Acum ceva timp am facut un articol in care am enumerat cateva domenii medicale pe care le puteti alege, daca nu doriti sa fiti medic si asistent medical (click aici). Ingineria medicala se numara printre acestea. Adrian Chiper a terminat studiile acestei facultati si in momentul de fata activeaza in acest domeniu. Pentru cei care sunt nehotarati si inca nu stiu care sunt avantajele acestei facultati, precum si perspectivele unui viitor job in aceasta directie, va invit sa cititi urmatorul interviu, realizat cu Adrian Chiper.
Cum si de ce ai ales aceasta facultate? Stiai ce oportunitati iti va oferi?
Imi doream foarte mult sa activez in domeniul medical. Dupa ce am terminat liceul, profil mate-info, m-am inscris la Facultatea de Medicina, avand ca alternativa Ingineria medicala. Intrand la taxa la Medicina, mi-am dat seama ca pot sa imbin doua materii care imi plac foarte mult: matematica si biologia alegand cea de-a doua varianta. In liceu mi-am pus bazele matematicii, iar in facultate am continuat cu aceasta materie, dar am descoperit si ramura medicala. Cred ca a fost una dintre cele mai bune alegeri.
Care au fost materiile care ti-au placut cel mai mult si cat de utile le-ai considerat pentru viitoarea cariera?
Tot ce a tinut de medicina m-a pasionat: biologie celulara, anatomie functionala si patologica, fiziopatologie. Mi-a placut ca am avut si contact cu spitalul si sectiile, am fost in garzi cu profesorii. S-a pus accent mult pe partea practica, aveam laboratoare in care obtineam rezultate in timp real. De exemplu foloseam centrifuga pentru a separa ADN-ul dintr-o banana, iar la proteomica aveam un soft special in care lucram cu catene si codoni. Unele laboratoare puteau fi plictisitoare, iar la momentul respectiv nu prea constientizam importanta lor. Acum, la jobul actual, sunt recunoscator pentru ce am invatat si imi dau seama cat de utile au fost toate experimentele.
Din pacate materiile ce tineau de inginerie nu se axau atat de mult pe partea practica si, automat, eram mai putin entuziasmat cand aveam ore. Era foarte multa teorie, ceea ce nu este un lucru rau, insa nu faceau corespondenta cu utilitatile practice. Era un pic mai greu de invatat.
Cum au fost profesorii, cerintele, proiectele, examenele? Pe ce s-a pus mai mult accent: practica sau teorie?
Am avut profesori buni de la Facultatea de Medicina si de la Politehnica. Cerintele erau pe masura celor doua facultati. Aveam colocvii, examene scrise si orale. Am avut si proiecte, unul singur mi s-a parut mai interesant, pentru laboratorul de mecanica. Examenele orale mi s-au parut mai solicitante. De exemplu aveam de dezvoltat o teorie in domeniul medical-mecanica fluidelor. Practic, pe langa faptul ca trebuia sa stii perfect teoria, trebuia sa stii sa pui in practica si sa explicit anumite procese fiziologice din corpul uman.
Ai incuraja elevii sa faca aceasta alegere? De ce ?
Daca esti pasionat de stiintele exacte, dar in acelasi timp medicina este o pasiune, aceasta facultate va fi pe masura asteptarilor tale. Este dificil, poate din exterior pare usor. Este multa munca, multa teorie, insa in timp o sa vezi rezultatele. Consider ca a meritat tot efortul.
In prezent esti angajat? Care sunt atributiile tale? Esti fericit cu ceea ce faci?
Da sunt angajat ca inginer medical. Fac mentenanta de aparatura medicala si instalarea acestora. Sefii apreciaza mult munca depusa, iar jobul in sine este exact cum mi-am imaginat ca va fi. Dar sa nu uitam ca vorbim de domeniul medical unde semnatura pe orice document este importanta, deci implica un stres major. Ne confruntam cu situatii comparabile cu ale medicilor.
Acest job mi-a oferit sansa de a colabora cu medici de renume si sunt fericit ca am reusit sa contribui la imbunatatirea sistemului medical.
Nu sunt rare situatiile in care pacientii ne considera medici, insa noi nu putem oferi sfaturi medicale. Rolul nostru este de a interactiona cu medicii.
Daca v-a placut acest articol va recomand sa va creati un cont aici, pentru a fi la curent cu noutatile medicale.
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.