De la seringi până la deșeuri radioactive, asistenții medicali se confruntă cu foarte multe pericole de care trebuie să se ferească atât pe sine cât și pe pacienții lor, așa că este important să știe tot ce se poate despre acestea.
Conform unui articol publicat în iunie 2020 de către „Practice Greenhealth”, o organizație nonprofit dedicată realizării unui mediu sigur pentru cei care lucrează în domeniul sănătății, spitalele produc în jur de 13.60 kg deșeuri medicale pe zi pentru fiecare pacient. Odată cu pandemia de COVID-19, care a adus cu sine aruncarea mai repede a mai multor echipamente de protecție, cantitatea deșeurilor a crescut, asistenții medicali fiind cei care interacționează cel mai des cu acestea, iar conform lui Sara Wohlford, Manager de Sustenabilitate la Clinica Carilion din Roanoke:
„Asistenții intră în contact cu aproape orice fel de deșeu produs în domeniul sănătății.”
În acest sens, rolul asistenților medicali este unul foarte important nu numai pentru a se proteja pe sine ci și pentru a-i feri pe pacienți de posibile infecții. În plus, asistenții trebuie să se concentreze și pe a nu produce mai multe deșeuri sau pe a produce cât mai puține, deoarece orice cost suplimentar se răsfrânge asupra facturii pacienților.
Citește și Riscurile meseriei | Evitarea pericolelor si riscurilor in profesia medicala
Tipuri de deșeuri medicale
Organizația Mondială a Sănătății consideră că 85% dintre deșeurile medicale nu reprezintă, totuși, un potențial hazard și că preocuparea principală ar trebui să fie ceilalți 15%, adică orice are sânge sau materii fecale și urină.
Conform OMS, principalele tipuri de deșeuri medicale sunt următoarele:
- Deșeuri generale – materiale care nu prezintă vreun pericol;
- Deșeuri infecțioase – materiale contaminate cu sânge sau alte fluide corporale ale pacienților infecțioși;
- Deșeuri patologice – organe, fluide și țesuturi umane;
- Deșeuri chimice – solvenți, substanțe dezinfectante și metale grele prezente în dispozitivele medicale, printre care baterii;
- Deșeuri citotoxice – substanțe cancerigene, precum unele citostatice;
- Deșeuri radioactive – conform Biroului pentru Siguranța împotriva Radiațiilor al Universității din Pittsburg, această categorie poate include materiale contaminate, precum seringi folosite în medicina nucleară sau deșeuri generale de la secția de oncologie;
- Deșeuri ascuțite – seringi, ace, bisturiuri și alte lame;
- Deșeuri farmaceutice – medicamente și vaccinuri expirate, nefolosite.
Cum să te protejezi
Printre cele mai comune tipuri de deșeuri se numără cele ascuțite și farmaceutice, dar indiferent de tipul acestora, îndepărtarea lor corespunzătoare este esențială pentru protecția tuturor. În acest sens, majoritatea unităților au cutii speciale pentru deșeurile ascuțite și este foarte important ca acestea să nu fie umplute la maximum înainte de a fi sigilate și trimise către un serviciu specializat, prin care se distrug. Aceste cutii, folosite corespunzător, asigură faptul că deșeurile ascuțite rămân ferite de ochii și întrebuințarea persoanelor străine.
La fel ca orice alt tip, deșeurile farmaceutice pot reprezenta sau nu un hazard, printre acestea numărându-se antibioticele și medicamentele de tensiune, dar și cele pentru coagularea sângelui, opioidele, antiinflamatoarele și alte substanțe. Acestea, dacă nu sunt aruncate corespunzător, poluează mediul înconjurător sau chiar afectează sănătatea populației, de aceea, asistenții medicali ar trebui să fie foarte atenți la modul în care unitatea în care lucrează se descotorosește de acestea. De asemenea, siguranța trebuie să primeze și atunci când asistenții sortează deșeurile, pentru ca acestea să nu ajungă pe mâini nepotrivite.
În ceea ce privește deșeurile medicale comune, ideea principală este că odată ce acestea ajung în containerele dedicate, nu mai bagi mâna după ele sub nici o formă. În orice caz, pentru a afla mai multe despre cum, unde și când trebuie îndepărtate deșeurile, asistenții medicali trebuie să fie la curent cu politica clinicii, a cabinetului sau a spitalului în care lucrează.
Citește și Cum arată o zi din viața unui asistent medical
Fă în așa fel încât să contezi
Atitudinea corectă asupra acestei probleme este privirea deșeurilor medicale din punct de vedere personal, deoarece este foarte ușor pentru asistenți să arunce ceva ce pare a fi în plus, mai ales dacă te gândești la accesoriile de unică folosință, însă fiecare lucru, cât de mic, chiar dacă trece prin mai multe mâini și este sau nu de unică folosință, poate impacta viața unui om și își pune amprenta asupra mediului.
Ești asistent medical și ești în căutarea unui loc de muncă? Creează-ți un cont aici, iar noi îți prezentăm cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.
Pasionată de călătorii și lectură, urmează o carieră în jurnalism deoarece își dorește ca în fiecare zi să îmbine utilul cu plăcutul. Iubește provocările, noutățile și vede întotdeauna partea bună a oamenilor, încercând să fie prietenă cu toată lumea și să învețe mereu câte ceva de la oricine.