INTERVIU | Dan Doroftei, Director de Dezvoltare al Enayati Medical City: „Unul dintre punctele cheie in orice investitie medicala din Romania este pastrarea si readucerea personalului medical in tara”

INTERVIU | Dan Doroftei, Director de Dezvoltare al Enayati Medical City: „Unul dintre punctele cheie in orice investitie medicala din Romania este pastrarea si readucerea personalului medical in tara”

Dan Doroftei, stalpul de sustinere al Enayati Medical City, recunoaste ca este un repatriat, revenind in tara dupa 12 ani petrecuti in SUA. El crede insa cu tarie ca profesionalismul nu are granite, dupa cum i-a demonstrat-o de altfel experienta de Director de Dezvoltare al acestui proiect amplu, a carui data de finalizare este estimata la inceputul anului 2021.

Avand la baza o investitie privata de 60 milioane de euro, Enayati Medical City devine ecosistemul medical care integreaza elita furnizorilor de servicii medicale pentru a oferi cele mai bune solutii posibile in Romania de oncologie integrata si ingrijirea seniorilor. Pe langa serviciile integrate de care va dispune Enayati Medical City, gratie partenerilor, va fi echipat cu aparatura medicala de ultima ora, angrenand nu mai putin de 400 de angajati. 

Odata cu finalizarea proiectului, Dan Doroftei va prelua conducerea operationala a partii rezidentiale si de ingrijire a seniorilor, Enayati Senior, angajandu-se sa porneasca de la zero si sa promoveze acest concept nou pentru Romania.

1. Care a fost ideea care a stat la baza construirii acestui spital si ce va propuneti odata ce este finalizat?

Enayati Medical City a fost gandit timp de 8 ani de Dr. Wargha Enayati, fondatorul Retelei Regina Maria, ca o continuare fireasca a misiunii sale de a imbunatati sistemul medical romanesc, si de a crea piata acolo unde nu exista. Totul a inceput cu deschiderea primei retele private de sanatate, alaturi de introducerea abonamentelor medicale si a multor altor inovatii care au adus azi piata la un nivel de dezvoltare semnificativ chiar si comparativ cu tarile europene. 

Viziunea Dr. Wargha Enayati porneste de la un principiu foarte simplu si curat: sa creeze ceva de care oamenii au nevoie. A identificat insuficienta serviciilor de ingrijire si rezidentiale dedicate seniorilor, precum si absenta unui centru integrat de oncologie si le-a gandit ca pe un adevarat ecosistem medical. 

Astfel, Enayati Medical City devine ecosistemul medical care integreaza elita furnizorilor de servicii medicale care sa ofere cele mai bune solutii posibile in Romania pentru oncologie integrata si ingrijirea seniorilor.

2. Prin ce se va diferentia Enayati Medical City de restul spitalelor private din Romania?

In primul rand, Enayati Medical City nu este doar un spital, este primul oras medical construit dupa 1989 in Romania, un complex desfasurat pe o suprafata de 35.000 de metri patrati. Enayati Medical City imbina pentru prima oara un centru integrat de oncologie si recuperare (cu toate functiile necesare – ambulatoriu, imagistica, radioterapie si medicina nucleara, peste 100 de paturi), si un centru de ingrijire a seniorilor cu peste 130 de paturi. Ingrijirea lor se va face in doua cladiri dispuse pe 8 etaje, pentru diferite grade de nevoi. 

O atentie deosebita se va acorda pacientilor si din punct de vedere ambiental si tehnic, de la dotarile necesare, pana la iluminat, elemente decorative distinctive, elemente de securitate si siguranta, precum si activitati specifice. 

Acest proiect, ca multe altele izolate pe teritoriul tarii, se vrea un exemplu de buna practica ca se poate face si cum se poate face, chiar si pentru stat. Atunci cand se va ajunge la o anumita scala, va lua si statul exemplu si va face ceva. 

3. In ce faza se afla in momentul de fata proiectul?

Odata parcurse fazele de fezabilitate si autorizare, proiectul a intrat in linie dreapta. Partea de structura este aproape finalizata si se inainteaza si la interior. Ne miscam repede, gratie experientei si atentiei pe care atat antreprenorul general, Synergy Construct, a acordat-o proiectului, cat si echipei noastre de proiect, din care fac parte CBRE Romania, ca project manageri. Ne indreptam cu pasi hotarati si repezi catre data finalizarii care este estimata la inceputul lui 2021. 

4. Ce provocari ati intampinat pe parcursul proiectului Enayati Medical City?

Prima si cea mai mare provocare a fost selectarea constructorului. Un proiect de magnitudinea si complexitatea Enayati Medical City nu a fost usor de inteles de toti ofertantii. Procesul de contractare a antreprenorului general a durat aproape 6 luni, majoritatea timpului fiind petrecut cu clarificari si detalieri ale diverselor elemente specifice proiectului. Doar pentru a oferi un exemplu al complexitatii, in cei peste 35000 de metri patrati, proiectul imbina multe specialitati de constructie, de la birouri, spatii comerciale, medicale si rezidentiale. Iar ca ordin de marime, avem proiectate aproape tot atatea corpuri de iluminat cat are orasul Deva in iluminat public. 

Insa, ca in multe domenii si proiecte, provocarile tin si de latura soft, umana. Cultura grupului Enayati este una consultativa, in care deciziile se iau in urma discutiilor constructive. Ideea este ca deciziile sa fie luate in unanimitate, iar acest proces poate dura si nu este intotdeauna inteles de toti participantii. 

5. Ati putea face o comparatie intre modelul de business din SUA si cel din Romania?

Am sa ma refer in principal la domeniul ingrijirii seniorilor, unde, in opinia mea, Romania are cel mai mult de recuperat, atat in privinta mentalitatii, cat si a ofertei de servicii din partea furnizorilor. Nefiind nici cel mai profitabil, nici cel mai glamorous domeniu, cu o cerere de piata inca nematurizata, in Romania oferta este timid conturata si putin diversificata. Iar acest lucru se reflecta inapoi in cerere, creand o spirala. Numarul varstnicilor este in crestere accentuata, nevoile se amplifica, iar seniorii care ar avea nevoie de servicii de ingrijire si rezidentiale nu au suficiente resurse pentru a lua o decizie privind propria ingrijire. 

In SUA gradul de penetrare pentru ingrijire seniori, calculat ca raport intre numarul disponibil de paturi si numarul persoanelor varstnice, este de 9.1% la nivel national. In Berlin, de exemplu acest grad de penetrare este 3.2%, iar in Bucuresti 0.2%, si chiar mai scazut la nivel national.

6. Cate locuri de munca vor fi disponibile pentru specialistii medicali? Cand veti incepe sa recrutati personal medical pentru acest spital?

Complexul integrat, o investitie privata de 60 milioane de euro va deveni un furnicar cu peste 400 de angajati, majoritatea medici si personal medical, dar si asistenti sociali, ocupationali, samd. Va fi, intr-adevar o provocare gasirea resursei umane. Recrutarile vor incepe din timp, inca din vara. De asemenea, pentru dezvoltarea continua a specialistilor, analizam si varianta de a transforma Enayati Medical City intr-un adevarat campus de training pentru asistente medicale, atat teoretic, cat si practic. 

7. Va ganditi sa atrageti si medici romani care au plecat sa lucreze in alte tari? Daca da, aveti o strategie prin care veti face asta? De ce ar alege medicii si asistentii sa lucreze in spitalul Enayati Medical City?

Unul dintre punctele cheie in orice investitie medicala din Romania este tocmai pastrarea si readucerea personalului medical in tara. Medicii si asistentii romani nu pleaca din tara doar pentru bani, de aceea nici nu se intorc doar pentru asta, ci au nevoie sa poata sa performeze, sa acceseze aparatura, sa se dezvolte profesional, sa simta ca aduc valoare si ca isi indeplinesc misiunea profesionala. Sunt convins ca Enayati Medical City va oferi toate conditiile pentru a-si dori sa lucreze in Romania. Deja pentru partea de ingrijire seniori am recrutat si angajat personal intors din Europa. Chiar eu insumi sunt repatriat, dupa 12 ani petrecuti in SUA. 

8. Ce tehnologii vor fi implementate in cadrul proiectului? Va avea tehnologii medicale revolutionare?

Pe langa faptul ca orasul medical va oferi servicii integrate, ceea ce este in sinea sa un lucru rar in Romania, complexul va avea, cu ajutorul partenerilor, doua acceleratoare lineare, computere tomograf si aparate de rezonanta magnetica, angiograf si un robot DaVinci. Partenerii nostri sunt operatori de elita si aceasta se va reflecta in dotarea tehnologica a Enayati Medical City. 

9. Care este cel mai important lucru pe care l-ati invatat din aceasta experienta?

Profesionalismul nu are granite. Inca de cand m-am reintors in tara, si apoi in calitate de membru al grupului Enayati, am auzit de nenumarate ori sintagmele “aici esti in Romania” sau “nu cunosti sistemul”. Dupa doi ani petrecuti in acest proiect, avand in echipa adevarati profesionisti, oameni care stiu, pot si vor sa faca lucrurile astfel, afirm in continuare ca lucrul bine si temeinic facut nu depinde de geografie sau de vreun sistem. 

10. Care sunt calitatile pe care trebuie sa le aiba un director de dezvoltare, din punctul dumneavoastra de vedere?

Pentru un asemenea proiect, un director de dezvoltare ar trebui in primul rand sa aiba un dram de nebunie. Acum serios vorbind, calitatile soft, de a crea si a gestiona echipe diverse, cu variate functionalitati si grade de experienta sunt vitale pentru un director de dezvoltare, in orice domeniu. Eu nu sunt un director de dezvoltare prin formare, dar experienta mea in domeniul sanatatii si ingrijirii seniorilor, precum si expunerea la numeroase proiecte similare, in SUA, ma ajuta sa coordonez toate aspectele acestui proiect. 

11. Cum arata proiectul la care va vedeti lucrand peste 5 ani?

In primul rand, odata cu finalizarea constructiei si deschiderea Enayati Medical City, eu voi prelua conducerea operationala a Enayati Senior, partea rezidentiala si de ingrijire a seniorilor din cadrul proiectului. Vom porni de la zero, dezvolta si promova acest concept, repet, nou in Romania prin magnitudine si complexitatea serviciilor oferite seniorilor. Modelul este insa replicabil si speram ca in anii ce vin sa reusim sa il dezvoltam si in alte locatii. 

Citeste si: INTERVIU | Dr. Dan Ioniță, medic primar chirurgie plastică

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment