Majoritatea dintre noi avem măcar un cont pe diverse platforme sociale, fenomenul luând amploare mai ales în ultimii 6 ani. Conturile sociale includ informații personale pe care în mod normal nu le-am împărtăși unui necunoscut și cu atât mai puțin unui potențial angajator, însă contul tău de Facebook poate face diferența între a obține sau nu un job.
În ultimii ani, interesul arătat de către angajatori pentru profilurile de pe rețelele sociale a crescut direct proporțional cu eforturile de angajare. Departamentele de resurse umane au un protocol foarte bine pus la punct prin care analizează candidatul înainte de a-l alătura echipei sau chiar de a-l chema la interviul de angajare, iar unul dintre pași implică și contul tău de Facebook.
Practica de „social media screening” este tot mai des întânită, studii făcute în 2015 indicând că aproape 50% dintre angajatori urmăresc activitatea în online a candidaților înainte de a-i nominaliza pe cei selectați pentru interviu.
Un studiu publicat de www.careerbuilder.com scoate la iveală niște cifre extrem de interesante:
În condițiile în care activitatea ta în online este atent urmărită (mai ales pe rețelele de socializare), o soluție pentru a te asigura că nu vei dezamăgi este să te verifici singur. Printr-o simplă căutare pe Google a numelui tău, vei afla imediat ce informații va primi angajatorul când va începe să te evalueze.
Pe lângă URL-urile care vor fi accesate pentru a ți se realiza profilul, trebuie să fii atent și la pozele care te vor înfățișa în fața angajatorului. Chiar dacă CV-ul tău este imaculat, iar fotografia atașată transmite un mesaj profesionist, o imagine nepotrivită din contul tau social te poate dezavantaja.
Te-ar putea interesa și: Angajatorii ne verifică în mediul online. Sfaturi despre cum să avem un profil social-media curat
Conform unei analize făcute în SUA de www.jobvite.com, în anul 2015 angajatorii au făcut „social media screening” pe următoarele rețele de socializare:
Evident, cifrele nu sunt identice pentru România, dar indică un comportament care s-ar putea globaliza cât de curând.
Facebook este lider atunci când vine vorba de evaluarea unui profil personal. Pe lângă faptul că este cea mai mare rețea socială, utilizatorii ei interacționează cel mai mult și tind să își lase setările de securitate așa cum sunt predefinite de platformă, oricine având astfel acces la majoritatea informațiilor personale. Contul tău de Facebook reprezintă astfel baza unui „social media screening” eficient, celelalte rețele sociale fiind urmărite ulterior pentru a sublinia concluziile trase după parcurgerea acestuia.
De cealaltă parte, candidații nu folosesc la fel de intens rețelele sociale atunci când aplică la joburi. Un sondaj realizat de Harris Poll pe un eșantion de 3.100 de angajați a scos la iveală că numai 15% au analizat activitatea companiei pe rețelele sociale înainte de a-și trimite CV-ul. Totuși, dintre cei care au primit cereri de prietenie de la angajator, 80% au acceptat și astfel au ajuns să cunoască mai bine compania înainte să lucreze acolo, lucru extrem de important într-un proces de recrutare.
Aceste date arată că angajatorii sunt mai înclinați să facă o ofertă de muncă după ce au analizat contul tău de Facebook. Prin urmare, MEDIjobs te sfătuiește să te gândești mai bine la conținutul pe care îl postezi pe rețelele sociale.
Ești specialist medical și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.