INTERVIU doctor Cora Gache, medic primar radioterapeut: Faptul că după ani te întâlnești cu un pacient pe care l-ai tratat și care se bucură în continuare de viață este o motivație puternică

INTERVIU doctor Cora Gache, medic primar radioterapeut: Faptul că după ani te întâlnești cu un pacient pe care l-ai tratat și care se bucură în continuare de viață este o motivație puternică

Doamna doctor Cora Gache nu este doar medic, ci și șef de secție radioterapie în cadrul MedEuropa Constanța și un om de valoare din sistemul medical românesc. Deși a petrecut câțiva ani în sistemul de sănătate din Germania, a simțit că este nevoie să aducă o rază de lumină și în locurile natale.

Astfel, despre experiența din străinătate ne povestește lucruri interesante, precum faptul că medicii fac totul, inclusiv administrarea perfuziilor și recoltarea analizelor, dar și gărzi la domiciliu. Și-ar dori, dacă i-ar sta în putință, să schimbe viziunea actuală din sistemul medical, prin crearea unei baze legislative susținută de o abordare pragmatică și modernă, mai flexibilă și mai orientată către pacient. Căci scopul final este cel de bază nu doar pentru specializarea sa, ci pentru orice alt medic: acela de a oferi accesul pacientului la terapii.

1.Domeniul radioterapiei este unul cu extrem de multă încărcătură psihologică. Ce v-a determinat să pășiți pe acest drum?

Atunci când ai de-a face zi de zi cu o boală necruțătoare, motivația de a continua exista în momente precum cele când un pacient vine distorsionat de durere, pentru ca la încheierea terapiei să zâmbească, căci simptomatologia s-a remis, iar calitatea vieții s-a îmbunătățit.

La rezidențiat, am ales absolut întâmplător această specialitate, fără să cunosc prea multe, pentru că în facultate nu am studiat nici oncologia și nici radioterapia. Mi-am dorit să fac medicină internă, dar nu a fost să fie.

2. Povestiți-ne despre experiența din Germania și motivația de a reveni în România.

Am lucrat în Germania ca medic specialist de radioterapie, urmând ca ulterior să îmi echivalez și primariatul. Programul începea la 7.45 și se încheia la 17, uneori la 18.  Acolo, indiferent că ești medic rezident, specialist sau primar, pe lângă consultații, plan de tratament, evaluare intraterapeutică, medicii recomandă și administrează transfuziile și perfuziile, recomandă și administrează  chimioterapia de radiosensibilizare și recoltează analize.  

Am făcut absolut totul. În România nu am voie să administrez chimioterapie de inducție decât dacă mai fac încă 4-5 ani de rezidențiat în oncologie medicală, pe când în  Germania se poate. Nemții sunt mai pragmatici.

Am participat la Tumor board-ul lor, care este total diferit față de ceea ce se întâmplă la noi. Am efectuat gărzi la domiciliu. Aceste gărzi erau împărțite în mod egal între toți medicii,  indiferent de gradul lor profesional. Medicul șef avea ceva mai puține, dar efectua și el gărzi.

Se lucrează în echipă, după ghiduri asumate la nivel național, există o abordare unitară. Medicul șef nu trebuie să facă proceduri sau ghiduri, ci numai să le implementeze. În Germania, medicii nu sunt atât de expuși ca în România. Decizia mea de a mă întoarce a fost una personală, legată de familie.

3. Care sunt diferențele dintre sistemul medical din Germania și cel din România. Ce ați schimba la cel de aici?

Sistemul german este construit pe o bază legislativa solidă, coerentă, cu norme și metodologii riguroase. Există o abordare unitară pe întreg teritoriul țării. Institutele publice și cele private sunt implementate și funcționează după aceleași reguli, ele pot exista chiar în aceeași clădire. Tot sistemul medical este informatizat. Există mai multe case de asigurări de sănătate, atât de stat, cât și private. În mijlocul sistemului este plasat pacientul și s-au creat șanse egale în ceea ce privește accesul pacientului la terapie.

În comparație cu sistemul german, cel din România este construit pe o bază rămasă din vechiul sistem. Funcționează cu o singură casă de asigurări de sănătate, nu există o abordare unitară. Ne confruntăm cu situații în care unele reglementări emise nu pot fi aplicate, fie pentru că nu există metodologie, fie pentru că sunt depășite. Se gândește cu două viteze, una pentru stat și alta pentru privat, ca și când nu ar aparține aceluiași sistem. O altă problemă este reprezentată de faptul că informatizarea sistemului este precară.

Aș schimba viziunea,  aș crea o bază legislativă printr-o abordare pragmatică și modernă, mai flexibilă, orientată către pacient, care să ofere șanse egale în ceea ce privește accesul pacientului la terapii. Aș înființa mai multe case de asigurări de sănătate între care să existe concurență. Pentru o reformă reală în sănătate nu sunt suficienți numai banii. Pe lângă ei, mai sunt necesare 3 ingrediente, respectiv seriozitate, consecvență și foarte multă muncă.

Citește și: INTERVIU | Dr. Gabriel Ricu, medic specialist radioterapie

4. Știm că nu stați cu ochii pe ceas la o consultație medicală cu un pacient. Cum decurge în mod normal o consultație?

Nu fac ceva ieșit din comun. Mulți alți colegi procedează la fel. În primul rând mă informez dacă pacientul își cunoaște afecțiunea sau dacă dorește să primească informații despre ea și ce așteptări are de la terapie. Ulterior primește toate informațiile de care are nevoie cu privire la terapie, etapele tratamentului, efectele secundare și tratamentul lor, monitorizare. Încerc să găsesc calea cea mai bună pentru a comunica,  însă uneori nu este atât de simplu. Două întrebări sunt mai frecvente, cea legată de posibilitatea ca pacienții să devină radioactivi pentru cei din jur și cea legată de vindecare.  Dacă la prima întrebare se poate răspunde tranșant cu ”nu”, la cea de-a doua răspunsul este nuanțat. La sfârșitul consultației, pacientul primește o scrisoare medicală cu indicațiile respective.

5. Care sunt principiile de bază pe care trebuie să le urmeze un șef de secție al unei clinici medicale?

Loialitate, integritate, capacitate de comunicare, coordonare și de luare a deciziilor.

6. Cum reușiți să vă motivați echipa, mai ales când aveți de-a face cu o boală necruțătoare?

Într-un departament de radioterapie, echipa este formată din compartimentele medical, fizică medicală și asistenții medicali tehnicieni de radioterapie și tratamente suportive, care acționează ca un întreg. Echipa trebuie să fie flexibilă, omogenă și orientată spre performanță. Nu este puțin lucru când un pacient vine în centru distorsionat de durere și la încheierea terapiei zâmbește pentru că simptomatologia s-a remis, iar calitatea vieții s-a îmbunătățit. Faptul că după ani te întâlnești cu un pacient pe care l-ai tratat și care se bucură în continuare de viață este o motivație puternică.

De asemenea, toți membrii echipei, pe rând, trebuie să participe la cursuri în țară, dar mai ales în străinătate, pentru a putea face un schimb de experiență cu ceilalți colegi, fapt care în clinica noastră se asigură în mod constant.

O altă modalitate de a motiva este și cea materială, prime, bonusuri, acestea fiind acordate după o evaluare a activității profesionale.

7. Care considerați că a fost cea mai mare reușită pe plan terapeutic? Povestiți-ne un caz al unui pacient care a reușit imposibilul.

Nu cred în cazuri izolate care au reușit imposibilul. Radioterapia este o disciplină care tratează, nu pune diagnosticul. Fiecare pacient este o provocare,  pornind de la indicația terapiei, elaborarea planului de tratament și aplicarea lui. Există cazuri la limită, în care supraviețuirea pacientului depinde de decizia noastră. Nu este deloc simplu.

8. Cum vă vedeți pe plan profesional peste 5 ani?

Într-un centru modern de radioterapie, în care să mă perfecționez și în alte tehnici de iradiere, spre exemplu stereotaxia.

9. Care considerați că este pregătirea profesională pe care trebuie să o aibă un medic din domeniul radioterapiei?

În domeniul radioterapiei se întrepătrund medicina, radiobiologia și fizica medicală. Pe de-o parte, medicul radioterapeut trebuie să dețină cunoștințe temeinice în aceste domenii, iar pe de altă parte să își dezvolte abilitățile de comunicare.

10. Ce ar trebui, din punctul dumneavoastră de vedere, să știe un pacient înainte de a face radioterapie?

Pacientul, înainte de a ajunge în serviciul de radioterapie, trece prin alte departamente și servicii medicale. Prin urmare, trebuie să se informeze despre afecțiunea de care suferă, despre ce terapii i se recomandă și cu ce scop. Să nu uite că are dreptul la a doua opinie, iar la sfârșitul consultației/tratamentului de radioterapie să solicite o scrisoare medicală.

Daca doresti sa fii la curent cu oferte de cariera, dar si cu noutatile din domeniul medical, creeaza un cont gratuit pe MEDIjobs aici.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment