INTERVIU Dr. Florin Lazarescu, Medic Dentist, Coordonator al unui Centru de Stomatologie: „As spune ca prima calitate a unui medic stomatolog este cunoasterea de sine”

INTERVIU Dr. Florin Lazarescu, Medic Dentist, Coordonator al unui Centru de Stomatologie: „As spune ca prima calitate a unui medic stomatolog este cunoasterea de sine”

Cu toate ca este Presedinte al Societatii Europene de Cosmetica Dentara si implicat in educarea generatiilor mai tinere de medici, domnul doctor Florin Lazarescu este un om care cunoaste valoarea timpului. Este perfect constient ca este singurul lucru care nu poate fi cumparat si, atata timp cat exista sanatate, il considera cel mai de pret. 

Nu se priveste pe sine drept o persoana nonconformista, ci mai degraba un deschizator de drumuri, tocmai pentru ca are rabdare, o calitate indispensabila pentru profesia de medic dentist. Alte calitati pe care le vede necesare acestei profesii sunt abilitatea de comunicare, seriozitate si, mai ales, capacitatea de acceptare a cazurilor medicale pe care nu le poate rezolva singur.

Daca s-ar putea intoarce in timp, si-ar fi dorit sa stie sa delege mai demult si ca nu este singurul capabil sa rezolve anumite lucruri. 

1. Ce v-a determinat sa alegeti stomatologia si apoi estetica dentara? Ati avut un mentor sau un model profesional?

Am inceput sa studiez pentru medicina in clasa a 11-a. Stomatologia am ales-o in ultima zi de inscrieri, pe baza faptului ca numarul total de locuri era mai mic si deci atmosfera presupuneam ca e mai familiala. Referitor la estetica dentara, inspiratia a venit din partea Dr. George Freedman, fost Presedinte al Academiei Americane de Cosmetica Dentara. El fiind nascut in Romania, intr-una din vizitele sale l-am insotit si mi-a propus acest lucru. Ulterior s-a legat o prietenie stransa, in prezent fiind nasul baietilor mei.

2. Estetica dentara sustine frumosul. Cum este „frumos” pentru un medic stomatolog?

Sunt atent la detalii in orice domeniu, iar estetica lucrurilor ma ghideaza in orice alegere, fie ca vorbim de amenajari arhitecturale, masini, haine etc. Estetica ar trebui sa se inscrie in natural, sa nu iasa in evidenta strident. Cel putin din punctul meu de vedere.

3. Cum se imbina medicina cu antreprenoriatul? La cine apelati cand intampinati dificultati in domeniul antreprenoriatului?

Inca din facultate am fost inclinat si catre partea antreprenoriala a lucrurilor, deci combinatia pentru mine reprezinta o placere. Dar avem consultanti pe diferite domenii care ne ajuta periodic.

4. Va considerati o persoana nonconformista? Cum se impaca personalitatea cu caracterul profesiei pe care o aveti?

Mai degraba un deschizator de drumuri. Si uneori acest lucru inseamna sa fi impotriva curentului. Am foarte multa rabdare, iar acest lucru se potriveste foarte bine cu profesia.

5. Care sunt calitatile pe care ar trebui sa le detina orice medic stomatolog, in opinia dumneavoastra?

Cunoasterea de sine as spune ca este prima calitate a unui medic stomatolog. Sa stie cand poate rezolva un caz si cand este cazul sa apeleze la alti specialisti pentru rezolvarea situatiei clinice. Totodata disciplina, o buna capacitate de comunicare, seriozitatea ar trebui sa le reintalnim la orice medic.

6. Vi se pare o atitudine naturala aceea de a transmite mai departe atunci cand ati atins un anumit nivel de dezvoltare profesionala? Exista in tara noastra aceasta mentalitate? Cum ar putea fi incurajata?

Cu siguranta da! Acest lucru poate fi facut direct in cabinetul de medicina dentara, aratand colegilor mai tineri tehnicile dezvoltate de noi de-a lungul anilor, fie prin sustinerea de cursuri teoretice si practice catre colegii de breasla. Prin schimbarea de parereri profesionale cel care are de castigat este pacientul, intotdeauna!

7. Sunteti extrem de implicat in propria dezvoltare profesionala, cat si a tinerilor colegi. Ce v-ati dori sa realizati in acest sens in urmatorii 5 ani?

Largirea echipei prin deschiderea de noi locatii si abordarea unor manopere noi pe care nu le regasim in portofoliul nostru in prezent ar fi 2 dintre dezideratele pe termen scurt.

8. Cum este profilul pacientului dumneavoastra? Cum il puteti caracteriza?

De regula sunt pacienti preocupati de starea lor de sanatate, care vin la medic nu pentru durere ci pentru probleme estetice sau pentru rezolvarea unor probleme functionale. De regula, sunt pacienti cu care comunicarea este foarte buna, inteleg planurile de tratament si respecta recomandarile echipei de profesionisti.

9. Apreciati foarte mult cultura vestica. V-ati gandit vreodata sa profesati in strainatate? Daca da, ce v-a impiedicat?

Niciodata nu mi-am pus problema serios sa profesez in afara tarii. Am rezidenta in UK si sunt membru al colegiului dentistilor de acolo, dar am facut acest lucru mai mult ca o plasa de siguranta decat ca o intentie reala.

10. Care este cea mai dificila interventie pe care ati realizat-o in cariera? Ce faceti atunci cand…nu stiti ce sa faceti? Cereti ajutorul?

Cu siguranta strang echipa langa mine si ne consultam! Primeaza rezultatul final intotdeauna. Ca protetician consider ca fiind dificile cazurile cu o patologie ATM (articulatia temporo-mandibulara). Sunt cazuri care necesita o perioada lunga de tratatment interdisciplinar.

Complexa este si cazuistica pacientilor care necesita tratament combinat ortognatic/ ortodontic/ protetic. Dar aceste cazuri aduc si cele mai mari satisfactii profesionale.

11. Cata libertate ofera profesia de medic stomatolog?

In cazul meu foarte multa, dar acest lucru numai datorita faptului ca am colegi care pot prelua activitatea zilnica, iar business-ul nu are de suferit.

12. Ce v-ar placea sa aveti si nu poate fi cumparat?

Timpul nu poate fi niciodata cumparat. Este lucrul cel mai de pret din punctul meu de vedere. Sigur, cu conditia sa fim sanatosi.

13. Care ar fi sfatul pe care vi l-ati oferi, daca v-ati putea intoarce in timp 15 ani?

Sa fi invatat sa deleg mai demult, ca nu sunt singurul care stie anumite lucruri si ca fara mine nu se poate. Si aici revin la raspunsul de mai devreme: timpul e foarte important.

Citeste si: INTERVIU Dr. Dan Mitrea, Medic Specialist Neurolog, Fondator Clinica de Neurologie

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment