Îl cunosc încă din liceu, când împărțeam aceeași bancă și mă abțineam de multe ori să râd la ore: eu introvertită, el extrovertit. Mereu pus pe șotii, mereu cu drag de oameni și cu poftă de viață, nu îl vedeam pe Dan alegând Medicina, cu atât mai puțin gastroenterologia.
Însă a ales-o și continuă să o aleagă. După ce a absolvit la “Carol Davila” în București, unde locuiește, a urmat rezidențiatul la Spitalul Clinic Colentina, apoi a devenit medic specialist gastroenterolog la clinica Laurus Medical, Ploiești. Pasiunea lui l-a adus anul acesta și la MedLife Ploiești. Între timp, continuă să facă gărzi la Spitalul Colentina, unde se dedică unor cazuri mai serioase.
Mi-am întâlnit fostul coleg cu aceeași poftă de viață, dar cu o sensibilitate mai asumată și o pasiune vie de a ajuta și a fi aproape de oameni, așa cum îl știam și acum 12 ani. Acum, am stat de vorbă cu Dan despre viața unui medic gastroenterolog, dar și despre echilibru, motivație și visuri curajoase.
1. Dan, când a fost momentul să spui: da, asta e cariera pe care mi-o doresc?
Încă din școala generală, am fost atras cumva de medicină. Îmi aduc aminte că stăteam până târziu, urmărind emisiuni despre corpul uman și despre cum funcționează acesta. În liceu, mă gândisem să urmez o facultate cu profil tehnic, însă nu pentru mult timp. Ce mi-a deschis ochii a fost un eveniment mai puțin fericit din familie: mama mea trecuse prin două intervenții chirurgicale destul de serioase, și asta a fost factorul decisiv în alegerea medicinei.
Îmi amintesc cu drag că la un moment dat îmi doream să urmez Facultatea de Inginerie Aerospațială și să proiectez avioane. Mă bucur că am renunțat în timp util la această idee. Dacă stau și mă gândesc mai bine, să judeci cazuri medicale și să alegi strategiile potrivite de tratament sunt un challenge mult mai mare. Pot spune cu mâna pe inimă că, dacă ar fi să o iau de la capăt, tot Medicina aș alege, chiar dacă e o facultate de lungă durată care implică mult studiu și multă răbdare.
2. Te-am urmărit pe social media, observ că și acolo ai dus pasiunea pentru gastroenterologie. Creezi și awareness, în postările tale. De ce ai ales gastro, dintre toate?
Tot rezidențiatul am crezut ca voi face Anestezie și Terapie Intensivă și că o să tratez pacienți critici, însă în ultimul moment, m-am răzgândit. Am ales din prisma faptului că ai o patologie variantă, interesantă (pentru tine, ca medic) și ai inclusiv posibilitatea de a face diferite proceduri diagnostice și terapeutice. Este o ramură a medicinii care studiază bolile tubului digestiv și ale organelor anexe.
Și, într-o perioadă în care incidența cancerelor este în creștere, consider obligatoriu să existe cât mai mult awareness pe social media, pentru a crește gradul de responsabilizare a populației. În privat, consult mulți pacienți în special cu tulburări funcționale precum sindrom de intestin iritabil, marea majoritate fiind pacienți tineri. Sunt probleme datorate alimentației dezechilibrate și stresului. Totodată, pun mult accent pe screening colonoscopic la pacienții de 45+.
3. Cum arată o zi din viața ta, Dan?
De regulă, mă trezesc la ora 6:00, iau micul dejun și plec spre muncă. La Ploiești, ajung cu trenul, călătorie în care prefer să citesc – articole legate de medicină, în special gastroenterologie, uneori și beletristică. La clinica unde profesez (n.r. Laurus Medical), îmi încep activitatea la ora 8:30 unde ofer consultații până seara. În jurul orei 18:30 mă întorc în București, dar ziua nu se termină pentru mine. Având în vedere faptul că sunt o persoană activă și plină de energie, îmi petrec timpul rămas fie antrenându-mă la sala de forță, fie ieșind la alergat. La 21:00, termin orice activitate, mă mai relaxez un pic sau mai citesc ceva, apoi somn și odihnă pentru a doua zi.
Citește și: INTERVIU | Asis.Univ.Dr. Madalina Merisescu, medic specialist boli infectioase
4. Ești foarte activ și iubitor de mișcare, participi și la competiții. Pare pasiunea ta de suflet, după medicină. Ce te motivează să îți faci timp pentru asta?
În liceu eram sedentar, știi, nu făceam sport deloc. Preferam să îmi găsesc alte ocupații, când ceilalți prieteni ieșeau la fotbal. Pasiunea pentru alergat am descoperit-o undeva în anul 4 de facultate, când am început și antrenamentele la sală (aici mă refer la clase cu coregrafie care mă mențin fit, nu sunt un fan al ridicatului de greutăți). Revenind la alergat, am început inițial câțiva kilometri, după care încet-încet spre 10-12 km.
În ultimii doi ani, am început să alerg mult mai intens, să variez tipurile de alergare și să am recorduri personale, lucru care mă motivează foarte mult. Îmi place să particip la tot felul de competiții sportive și, dacă aș avea mai mult timp liber, aș face și înot, dar chiar nu mai rămâne timp. Cred că sportul făcut constant te încarcă cu energie și îți asigură realmente un stil de viață mai sănătos (scade riscul de apariție a bolilor cardiovasculare, a diabetului etc.).
5. Revenind la carieră, ce calități sau abilități crezi că ar trebui să aibă un specialist gastroenterolog, din experiența ta?
Cred că toți medicii trebuie să fie profesioniști, să-și dea interesul să devină mai buni, să nu se mulțumească niciodată cu puțin și să nu se plafoneze. Există tendința asta de plafonare odată cu munca în sistemul privat, iar unii își pierd interesul în a se mai informa.
Medicina este într-un progres constant, apar zilnic noi tratamente, proceduri. Un medic bun trebuie să fie la curent cu tot ce e nou. În afară de profesionalism, pasiune și autonomie, o altă calitate pe care o văd destul de importantă este empatia față de pacient.
6. Cum ai descrie relația medic-pacient, ce crezi că definește o comunicare bună cu pacienții?
Medicul trebuie sa fie capabil să înțeleagă problemele pe care pacientul le are, să îi dea sfaturi și să îl ajute să depășească momentul, dar totuși să mențină o oarecare limită pentru a nu se implica prea mult (ceea ce poate dăuna ambelor părți).
Încă de când pacientul intră în cabinetul de consultații, atmosfera trebuie să fie relaxată, să se permită o conexiune între medic și pacient. Contează ca pacientul să aibă încredere în medicul ales, să fie deschis și să îi explice tot ce îl supără. Specialistul, la rândul său, trebuie să fie răbdător, să asculte și să îi prezinte pacientului fiecare procedură sau opțiune terapeutică în parte.
7. Mai rămâne timp pentru planuri de viitor? Ce lucruri ți-ai dori să mai faci în continuare?
Planuri vor exista întotdeauna! (râde) Niciodată nu e bine să te mulțumești cu puțin, cum ziceam și mai sus. Deși sistemul privat este decent, nu îți oferă posibilitatea să te dezvolți pe partea de patologie bilio-pancreatică, pe care o vezi în special în spitalele de stat. E un lucru pe care mi-l doresc mult pentru că nu îmi place să mă simt limitat în meseria mea.
De aceea, mă gândesc uneori serios să plec măcar o perioadă în străinătate. Fiecare medic își dorește să lucreze într-un spital, preferabil de stat, cu condiții decente, în care să primeze actul medical și nu completarea hârtiilor. Cel puțin așa cred… Cu toții știm că sistemul românesc de sănătate lasă un pic de dorit, nu este tocmai acolo unde trebuie să fie, iar asta constituie încă un motiv destul de serios pentru care aș dori să plec măcar o perioadă. Visul meu este să lucrez într-un spital dotat, unde să pot face intervențiile endoscopice învățate în perioada rezidențiatului, dar și altele noi, și unde să am posibilitatea de a mă dezvolta pe plan profesional.
8. Pentru cei care au în plan să ia exemplul tău și sunt la început de drum cu gastroenterologia, poți să împărtășești câteva sfaturi sau idei?
Celor aflați la început de drum, le recomand să fie cât mai hotărâți și dedicați meseriei lor. Le sugerez să se informeze în mod constant, să participe la congrese, dar și să plece măcar pentru un scurt timp în străinătate pe perioada rezidențiatului. Au ales o specialitate foarte frumoasă, interesantă și care este în continuă dezvoltare, mai ales în ceea ce privește partea de endoscopie intervențională.
Citește și: INTERVIU | Fabio Razzetto, manager general clinica oncologie
Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni – așa cum au nevoie.