Consiliere psihologică gratuită pentru medicii rezidenți. Cum se pot înscrie

Consiliere psihologică gratuită pentru medicii rezidenți. Cum se pot înscrie

Medicii rezidenți din toate specializările pot beneficia de ședințe gratuite de consiliere psihologică și de psihoterapie. Aceste ședințe sunt oferite prin intermediul proiectului Elysium, înființat la inițiativa Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți (SMMR).

Este vorba despre un proiect care, potrivit inițiatorilor, a fost „creat din nevoia reală de sprijin și spațiu sigur între noi”, și a fost fondat și  organizat de dr. Andra Raduj (medic rezident psihiatru, anul IV) împreună cu dr. Andra Mihai (medic rezident psihiatru, anul I).

„Ne bucurăm să continuăm acest proiect alături de o echipă extraordinară de psihologi, psihoterapeuți și consilieri voluntari din toată țara”, se arată într-un mesaj publicat de SMMR

Cum se pot înscrie medicii rezidenți?

Înscrierile au început deja din 11 mai, ora 10:00. Medicii rezidenți care doresc să beneficieze de consiliere psihologică și de psihoterapie trebuie să își aleagă trei voluntari dintr-o listă disponibilă, să completeze un formular, unde va trebui încărcată și dovada calității de medic rezident. Ulterior, aplicantul va fi repartizat la prima opțiune disponibilă, în ordinea înscrierii. De menționat este faptul că proiectul Elysium este dedicat medicilor rezidenți de la toate specialitățile. 

„Nu contează dacă ai o problemă clar definită sau doar simți că ți-ar prinde bine să vorbești cu cineva. Participarea este gratuită și confidențială. Îți mulțumim că ai grijă de tine!”, se mai arată în mesajul transmis de SMMR.

La completarea formularului, medicii rezidenți sunt rugați și să menționeze motivul care l-a făcut să apeleze la consiliere psihologică (informațiile sunt folosite doar pentru statistici, iar datele personale nu vor fi folosite). Printre motivele pe care aplicații pot să le bifeze se numără: 

  • Vreau să gestionez mai bine stresul.
  • Am nevoie să vorbesc cu cineva, fără judecată.
  • Mă simt copleșit(ă) și fără timp pentru mine.
  • Am conflicte în relații și vreau să le înțeleg.
  • Mă confrunt cu anxietate/tristețe/lipsă de motivație.
  • Vreau să mă cunosc mai bine.
  • Nu mă simt suficient de bun(ă).
  • Vreau să înțeleg cum reacționez ca medic.
  • Mă enervez ușor și vreau să gestionez mai bine emoțiile.
  • Simt că port o mască și nu pot fi eu.
  • Nu știu exact, dar simt că ceva nu e ok

Citește și: Transformă frica în curaj. Tipuri de curaj de care medicii rezidenți au nevoie

Statisticile publice privind rata cazurilor de depresie înregistrate în rândul rezidenților și studenților la medicină sunt valabile preponderent la nivel internațional, fiind derulate mai multe astfel de studii de-a lungul anilor. 

Un studiu semnat de mai mulți profesori de specialitate și publicat în 2021 arată că studentele sunt cel mai afectate de depresie, în comparație cu colegii de sex opus.

„Studenții se confruntă cu solicitări considerabile la școală și în familie, ceea ce duce la un stres psihologic semnificativ care poate duce la tulburări grave și probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia și anxietatea. În consecință, performanțele academice, bunăstarea fizică și sănătatea mintală ale studenților se pot înrăutăți substanțial de-a lungul carierei academice și pot fi detectate doar într-un stadiu avansat”, se arată în studiu. 

Distribuția regională a arătat o frecvență ridicată a depresiei în Orientul Mijlociu, cu o prevalență de 31,8%, cifra fiind urmată de America de Nord, cu o incidență de 30,3%, Asia (30,1%), America de Sud (26,8%) și Europa (20%).

Frecvența estimată a depresiei sau a simptomelor specifice întâlnite în rândul studenților la medicină din întreaga lume a fost de 27,2%.

De asemenea, studiul citează o analiză realizată în Suedia, în care au fost investigați factorii legați de depresie și a analizat frecvența tulburărilor depresive la diferite niveluri academice în rândul studenților la medicină.  

„Studiul a demonstrat că studenții la medicină aveau o prevalență mai mare a tulburărilor depresive comparativ cu populația generală”, subliniază sursa citată. 

Ești medic rezident și vrei un loc de muncă mai bine plătit? Înscrie-te gratuit pe MEDIjobs, iar noi îți vom aduce cele mai bune oferte de angajare de la clinici și spitale de top din România.

Despre Autor

MEDIjobs

MEDIjobs este lider in Romania in domeniul recrutarii din sanatate. Recrutam specialisti medicali din Romania pentru Romania si trimitem oferte de job personalizate catre specialistii care se inregistreaza in platforma noastra. Ofertele trimise sunt bazate pe experienta specialistilor medicali, abilitatile lor, dar si salariul pe care si-l doresc. Procesul de inregistrare este RAPID, USOR si GRATUIT. Creeaza-ti contul astazi.

Facebook Comment