Viata unui student la Medicina in an terminal nu este deloc simpla si este grevata de emotii ce tin atat de examenul de licenta, cat si de examenul de Rezidentiat. Pe langa aceste presiuni destul de importante mai sunt si stagiile cu examenele adiacente. Ca relaxare se mai pot gandi la festivitatea de absolvire si la bal, pentru unii fiind singurele „vacante” de vara, insa in contextul actual cred ca ne dam seama cu totii de dificultatile extra la care sunt supusi viitorii rezidenti.
Aceasta pandemie a dus la reorganizarea anului scolar cu sustinerea cursurilor, stagiilor si organizarea examenelor online. Studentii nu s-au mai putut revedea si inca se discuta despre o posibila sustinere a festivitatii de absolvire, eveniment cu mare insemnatate in viata unui student care a trecut prin 6 ani de munca asidua.
1. Cum ti s-a parut anul 6 (primul semestru)? Ti-ai format o idee referitoare la specializarile pe care le iei in considerare pentru rezidentiat?
Primul semestru din anul VI a trecut mult mai repede decat as fi crezut si, privind dintr-o perspectiva emotionala, viziunea despre el s-a schimbat cand am constientizat ca a fost ultimul meu semestru ca studenta la Facultatea de Medicina. Mai mult decat atat, eu si colegii mei eram convinsi ca ne vom intoarce la stagii si ca ne vom revedea. Stagiile pe care le-am urmat au fost: Hematologie, O.R.L., Dermatologie, Medicina de familie si Boli Infectioase. Dintre acestea, m-au atras foarte mult stagiul de Hematologie si cel de Boli Infectioase.
Stiu ca acestea doua sunt oarecum diametral opuse, insa cursurile si lucrarile practice la care am participat m-au facut sa ma mai gandesc la alegerea specializarii la Rezidentiat. In ceea ce priveste restul specializarilor pe care le iau in considerare, ele se regasesc in domeniul clinic al Medicinei si aici as face referire la Neurologie, Gastroenterologie sau Reumatologie. La acestea din urma pot spune ca am avut parte de mentori dedicati si dornici sa ne invete si sa ne arate o serie de lucruri.
Nu am pasit pe holurile facultatii cu gandul ca-mi doresc o anumita specializare, ci mi-am modelat viziunea si gandirea pe baza experientei din stagii sau a perioadelor de voluntariat (fie practica pe diverse sectii, fie in cadrul societatilor studentesti), cat si de pe urma participarii la numeroase conferinte si congrese cu tematica medicala. Imi doresc sa aleg o specialitate care sa-mi ofere multiple posibilitati de cercetare si ma gandesc si la o dezvoltare academica si didactica. Situatia globala actuala la nivel medical face ca cercetarea sa fie o adevarata prioritate.
In viziunea mea, Medicina e o stare de spirit, este daruire, iar misiunea oricarui doctor a definit-o insusi Hipocrate: “Arzand singur, lumineaza-le altora!”. Din acest motiv, cred ca este foarte important ca alegerea specializarii sa fie facuta cu intelepciune si nu in graba sau conform tendintelor din prezent. Nepunand pasiune si daruire in aceasta profesie, nu poti duce si mentine lupta si nu poti aduce speranta si zambet celui aflat in suferinta, conform principiului “Primum non nocere”. Intr-o lume haotica si partial dezumanizata, eu cred ca medicul de vocatie trebuie sa demonstreze dragoste de semeni, curaj, forta interioara si sacrificiu de sine, iar aceste lucruri vin odata cu alegerea corecta.
2. Cum s-a schimbat programul in timpul pandemiei? Care a fost atitudinea cadrelor universitare? Cum s-au desfasurat stagiile, cursurile? Cum ti s-au parut aceste schimbari (daca au fost in bine sau in rau, argumentat, care au fost plusurile si minusurile, ce imbunatatiri ai aduce)?
Realitatea este ca odata cu pandemia a explodat aria tehnologiei, iar in domeniul educational s-au evidentiat o serie de schimbari. Exista cateva dezavantaje ale educatiei online: lipsa interactiunii cu pacientii la stagii, absenta interactiunii reale cu colegii si indrumatorii, suprasolicitarea psihica, oboseala, stangaciile tehnice ale unor cadre universitare. Programul cursurilor a fost aproximativ acelasi cu cel care ar fi avut loc si in conditii normale, atat pentru stagiile de dimineata, cat si pentru cele din a doua parte a zilei. Cu toate acestea, medicina nu e doar teorie, partea practica este la fel de importanta. Una e sa vezi un pacient cu o anumita patologie, alta e sa afli doar notiuni teoretice despre aceasta.
Chiar si asa, stagiile au fost facute respectandu-se programa si atat noi studentii, cat si profesorii am incercat sa facem fata acestei provocari. La fiecare disciplina predarea s-a incercat a se face intr-un mod cat mai interactiv insa, pentru noi, notiunile care vor ramane intotdeauna cel mai bine intelese sunt cele aflate „la patul pacientului”. Ca si in cazul altor facultati sau universitati, consider ca tot ce tine de partea practica a unui domeniu nu poate fi pe deplin inteles prin comunicarea online. In subsidiar, trecerea pe acest tip de platforme a fost un lucru obligatoriu la nivel national, aspect cu care a trebuit sa ne acomodam toti cei care urmam un proces de invatamant. Pentru mine ca studenta in an terminal, educatia online a insemnat si unele beneficii in sensul ca mi-am putut organiza mai eficient timpul pentru invatat.
Citeste si: INTERVIU | Miruna Ispas, Medic rezident Boli infectioase
3. Cum ti s-au parut aceste schimbari in raport cu invatatul pentru rezidentiat? Care este starea actuala ?
Cea mai dificila perioada mi s-a parut cea din luna martie, cand tot ce era in jur statea sub semnul incertitudinii. Pentru studentii din an terminal modificarile au fost benefice. Ne-au ajutat sa ne manageriem timpul mai bine si mai eficient, o data ce ne-am obisnuit, din punct de vedere psihic, cu necunoscutul din spatele acestei pandemii. Aici ma refer la nesiguranta care se simtea in legatura cu terminarea anului universitar la timp, aspect care era extrem de important pentru noi.
Au circulat tot felul de supozitii, atat despre amanarea examenului de Rezidentiat, cat si despre o posibila inghetare a anului de studiu. Lucrurile s-au mai calmat cand s-au reluat sistematic cursurile si au inceput sa se programeze examenele online, totul parea sa capete o nuanta de normalitate. Dat fiind contextul epidemiologic in continua schimbare, am fost initial anuntati ca ne putem intoarce la facultate dupa terminarea Starii de Urgenta, lucru care a fost schimbat ulterior cand s-a decis faptul ca pana in luna septembrie studentii nu se vor mai intoarce la cursuri si ca este mult mai important sa avem grija de noi si de familiile noastre, respectand normele emise la nivel national.
Momentan sunt la a doua trecere prin materia de rezidentiat si notiunile incep sa se mai clarifice. Incerc sa imbin utilul cu placutul, sa nu cedez emotional si sa mai fac si alte activitati pentru a nu ma suprasolicita psihic, anduranta si capacitatea de memorare fiind elementele cheie in drumul pe care il am de parcurs pana la examen. Pe cat se poate, incerc sa dau o forma mai umana materiei din compendii si sa ma ajut si de surse din exterior.
4. Care este etapa in care ai ajuns cu licenta? Cum va fi organizat examenul de licenta (cele doua probe)? Cum ti se pare aceasta modificare?
In momentul de fata, mai am de lucrat doar la niste aspecte organizatorice din partea speciala. Nu am primit date oficiale despre organizarea Examenului de Licenta, stim doar ca lucrarea s-ar putea sustine online in cazul in care se mentin restrictiile impuse de autoritati. In orice caz, daca va avea loc Festivitatea de Absolvire, mai mult ca sigur se vor putea sustine si prezentarile lucrarilor de licenta. Cu siguranta, se vor stabili niste conditii clare de organizare si desfasurare, respectandu-se anumite masuri emise de organul legislativ (distantare sociala, purtarea de masti sau alte norme de protectie individuala).
5. Ce se va intampla cu festivitatea de absolvire si balul?
Recent, conducerea Universitatii ne-a anuntat ca au inceput discutiile pentru organizarea Festivitatii de Absolvire, date fiind noile reglementari legate de numarul de oameni permis la evenimentele in aer liber. In cazul in care situatia va evolua favorabil si numarul de oameni permis la un eveniment va creste substantial in luna septembrie, festivitatea s-ar putea organiza pe Arena Nationala, dar pe o durata de mai multe zile. Din punct de vedere al numarului de persoane care pot participa, nu este nimic sigur intrucat tot ce tine de contextul pandemiei este intr-o continua schimbare. Ca o parere sincera, cand am aflat aceasta veste, am fost coplesita de bucurie pentru ca imi doresc foarte mult sa aiba loc acest eveniment atat de simbolic pentru inceputul carierei de medic.
In legatura cu balul, nu avem informatii despre organizarea lui, insa detaliile organizarii vor fi abordate cu totul altfel, fiind vorba de un eveniment intr-un spatiu inchis.
6. Ce se va intampla cu examenul de rezidentiat? Care a fost comunicatul oficial legat de acest aspect? Care sunt temerile tale? Cum contribuie aceste lucruri la moralul tau si cum iti afecteaza invatatul?
In luna mai a fost publicat pe site un comunicat oficial despre tematica si bibliografia pentru sesiunea 15.11.2020. Pentru domeniul Medicina, acestea au ramas neschimbate fata de sesiunea anterioara (08.12.2019), insa exista modificari la domeniile Medicina Dentara si Farmacie. Acest comunicat a reprezentat o dovada de siguranta in ceea ce priveste organizarea examenului, avand in vedere mai ales contextul epidemiologic actual.
Cu toate acestea, nu putem sti daca examenul se va da asa cum a fost programat, intrucat se preconizeaza un al doilea val al epidemiei (in lunile de toamna) in care lucrurile pot iesi de sub control in ceea ce priveste raspandirea virusului SARS-CoV-2. Faptul ca nu se stie cu certitudine cum si cand se va da examenul de rezidentiat e destul de frustrant si imi alimenteaza sentimentul de nesiguranta. Starea emotionala a oricarui student din an terminal este influentata de toate aceste aspecte, care se adauga presiunii deja existente cauzate de apropierea examenului. Insa, am speranta ca lucrurile se vor clarifica si ca vom putea sustine acest examen in conditii optime.
Citeste si: INTERVIU | Edgar Chelaru, medic rezident microbiologie medicala
Studenta la Medicina, anul VI, incerc sa combin utilul cu placutul. Am un “job” full time la facultate si un job part-time, aici la MEDIjobs. Pasiunea pentru scris am descoperit-o de cativa ani si incerc sa o valorific ori de cate ori am ocazia. Chiar daca timpul nu este cel mai bun prieten al meu, prin munca si sacrificii poti reusi ce ti-ai propus.