INTERVIU | Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica

INTERVIU | Dr. Cristian Nitescu, medic primar chirurgie plastica

„Poti intineri o fata, poti regla un nas, poti imbunatati o barbie, poti potenta anumite trasaturi, dar nu poti crea ceva ce nu e acolo macar intr-o proportie redusa” este de parere domnul doctor Nitescu, care lucreaza zi de zi cu si pentru frumusete. Tocmai pentru ca frumusetea este un aspect atat de subiectiv, iar nemultumirile unui pacient pot avea origini variate, este important din punctul sau de vedere ca medicul estetician care il trateaza sa inteleaga de unde pornesc acestea si sa il indrume corect.

Manat de o dorinta de invatare si perfectionare continua si extrem de pasionat de ceea ce face, marturiseste ca se bucura de satisfactii diverse si complementare, care variaza de la o operatie dificila si pana la multumiri sincere ale pacientilor si tehnici inovatoare aplicate in activitatea sa. Secretul insa consta in a mentine vie flacara pasiunii care, in opinia sa, face diferenta intre medicii buni si cei extraordinari.

Imbratisand de la bun inceput chirurgia estetica cu entuziasm si daruire si ghidat de mentorii deosebiti care si-au lasat amprenta asupra sa, a ajuns sa transmita mai departe cunostintele acumulate in cei peste 20 de ani de cariera medicala atat rezidentilor, cat si fiului sau, care a ajuns sa ii calce pe urme. Fiind convins ca este extrem de important sa fii la curent cu activitatea medicilor din tarile mai dezvoltate, considera ca trebuie sa acumulezi si sa compari informatia accesata, raportandu-te si la ce fac altii mai bine decat tine.

Ce anume v-a indreptat catre domeniul chirurgiei plastice? Ati avut vreun mentor care v-a inspirat?

Am ales chirurgia plastica pentru ca era o provocare. Nu facusem in facultate nimic din ceea ce inseamna aceasta specialitate. La un moment dat, in ziarul Viata Medicala am citit, intamplator, programa specialitatii si am fost incantat de lucrurile care se pot face si de tipurile extrem de diverse de operatii pe care chirurgia plastica le inglobeaza. Mi s-a parut o specialitate de varf, asa ca am imbratisat-o cu tot entuziasmul si daruirea celui aflat la inceput de cariera. 

Inainte de a intra in domeniu, nu am avut niciun mentor. Ulterior, au fost doi oameni care mi-au marcat extrem de mult parcursul profesional si anume Dr. Valeriu Borcea și Prof. Univ. Dr. Isac Florin. Cred ca fiecare tanar aflat la inceput de drum ar trebui sa caute sa lucreze cu personalitati marcante in domeniile lor de activitate. Dincolo de carti si invataturi teoretice, amprenta pe care un mentor si-o poate lasa asupra ta este nepretuita.  

Citeste si: INTERVIU | Dr. Dragos Muraru, Medic Primar Chirurgie Plastica si Microchirurgie Reconstructiva

Care considerati ca este cea mai mare satisfactie profesionala pe care o poate oferi unui medic chirurgia plastica?

Este o intrebare buna, dar nu cred ca exista un anumit lucru pe care sa-l scot in fata. In momentul in care iti place ce faci, citesti si te instruiesti, satisfactiile sunt diverse si complementare. Le gasesti intr-o operatie grea pe care ai realizat-o in premiera, in multumirile sincere ale unui pacient care pleaca din cabinetul tau mai bine decat a intrat, in tehnicile si tehnologiile noi pe care le poti folosi in activitatea ta. 

Cred ca secretul este sa reusesti sa mentii vie aceasta flacara a pasiunii. Si aici cred ca se face diferenta intre medicii buni si cei extraordinari. Nu varsta cantareste decisiv, ci pasiunea. Sunt doctori care dupa 30 de ani de activitate pleaca dimineata spre locul de munca cu mai multa incantare si pasiune decat un tanar proaspat iesit de pe bancile facultatii. 

Sunteti extrem de interesat de dezvoltarea profesionala. Cat de mult ajuta, din punctul dvs. de vedere, aderarea la diverse societati/asociatii profesionale?

Eu am vrut sa intru la Medicina din vocatie, mi-a placut sincer sa ajut oamenii cu diferite probleme medicale, iar de aici rezulta implicit si dorinta de formare continua, pentru ca intelegi ca trebuie sa fii mereu la curent cu noile descoperiri din domeniu, pentru a-ti putea ajuta pacientii cat mai bine. 

In rezidentiat am fost extrem de norocos sa lucrez intr-un spital de urgenta si faceam multe garzi, la inceput neplatite iar mai apoi platite. Insa, experienta dobandita m-a ajutat extrem de mult. A fost foarte importanta cazuistica extrem de diversa cu care m-am confruntat intr-un spital de urgenta. Te impulsiona sa inveti cat mai mult si cat mai repede pentru a reusi, chiar daca nu erai titular, sa-i ajuti cat mai mult pe pacienti. 

Mai apoi, norocul meu a fost ca cei doi mentori ai mei enumerati mai sus au avut incredere in potentialul si in pregatirea mea profesionala si m-au lasat sa operez anumite cazuri inca din vremea in care eram rezident. Va dati seama ca acest lucru m-a ambitionat si m-a facut sa incerc sa nu gresesc si sa fiu cat mai perfectionist, pentru a rasplati increderea care mi-a fost acordata. 

Chirurgia plastica este o ramura relativ noua in constelatia specialitatilor chirurgicale. Practic, cea mai mare parte a dezvoltarii chirurgiei plastice am prins-o profesand. M-a ajutat, asadar, sa fiu prezent la manifestari nationale si internationale. Mai apoi, am citit tot felul de reviste de specialitate pe care am putut pune mana, reviste din SUA, Franta sau Marea Britanie. 

Astfel, am putut sa imi formez niste cunostinte solide pe care, la randul meu, le-am oferit in decursul anilor rezidentilor cu care am lucrat si, mai recent, fiului meu cu care lucrez in momentul de fata.

Este extrem de important sa profiti de ocaziile in care poti fi alaturi de colegii de breasla. De multe ori si in multe domenii se spune ca nu este important sa te raportezi la ce fac altii. Ei bine, in medicina este fix invers. Este extrem de important sa fii la curent cu activitatea doctorilor din tarile mai dezvoltate, sa acumulezi si sa compari informatia pe care o accesezi la congresele internationale si la alte manifestari stiintifice organizate de societati profesionale din afara tarii.

Citeste si: INTERVIU | Vlad Atanasescu, medic rezident chirurgie plastica, estetica si microchirurgie reconstructiva

Este important din punctul dvs. de vedere ca un medic chirurg sa fie supraspecializat/sa trateze anumite patologii?

Cred ca este foarte important. Chirurgia plastica este o specialitate foarte vasta astfel incat medicii din occident trateaza aproape exclusiv un anumit tip de patologie. In Romania nu este implementat acest sistem, iar faptul ca la locul de munca trebuie sa atingi aproape orice afectiune din patologia chirurgiei plastice te obliga sa muncesti mult mai mult, pentru a te putea ridica la standarde cat mai inalte indiferent de problema cu care te confrunti. 

Ati reusit sa efectuati interventii chirurgicale inovatoare in Romania. Ce alte vise/asteptari mai aveti pe plan profesional?

In chirurgia plastica, mai ales daca esti un chirurg bun care se perfectioneaza in mod continuu, nu poti spune ca ai atins intreaga paleta de operatii posibile. Pe de alta parte, pot spune ca mi-am atins o buna parte dintre obiective, intrucat am operat de-a lungul timpului o patologie diversa, de la patologia de urgenta pana la patologia cronica specifica chirurgiei plastice si, bineinteles, estetica. 

Nu stiu insa ce-mi va rezerva viitorul, insa sunt incantat in continuare de perspectiva de a reusi operatii noi. Aceasta specialitate este plina de surprize si poti sa inveti sa faci anumite operatii chiar si la multi ani dupa ce ai ai terminat instruirea initiala. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristina Berbecar-Zeca, Medic Specialist Chirurgie Plastica, Estetica si Microchirurgie Reconstructiva

Cat de importanta este inovatia in domeniul dvs. de activitate?

In 1992, cand am debutat in chirurgia plastica din pozitia de „ucenic”, o carte de specialitate despre chirurgia plastica se publica o data la doi-trei ani. In prezent, apar cel putin 30 de carti pe an si acest lucru se datoreaza avansului tehnologic, al studiilor, cercetarilor si a experientei acumulate pe plan mondial. Tocmai viteza cu care se schimba „status quo-ul” te face sa incerci sa asimilezi cat mai multa informatie noua. 

Sunt tehnici chirurgicale care s-au imbunatatit si tehnologie care evolueaza de la un an la altul, si, nu in ultimul rand, trebuie sa vezi ce tip de operatie se potriveste cel mai bine pentru un anumit pacient. Spre exemplu, lipoaspiratia, liftingul facial sau anumite operatii cronice de chirurgie plastica pot fi facute in multe feluri. Trebuie, asadar, sa ai cunostinte vaste pentru a putea oferi cea mai buna indicatie pacientului respectiv. 

Lucrati cu si pentru frumusete. Care sunt cele mai delicate aspecte pe care le implica frumusetea?

Frumusetea ar trebui sa fie, intr-o masura importanta, subiectiva. Nu ar trebui sa o incadram in niste standarde rigide, chiar daca Hollywood sau revistele de profil incearca sa faca acest lucru. Exista situatii in care frumusetea promovata la televizor nu se potriveste corpului sau chipului unei persoane, insa acea persoana crede atat de mult in ceea ce se promoveaza pe micile ecrane, incat isi doreste si ea acel lucru. Insa, etica profesionala nu trebuie sa fie negociabila. Chiar daca chirurgia estetica se realizeaza la cerere, exista operatii care trebuie refuzate de medic, daca simtul sau estetic ii spune ca o anumita cerinta din partea unui pacient nu ii este benefica acestuia. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică

Cu siguranta ati avut parte si de pacienti nemultumiti. Cum procedati in cazul acestora?

Se spune ca un chirurg bun sau foarte bun are cam 89-95% pacienti multumiti. Este foarte clar ca numai daca nu profesezi nu ai parte si de pacienti mai putin multumiti. Asta se datoreaza, de foarte multe ori, unor asteptari nerealiste din partea anumitor persoane. Poti intineri o fata, poti regla un nas, poti imbunatati o barbie, poti potenta anumite trasaturi, dar nu poti crea ceva ce nu e acolo macar intr-o proportie redusa.

De aceea, primul si cel mai bun lucru pe care il poate face un chirurg estetician care se confrunta cu un pacient mai putin multumit este sa caute sa inteleaga de unde vin, cu adevarat, convingerile si nemultumirile lui. In ce masura asteptarile pe care le are sunt reale si, totodata, realizabile si in ce masura sunt crezuri „imprumutate” de la fel de fel de influenceri si vedete de showbiz. In momentul in care afli raspunsul la aceasta intrebare, deja ai rezolvat o jumatate de problema si poti discuta cu acel pacient pornind de la niste realitati obiective. De cele mai multe ori, acesti pacienti ajung sa inteleaga ce le explici pentru ca ei nu sunt rau intentionati, ci poate doar gresit informati.

Dar in cazul unor pacienti care au avut parte de interventii/tratamente gresite din partea altor medici?

Exista mai multe categorii de pacienti care apar la consultatii dupa ce au fost operati de alti medici. Exista, bineinteles, si o categorie de pacienti care au fost operati intr-un mod mai putin fericit. Mai exista pacienti care reclama niste lucruri care nu pot fi imputabile chirurgului care a facut prima interventie, precum exista si pacienti care efectiv nu se confrunta cu vreun rezultat gresit, ci au in schimb o perceptie eronata despre rezultatul final.  

Doar pe pacientii din prima categorie accept sa ii operez. Sunt constient ca in lumea asta agitata in care traim, de multe ori cei care isi doresc o operatie estetica nu se intereseaza in amanunt despre experienta sau competenta unui chirurg, ci sunt atrasi de cat de stralucitor este ambalajul, de cat de tare urla o anumita reclama. Abia dupa ce isi dau seama de eroarea comisa isi fac temele mai bine si ajung la un chirurg cu o mai mare experienta. 

In cazul pacientilor din celelalte categorii, incerc sa ii indrum catre acel chirurg care i-a operat prima oara, caci el cunoaste cel mai bine cazurile si este cel mai in masura sa explice ce s-a intamplat acolo.

Citeste si: INTERVIU | Dr. Cristian Gabriel Viisoreanu, Medic Specialist Chirurgie Generala

Cati ani considerati ca sunt necesari unui medic pentru a deveni expert sau pentru a avea succes in domeniul sau de activitate?

Nu cred ca exista un standard de ani, pentru ca fiecare are o anumita perceptie, o anumita staruinta pentru domeniul respectiv. Poate ca unul are norocul sa lucreze cu niste mentori care il invata mult mai multe si mult mai repede. Totusi, cred ca apogeul unei pregatiri profesionale corecte si bine structurata ar trebui sa fie undeva pe la 40-45 ani. Cam dupa 40 de ani, dupa ce ai dobandit mai bine de 10 ani de experienta, atunci ai putea sa spui ca esti cu adevarat profesionist. 

Care sunt calitatile de care are nevoie un medic plastician pentru a excela?

In primul rand trebuie sa aiba o pregatire profesionala solida, care se dobandeste cu multa sudoare, staruinta si aplecare asupra meseriei. Trebuie sa incerce sa invete si sa fure meseria de la cat mai multi plasticieni mai experimentati si sa aiba un simt estetic foarte bun. Nu toti il au. Dupa parerea mea, chirurgul estetician desavarsit este cel care se aseamana cu un artist. Trebuie sa stii cat sa scoti, cat sa modelezi, cat sa reconstruiesti si pana unde sa te duci. Limita intre frumos si urat, in chirurgia estetica, este foarte subtire si difera de la un pacient la altul. 

Ce sfat puteti sa oferiti unui chirurg plastician aflat la inceput de drum?

In primul rand as vrea sa il felicit ca a ales aceasta specialitate foarte frumoasa. Mai departe, il indemn sa nu se lase doborat de problemele care pot sa apara. Sa se perfectioneze continuu, sa invete cat mai mult, pentru a-si forma un bagaj solid de cunostinte si pentru a-si forma propria lui expertiza pentru cazurile de chirurgie estetica si, bineinteles, sa fie la curent cu tot ce este nou si tot ce este inovator in aceasta ramura pentru ca doar asa va reusi sa tina pasul cu noile tehnici si tehologii care apar.

Ești specialist medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment