Efectele pandemiei de coronavirus asupra specialităților medicale: care sunt cele mai căutate specialități, în prezent?

Efectele pandemiei de coronavirus asupra specialităților medicale: care sunt cele mai căutate specialități, în prezent?

În România, conform statisticilor centralizate de Grupul de Comunicare strategică, există 357 de cadre medicale infectate cu COVID-19, de la medici și asistenți medicali, la infirmiere, îngrijitoare și personal auxiliar. Cei mai expuși infectării cu coronavirus rămân ATI-iști, ORL-iști, infecționiști, chirurgi, din motive evidente: sunt pregătiți de astfel de situații critice, iar multe dintre echipele specializate ale spitalelor au devenit, deja, echipele din linia întâi în lupta cu pandemia de COVID-19. 

Pe lângă numeroasele consecințe ale acestui risc și ale faptului că nu există destule resurse necesare pentru medici, se produc schimbări și la nivelul pieței muncii. Efectele pandemiei se răsfrâng și la nivel de gestionare a situațiilor de criză cu care se confruntă spitalele, pentru a face față fluxului de pacienți în stare critică. 

Unele dintre aceste efecte se referă la faptul că mulți dintre cei care nu lucrau în secțiile de urgență sau infecțioase sunt, acum, repartizați în aceste departamente. Schimbările acestea afectează negativ anumite specialități – radiologia sau imagistica, de exemplu, care nu au un volum mai mare de lucru. 

Pe de altă parte, crește rata de angajare pentru cei care studiază sau lucrează în medicina de urgență, ATI, chirurgie, boli infecțioase și pneumologie, cardiologie și oncologie și multe altele – care au devenit cele mai căutate specialități din prezent.  

Efectele pandemiei asupra pieței muncii: cele mai căutate specialități 

Numărul de persoane infectate crește vertiginos, de la zi la zi, mai ales în țările care abia acum se confruntă cu valul puternic de infecție în majoritatea orașelor (precum și România). La nivel mondial, am trecut deja de pragul de un milion de cazuri, și până și cele mai moderne și mai renumite spitale din lume se confruntă cu prea multe cazuri de pacienți critici, prea repede – cauzate de coronavirus, de complicațiile apărute din cauza acestuia, dar și din alte motive. 

O problemă serioasă este cea legată de nevoia constantă de specialiști în linia întâi. Aceștia sunt și cei mai predispuși la riscul de a se îmbolnăvi rapid și de a fi izolați în carantină, cum s-a întâmplat și la noi în țară. Iar asta creează un efect de domino în orice sistem care luptă să salveze cât mai mulți pacienți în stare critică, cu personal medical mereu în alertă, mereu în schimbare și mereu la datorie. 

De aceea, se produc schimbări foarte rapide la nivelul managementului, toate concentrându-se pe a mobiliza cât mai multe persoane familiarizate cu sistemul medical și specialiști care dețin abilitățile de îngrijire critică a pacientului, indiferent că vorbim de studenți, rezidenți, medici din alte departamente sau cei pensionați. 

Printre cei mai căutați profesioniști la ora actuală se numără anesteziștii, chirurgii ortopedici și cardiologii (și asistenții medicali care lucrează în echipele lor), care muncesc extraordinar în aceste zile pentru a salva vieți. Desigur, nu toți medicii au pregătirea necesară pentru a trata pacienții cu COVID-19 sau pentru a asigura ventilația acestora, însă îi pot monitoriza pe cei care nu au ajuns în acel stadiu critic – ceea ce este la fel de important. 

Iată o parte dintre cele mai căutate specialități medicale, ca urmare a pandemiei de COVID-19. Ordinea este aleatorie.  

Asistenți medicali ATI și medicină de urgență (și din orice specialitate care cere abilități de îngrijire critică)

Încă de la începutul pandemiei, numeroase spitale internaționale au început să ceară suplimentarea numărului de posturi de asistenți medicali – un număr de cel puțin trei ori mai mare decât în februarie! – pentru a se pregăti de starea de urgență pe diferite teritorii. 

Spre exemplu, în New York, considerat de unii drept epicentrul pandemiei din State, cererea a crescut de zece ori mai mult, în timp ce nevoia de asistenți medicali temporari a crescut cu 500%. Printre cei mai căutați sunt experții în asistență medicală acută, asistenți în anestezie și terapie intensivă, chirurgie și medicină de urgență. 

Aceștia sunt cei de care echipele responsabile de pacienții COVID-19 au nevoie pentru că dețin abilități cruciale de îngrijire a pacientului critic – de la efectuarea investigațiilor necesare, la administrarea tratamentelor, intervenții în situații de urgență, monitorizarea stării pacientului, chiar și prevenirea apariției focarelor de infecție sau a altor riscuri. 

În plus, asistenții care lucrează în secții precum ATI sau de urgență sunt extrem de bine pregătiți să reacționeze și să reziste la stresul meseriei.   

Ce este cu adevărat admirabil este faptul că există numeroși voluntari – inclusiv studenți și pensionari – care se oferă să lucreze ca asistenți medicali acolo unde este nevoie de ei. Iar nevoia este extrem de crescută, mai ales în condițiile în care exista deja un deficit major de asistenți și tehnicieni medicali la nivel global. 

Medicii de boli infecțioase

Cum era de așteptat, primii medici din linia întâi în cazul răspândirii unui virus atât de contagios sunt cei specializați în problemele medicale iscate de acesta. Aceștia sunt responsabili de înțelegerea, diagnosticarea, tratarea și prevenirea bolilor infecțioase, însă acum trebuie să înțeleagă și cum acționează acest nou coronavirus, pentru a diagnostica corect pacienții susceptibili de infecție și a lua deciziile corecte într-un ritm extrem de alert. De asemenea, specialiștii în boli infecțioase știu și cele mai bune practici de implementat în astfel de situații pandemice, de aceea rolul lor este extrem de important – alături de epidemiologi, medici de laborator, specialiști în microbiologie și cercetători în domeniu. Aceste domenii au fost neglijate mult timp, cel puțin în România, însă situația actuală cu siguranță va schimba pozitiv și cererea pe piața muncii pentru acești specialiști necesari în orice societate dezvoltată. 

Anesteziști și medici ATI 

Anestezia și terapia intensivă este una dintre cele mai complexe și mai delicate specialități medicale. Ea cere lucru sub presiune, un mediu de lucru dinamic, dar și abilități extrem de importante care fac diferența între viața și moartea pacienților – atenție maximă la detalii, putere de concentrare, reacție foarte rapidă, reziliență mentală și o cunoaștere remarcabilă a domeniului. 

Pentru că pacienții infectați cu COVID-19 care ajung în spital sunt în stare critică din cauza insuficienței respiratorii progresive, nevoia de medici și asistenți anesteziști și ATI a crescut exponențial. Cererea de anesteziști și specialiști ATI era deja una foarte mare pe piață (inclusiv cea românească), fiind și unele dintre cele mai bine plătite joburi. 

Asistenți medicali și medici de urgență

Printre cele mai căutate specialități medicale se numără, bineînțeles, una dintre cele mai solicitante: medicina de urgență. Este una relativ nouă în România, nefiind foarte populară sau prea cunoscută, dar una extrem de importantă în orice sistem medical pregătit.   

Personalul care lucrează în urgență este familiarizat și foarte bine pregătit pentru situații critice și cu risc crescut, precum pandemia de coronavirus, dar și  accidente, urgențe medicale, catastrofe, și lucru sub mare presiune. Tocmai de aceea, și nivelul de stres și epuizare sunt direct proporționale. 

Urgentiștii sunt în prima linie pentru a îngriji și trata pacientul critic, pentru a-i asigura cât mai multe șanse de supraviețuire și sunt pregătiți pentru a interveni rapid și decisiv în salvarea acestuia. 

În România, medicina de urgență duce lipsă de medici de mai mulți ani, ceea ce face ca această specialitate să fie una la mare căutare în această perioadă. Totuși, există personal specializat în medicina de urgență: asistenți medicali, infirmieri care lucrează în U.P.U. (unitatea de primiri urgențe) și specialiști în medicină generală cu competență în medicina de urgență, care sunt acum mobilizați pentru a face față valurilor de pacienți cu coronavirus.

Medici chirurgi cu diferite specialități 

Al doilea val de specialiști de care spitalele au nevoie în această perioadă se referă la specialiștii în chirurgie generală, neurochirurgie și ortopedie, cât și de medicină internă – oncologie, cardiologie. Aceștia trebuie să se ocupe de un număr crescut de pacienți care necesită intervenții chirurgicale urgente, iar abilitățile lor de îngrijire a pacienților critici și a lucrului sub presiune sunt îndeajuns de avansate pentru a susține sistemul medical în aceste luni. 

Din păcate, persoanele cu probleme medicale precum astm, diabet, boli cardiovasculare sunt mai vulnerabile în fața virusului, iar complicațiile nu întârzie să apară. Acesta este un alt motiv pentru care este nevoie de chirurgi specializați în diferite domenii care să le permită să acționeze corect și rapid pentru a salva pacienții. 

Rezidenții și chirurgii care lucrează deja în aceste specialități stăpânesc deja cu succes abilități de îngrijire a pacienților aflați în stare critică, prin urmare acestea pot fi transferate pentru rolurile temporare de medici responsabili de cazurile de pacienți infectați cu coronavirus sau cu alte nevoi urgente.  

De asemenea, multe spitale apelează la echipe formate din medici rezidenți în aceste specialități pentru a-i mobiliza pentru fluxul crescând de pacienți afectați de COVID-19, dar și pentru a se ocupa pe cât posibil de procedurile și intervențiile non-urgente pe care colegii lor chirurgi și medici specialiști trebuia să le realizeze în acest timp. 

Specialiști în medicină internă 

Cum menționam anterior, specialiștii în medicina internă, cum ar fi cardiologii și oncologii, sunt printre cei căutați la ora actuală de către angajatorii de stat și privați, pentru a face față situației de criză în Sănătate. Aceștia sunt pregătiți și instruiți în problemele pulmonare, care sunt des întâlnite la pacienții cu COVID-19, și știu bazele tratamentelor de terapie intensivă (inclusiv ventilația pacientului) încă din timpul educației lor îndelungate – prin urmare, sunt printre experții pe care se bazează sistemul medical și pacienții deopotrivă.

Atât specialiștii în medicină internă, cât și chirurgii cu diferite specialități sunt de asemenea la mare căutare, la nivel internațional, pentru a lucra în telemedicină, mai ales în această perioadă nedefinită, când pacienții au în continuare nevoie de servicii medicale de toate tipurile. Acest lucru ajută și la triajul celor care au simptome de infecție – mai ales în această perioadă.

Terapeuți în îngrijire respiratorie

Acești terapeuți (respiratory therapists) sunt clinicieni specializați în medicina pulmonară și lucrează cu persoanele care suferă de probleme pulmonare, fiind adesea primii care ajută pacienții cu probleme respiratorii grave, prin diferite intervenții sau prin utilizarea de ventilatoare. Această specialitate există oficial doar în Statele Unite deocamdată, terapeuții în îngrijire respiratorie fiind angajați cel mai adesea în secțiile de terapie intensivă sau de urgență, în laboratoare speciale și pe ambulanță.

Abilitățile lor sunt special dezvoltate pentru a intuba pacienții și a le stabiliza respirația funcțională prin ventilație mecanică, mai ales în situații critice, de aceea este atât de mare nevoie de astfel de specialiști pentru a trata cazurile severe de pacienți infectați cu COVID-19. 

De asemenea, terapeuții în îngrijire respiratorie sunt responsabili și de educarea și crearea de bune practici pentru tratarea pacienților cu probleme respiratorii și pulmonare.       

În România, Ministerul Apărării Naționale a anunțat recent că face angajări temporare (pentru o perioadă de șase luni) pentru a face față situației de urgență. Cele mai multe angajări în sistemul medico-militar se fac pentru medici în diferite specialități precum boli infecțioase, epidemiologie, pneumologie, medicină de urgență, medicină de laborator, anestezie și terapie intensivă, igienă, medicină internă, dar și pentru asistenți medicali și farmaciști

Despre Autor

Andreea Enea

Content Specialist cu 10+ ani de experiență în jurnalism, content marketing și comunicare. Cred în puterea poveștilor cu sens care inspiră, educă, apropie și deschid inimi și comunități. Visez să aplic cât mai mult mixul de people skills și experiență cu o gândire analitică puternică și pasiune pentru conținut autentic, cu semnificație pentru oameni - așa cum au nevoie.

Facebook Comment