un bolnav de cancer sau sa minimalizeze diagnosticul acestuia si sa asculte. Prin ascultare poate deprinde bunatatea, empatia, respectul, atentia si toate celelalte atribute care il pot ajuta sa isi invete pacientul sa isi dezvolte resursele pentru valorificarea potentialului si a echilibrului interior.

1. Ce anume v-a determinat sa va indreptati catre psihologie? Care a fost momentul in care ati stiut ca veti deveni psiholog?

Povestea mea cu domeniul psihologiei a inceputul in urma cu mai multi ani, cand am facut un modul aplicat de psihologie si atunci mi s-a parut wow pentru ca acolo am inteles ca se pot influenta comportamentele celor din jur si mi s-a aprins un beculet. A ramas insa aprins in stare latenta, a urmat o perioada in care m-am afundat in cifre, m-am licentiat la ASE, dar, la un moment dat, beculetul acela a inceput din nou sa palpaie si sa ma cheme si am revenit la prima dragoste, asa am facut a doua facultate. 

Cumva, ceva imi spunea ca pot sa ajut oamenii si i-am ajutat si pe cei din jur dar si pe mine, intr-un final.

2. Faptul ca ati trecut printr-o experienta dificila de viata v-a determinat sa va specializati in oncologie. Ce rol joaca prezenta unui specialist in acest domeniu de activitate?

Este o specializare cu istorie in Occident si cu eficienta dovedita peste ocean si nu numai. Cumva este logic sa obtii rezultate bune daca accesezi serviciile unui psiho-oncolog daca suferi de boala neoplazica, deoarece doar psiho-oncologul are cunostinte din cele doua arii si cunoaste tehnici, metode, terapii de scurta durata tintite pe persoana si problema. Este persoana care pune cap la cap piesele de puzzle si poate aduce rezultate palpabile de suport, sa zicem, in calitatea vietii pacientului.

Citește și: INTERVIU | Dobre Ana Maria, psiholog clinician și psihoterapeut

3. Aceasta specializare nu a existat pana de curand in Romania. Considerati ca in viitor ar putea deveni mai cunoscuta cu mai multi specialisti implicati in aprofundarea sa?

Aceasta specialitate nu a existat pana de curand in Romania, am fost omul care a initiat-o, printr-o asociatie de psihologie. Anul trecut am fondat Asociatia Restart la Viata si anul acesta am acreditat-o ca furnizor de formare profesionala. Domeniul meu fiind acesta, psiho-oncologia.

Este o munca de pionierat, insa nu ma sperie, pentru ca vad nevoia in jurul meu. Ganditi-va ca numarul persoanelor diagnosticate an de an in Romania cu o forma de cancer este in crestere. Daca va ganditi ca fiecare persoana diagnosticata are in jur macar alte 2 persoane, o sa intelegi ca nevoia reala este mult mai mare. De partea emotionala a acestor bolnavi, dar si a apartinatorilor nu se ocupa nimeni. 

Cancerul este o experienta dificila care implica intreaga familie, vine la pachet cu valuri de emotii multiple care nu se sting cu una-cu doua. Noi, psiho-oncologii stim insa cum sa-i invatam pe cei in nevoie sa le gestioneze corect, cum sa-i ghidam corect emotional. 

4. Credeti in abordarea multidisciplinara a cazurilor oncologice? Ce parere aveti despre infiintarea de tumor-boards? 

Da, clar, este nevoie de abordarea multidisciplinara pentru a fi cu totii eficienti pentru pacientul oncologic. In lipsa unei tumor-board, pacientul alearga cu dosarele intre specialisti in detrimentul pacientului. Pacientul oncologic lupta in primul rand cu timpul, iar tumor-board-urile exact asta fac. Eficientizeaza, sincronizeaza oipiniile specialistilor spre beneficiul direct al pacientului. Se asaza toti la o masa, in acelasi timp si ajung impreuna la un consens. Asta e teoria, practica, insa, ne arata ca aceste comisii se fac cu greu.

In plus, cred ca si psiho-oncologul ar trebui inclus aici, inca de la inceput. Pacientul cu cancer nu inseamna doar corp, inseamna si minte si spirit si emotional cu totul. Este nevoie ca medicii sa poata trimite, pe baza de trimitere, si la psiho-oncolog. 

5. Ce rol joaca comunicarea cu psihologul in procesul de tratament al unui pacient oncologic? 

In primul rand, psihologul il poate ajuta sa-si ventileze emotiile, sa identifice si sa dezvolte resursele pentru valorificarea potentialului si echilibrului interior. In al doilea rand, il poate ajuta sa-si descopere resursele de adaptare la situatii noi si de acceptare a diagnosticului. 

Si nu in ultimul rand, il poate ghida pentru a simti motivatia, determinarea vietii si de a gandi liber, intr-o noua dinamica, adaptata propriului stil.

Citește și: INTERVIU | Cristina Dimitrescu, psiholog clinician si psihoterapeut

6. Oncologia este un domeniu extrem de sensibil, in care pierderile umane au loc mult prea des. Cum reuseste un psiholog sa se detaseze si sa continue sa isi incurajeze pacientii?

Este o intrebare extrem de importanta, iar raspunsul este ca eu nu privesc moartea ca fiind finalul vietii. Eu o privesc ca fiind o continuare a acestei vieti, in care sufletul continua sa progreseze pana va ajunge in prezenta lui Dumnezeu.

7. Care sunt modalitatile prin care va mentineti la curent cu noutatile din domeniul medical? La ce surse de informare apelati cu incredere?

Clasic – din seminarii, cursuri, workshop-uri, surse externe de informare. Sunt, de asemenea, membru al IPOS, organizatie internationala de psiho-oncologie. 

8. Care sunt lucrurile pe care nu ar trebui sa le spuna niciodata un psiholog unui bolnav de cancer?

Cred ca nu trebuie sa incerce sa-l minta, sa-l pacaleasca, sa minimalizeze diagnosticul, sa-i spuna ca este floare la ureche. Singur, cancerul nu va trece. Cancerul este o treaba serioasa.

In recuperarea dupa cancer este nevoie de o munca pe 8 planuri: medical, psihologic, nutritie, sport, beauty, social, munca & justitie si spiritual. Da, stiu, cateodata, exista remisii miraculoase ale bolii, insa ele apar tot ca un rezultat al schimbarii pe toate cele 8 planuri. Unul accelerat!

9. Povestiti-ne un caz medical care a avut un final fericit.

Nu pot sa aleg unul in particular, am o multime, pentru ca pana acum am pierdut doar 1 pacienta. Daca vorbim despre final fericit pot sa va povestesc despre doua cazuri, despre 2 doamne care au trecut prin boala, au depasit perioada cu brio si apoi au devenit facilitator la grupurile de suport, au reusit sa sustina alte persoane care aveau nevoie de suport.

10. Care au fost principalele provocari cu care v-ati confruntat ca psiholog in perioada pandemiei? Cat de receptivi sunt oamenii fata de consultatiile online? Cat de eficiente sunt aceste consultatii, din punctul dvs. de vedere?

Sesiunile online nu erau complet straine de noi nici inainte pentru ca mai aveam pacienti care evitau deplasarea pe fondul afectiunii lor sau se aflau in alt oras/ tara. Ce ne-a surprins a fost viteza cu care a trebuit sa implementam totul rapid pentru a putea continua sa fim aproape de ei pe toata perioada de lockdown, desi se pierde interactiunea umana. 

Oamenii au inteles repede ca psihoterapia / consilierea  online se bazeaza pe acelasi concept ca cea fata in fata, doar ca foloseste comunicarea la distanta. Online-ul este o alternativa viabila atunci cand conceptul traditional de „fata in fata” nu este accesibil. Este eficient, este privat, iar pentru anumite categorii de persoane, mai ales in conditiile pandemiei de coronavirus, este singura varianta prin care poate obtine accesul la un specialist.

Citește și: INTERVIU Daniela Dumitrescu, psiholog clinician şi terapeut acreditat în metoda ESPERE

11. Lucrati cu toate categoriile de varsta si abordati diverse afectiuni. Cu care dintre ele intampinati cele mai mari dificultati? Explicati, va rog.

Indiferent de afectiuni, am observat ca barbatii sunt mai greu de pornit, dar cand ajung la psiholog sunt mai consecventi, mai perseverenti si parcurg tot procesul. Cu ei lucrurile se intampla mai repede. Pe cand femeile sunt mai delasatoare si usor influentabile. Delasatoare in sensul in care de fiecare data pun in fata propriilor nevoi, binele si dorintele tuturor membrilor familiei – se lasa pe ele pe ultimul loc. Cu ele, cu doamnele, lucrul merge un pic mai incet…

12. In final, impartasiti-ne va rugam cel mai important lucru pe care l-ati invatat in cariera dvs. profesionala.

Sa ascult. A asculta inseamna sa taci. A tacea insemna…intelegere, acceptare, calm, empatie, bunatate, bucurie, respect, bunavointa, invatare, spatiu, timp, atentie… si inca multe altele…

Ești psiholog și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment