Ar trebui medicii sa fie prieteni pe Facebook cu pacientii lor?

Ar trebui medicii sa fie prieteni pe Facebook cu pacientii lor?

Retelele de socializare fac parte din seria activitatilor zilnice ale unei persoane. In Romania exista aproximativ 9.6 milioane de oameni care acceseaza Facebook-ul. Categoria de varsta cu cel mai mare procent se incadreaza intre 25-34 de ani. (click aici).

Chiar daca in domeniul medical timpul liber este destul de scurt, exista un numar mare de conturi de Facebook in randul medicilor, rezidentilor sau studentilor.

Un studiu realizat in UK, in 2011 si publicat in Journal of General Internal Medicine, a aratat ca aproximativ 35% dintre medicii activi pe Facebook au primit cereri de prietenie de la pacienti ori apartinatori, iar 58% dintre acestia nu au dat accept. In Romania nu exista in momentul de fata valori exacte, insa stim cu totii ca acest fenomen este prezent si la noi.

Mediul online are numeroase beneficii (daca informatiile sunt filtrate): ajuta medicii sa se contecteze in timp real si sa relationeze cu colegii , sa impartaseasca din cunostiintele lor si sa informeze populatia in ceea ce priveste educatia medicala.

In acelasi timp, pacientii au acces la informatii medicale. Se pot interesa astfel in legatura cu diferite patologii si pot citi sfaturi medicale de profilaxie.

Asa ajungem la subiectul acestui articol. Daca un pacient are incredere intr-un medic, in cadrul unei vizite medicale si se stabileste o relatie medic-pacient , ar putea fi prieteni pe Facebook?

Principiul de baza al unei relatii medic-pacient este acela de a nu amesteca viata personala cu cea profesionala. Interactiunea pacientului cu medicul pe o retea de socializare poate duce la o situatie inconfortabila pe viitor si poate afecta calitatea vizitei medicale. De asemenea, poate interfera cu obiectivitatea punerii unui diagnostic.

Odata cu cresterea numarului de utilizatori au aparut si problemele de etica. Un simplu share pe Facebook poate avea numeroase share-uri si poate fi interpretat gresit. De asemenea un check-in poate da informatii despre locatia exacta. Facebook-ul ofera detalii despre viata privata a unei persoane, insa poate fi folosit si in scop informativ pe anumite specializari, depinde doar de atitudinea utilizatorului si scopul pentru care si-a creat un cont.

Medicul are responsabilitatea de a respecta caracterul privat al relatiei medic-pacient, iar pacientii ar trebui sa inteleaga ca natura relatiei medic-pacient se poate denatura in urma unor sfaturi primite neoficial (pe Facebook sau pe alte retele de socializare).

Putem sa luam un caz ipotetic drept exemplu. Daca un pacient vine la un consult medical si, pe langa descrierea simptomatologiei patologiei pe care o are, incepe sa vorbeasca despre restaurantul in care si-a dat check-in medicul cu cateva zile inainte (lucru pe care l-a vazut pe Facebook). Medicul poate fi pus intr-o situatie neadecvata si poate influenta atentia catre nevoie medicale ale pacientului. O alta situatie poate fi aceea in care un pacient apeleaza la consult in cadrul unei retele sociale, un mediu nu tocmai propice pentru punerea unui diagnostic (exceptie facand platformele online de specialitate). O discutie pe Facebook nu inlocuieste vizita la medic, nu se pot executa manevrele unui examen clinic si astfel se poate da un diagnostic eronat sau un tratament neadecvat.

Pacientii ar trebui sa se simta confortabil in cadrul unei vizite la medic si sa-si prezinte simptomatologia fara a se lega de viata personala (in masura in care nu interactioneaza cu patologia respectiva). De asemenea, acestia, inainte de a contacta un medic pe o retea de socializare si de a apela la ajutorul sau, ar trebui sa se gandeasca daca acest lucru ii va afecta relatia medic-pacient, iar daca nu va primi accept nu trebuie luat ca un aspect negativ: anumite persoane isi doresc ca profilul lor de Facebook sa fie privat si nu vor sa isi expuna viata personala.

Voi ce parere aveti despre acest subiect? Ne puteti impartasi experientele voastre printr-un comentariu in cadrul acestui articol.

Daca ti-a placut acest articol, iti recomand sa iti creezi un cont gratuit pe platforma MEDIjobs aici, pentru a fi la curent cu materialele pe care le publicam, precum si cu cele mai recente oportunitati de cariera in domeniul medical, din Romania.

 

Despre Autor

Raluca Ioana Marin

Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un "job" full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.

Facebook Comment