Serviciile de igiena si epidemiologie sunt obligatorii pentru orice unitate spitaliceasca, clinica sau spital, iar specializarile, in special ale medicilor (epidemiologi) sunt deficitare din pacate, in sistemul medical din Romania. Cu atat mai mult, nevoia pentru mai multi specialisti in acest domeniu este resimtita la nivelul spitalelor si clinicilor. De asemenea, veti putea intalni astfel de specializari in unitati de invatamant sau orice tip de institutii in care igiena, epidemiologia si sanatatea sunt indicatori prioritari.
Asistentul medical de igiena si sanatate publica isi desfasoara activitatea in conformitate cu Legea nr. 307/2004 privind exercitarea profesiei de asistent medical si moasa, precum si organizarea si functionarea Ordinului Asistentilor Medicali si Moaselor din Romania.
Detalii complete cu privire la activitatile asistentului medical de igiena pot fi regasite aici .
Din punctul de vedere al ocupatiei, asistentul medical de igiena si sanatate publica participa la promovarea si protejarea sanatatii populatiei folosind cunostintele de ingrijire, sociale si de sanatate publica.
Ce este un asistent medical de igiena si care sunt atributiile acestuia?
Principalele sarcini ale unui asistent medical specializat in igiena sau care se va specializa in cadrul unei astfel de sectii constau in principal, in monitorizarea nivelului curent de igiena in specializarea respectiva, in functie de domeniul aflat in subordine (igiena alimentara, igiena la locul de munca, sanatatea copiilor si a adolescentilor, epidemiologie si altele de acest fel).
De asemenea, locul de munca al unui asistent medical de igiena poate sa se desfasoare in institutii si medii care sunt expuse la factori de risc de tip epidemiologic sau de igiena (comunitati vulnerabile, unitati de productie, institutii care se ocupa de persoane fara adapost sau alte tipuri de persoane institutionalizate).
In aceasta functie, asistentul medical va asista medicul epidemiolog sau de alta specialitate in desfasurarea activitatii acestora si are ca principale responsabilitati:
– monitorizarea indeplinirii reglementarilor privind controlul igienei si controlul epidemiologic
– realizarea de analize epidemiologice la locul infectarii
– prelevarea de mostre de la locul infectarii, de la cabinete medicale si alte unitati de acest fel
– trimiterea mostrelor la laboratoare specializate
– interpretarea rezultatelor testelor de laborator
– evaluarea componentelor, facilitatilor si chiar a uzinelor, cu privire la posibilele riscuri la locul de munca
– colectarea si acumularea de date pentru rapoarte si studii epidemiologice, in vederea urmaririi starii de sanatate a populatiei
– activitati de consultanta in domeniul igienei si epidemiologiei
– organizarea de seminarii si cursuri pentru persoane ce nu lucreaza in domeniul sanatatii.
Regasiti mai jos cateva dintre cele mai importante atributii specifice:
1. Raspunde de modul de desfasurare a activitatii astfel incat sa nu expuna la pericol de accidente sau imbolnavire profesionala atat propria persoana cat si pe celelalte persoane participante la procesul de munca.
2. Are obligatia si raspunde de modul de aducere la cunostinta conducatorului locului de munca referitor la accidentele de munca suferite de propria persoana si de alte persoane participante la procesul de munca.
3. Tine evidenta carnetelor de sanatate ale angajatilor si va verifica periodic daca acestia au analizele efectuate in timp util.
4. Raspunde de respectarea normelor igienico-sanitare in cadrul unitatii (dormitoare, grupuri sanitare, holuri, sali de mese, cabinet medical), in blocul alimentar, in magazia de alimente, in spalatorie si calcatorie).
5. Face parte din comisia de primire-receptie a alimentelor, materialelor sanitare si de igiena, verifica certificatele de calitate ale alimentelor precum si termenele de valabilitate inscrise de producator.
6. Monitorizeaza perioadele de vaccinare ale asistatilor avand obligatia de a lua legatura cu Directia de Sanatate Publica (DSP)
7. Raspunde de corectitudinea executarii sterilizarii avand ca preocupare permanenta aprovizionare cu testele corespunzatoare, precum si verificarea valabilitatii acestora cu ajutorul DSP.
8. In cazul aparitiei unor boli infectocontagioase cu declarare obligatorie, intocmeste ancheta epidemiologica primara impreuna cu medicul, informind in acelasi timp DSP.
9. Supravegheaza in permanenta utilizarea corecta a substantelor dezinfectante si de curatenie.
10. Verifica zilnic existenta probelor de alimente precum si graficul de temperatura.
11. Supravegheaza indeaproape efectuarea dezinsectiei, deratizarii efectuate de societati abilitate.
12. Controleaza si respecta ritmicitatea ridicarii produselor menajere, biologice, alimentare de catre firme abilitate.
Un asistent medical de igiena va raspunde si de respectarea Normelor NGPM si PSi la locul de munca. Fisa postului completa pentru pozitia de asistent medical de igiena poate fi consultata aici.
Citeste si: Ce trebuie sa stie un asistent medical despre sectia de psihiatrie
Sunt acel gen de om care scrie cu dorul de a fi asistent medical macar pentru o zi iar cand vine ziua aceea, ar face orice sa se intoarca la masa de scris. Educata ca jurnalist, instruita ca asistent medical, sunt mereu in preajma cuvintelor si a oamenilor.